Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Řekové ubránili v deseti bod proti Japonsku

Natal - Fotbalisté Japonska remizovali s reprezentací Řecka 0:0. Výběr Fernanda Santose hrál od 38. minuty kvůli vyloučení Katsuranise jen v deseti. Japonci si ve druhém poločase vytvořili hned několik dobrých šancí, vstřelit gól se jim ale nepodařilo. Bod je tak odměnou hlavně pro Řeky, kteří v posledním utkání skupiny C narazí na Pobřeží slonoviny. Aby mohli doufat v postup, musí vyhrát. Japonci se střetnou s už jistým osmifinalistou Kolumbií.

Utkání Japonsko - Řecko
zdroj: Isifa

První opatrná pětiminutovka přinesla jen dvě šance. Jamaguči dokázal vystrašit řeckou obranu, které se jeho ránu podařilo zblokovat, na druhé straně se o chvíli později dostal k zakončení Mitroglu, jehož zastavil Kone. Japonci byli u balonu častěji, což dokázal třeba Osaka, který si naběhl na hezký pas až do vápna. Manolasovi se jej ale podařilo pohlídat.

Řecko se na prahu 10. minuty dostalo do nebezpečného brejku, jenže Koneho prudká střela skončila v náručí Kawašimy. Japonský kapitán Hasebe zadělal svému týmu o dvě minuty později na problém. Ze standardky po jeho nedovoleném zákroku necentroval Sokratis na vzdálenější tyč úplně špatně, ale Papastathopulos fauloval a míče se ujal výběr italského kouče Alberta Zaccharoniho.

V šanci byl i Honda, jenže přihrál Osakovi do ofsajdu. Osaka měl v 21. minutě na noze gól, když se snažil obstřelit prázdný prostor u zadní tyče Karnezisovy brány, ale míč letěl těsně vedle. Od té doby Japonsko zápas vyložené diktovalo, řeckému obrannému valu nenechalo vydechnout.

Až Konno se dopustil v šestnáctce hrubé chyby a Japonci si mohli jen oddechnout, že z nabídky na otevření skóre nic nebylo. Ani Honda pak nevyužil nebezpečné pozice pro přímý kop. Jeho rána sice šla přes zeď do volného prostoru, ale pohotový Karnezis ji zneškodnil.

Utkání Japonsko - Řecko
zdroj: Isifa

Na Nagatomův míč si ve 33. minutě zkoušel naběhnout Okubo, ale nehlavičkoval úplně přesně. Pasivní Řekové měli s často se přečíslující reprezentací Země vycházejícího slunce plné ruce práce. Honda se koncem poločasu několikrát prodral do výhodné pozice, kterou však nedokázal zužitkovat.

Řecko bylo tou dobou v hodně komplikované situaci. Zraněného Mitroglua nahradil Gekas a Katsuranis se ve 38. minutě pakoval do sprch za druhou žlutou kartu. Jeho protesty mu nebyly nic platné. Jako by to však tým Fernanda Stanose alespoň na chvíli probudilo z kómatu.

Utkání Japonsko - Řecko
zdroj: Isifa

Velkou šanci připravil Torosidis, když předskočil obranu a vyslal hodně nebezpečnou žíni na Kawašimu. Santos pak musel pozměnit rozestavení, stáhl Fetfatzidise a nahradil ho veteránem Karagunisem. Ten na prahu 45. minuty ohrozil slibnou standardkou z dálky japonskou bránu, Torosidisovi se ale míč za Kawašimiho prodloužit nepodařilo.

Mistři Evropy z roku 2004 šli do další pětačtyřicetiminutovky s jasným cílem: bránit, bránit, bránit. I tak si ale střihli několik útočných akcí, které ale nijak nevybočovaly z šedého průměru. To Japonci napadali, jak jen to šlo. Nejdříve to zkoušel centrem Endo, který na začátku druhého poločasu vystřídal Hasebeho, do šance se před šestnáctkou dostal i Honda. V 60. minutě se mohlo měnit skóre, jenže Gekasova střela byla ve velkém vápně sražena mimo.

Japonci byli nejblíže gólu o osm minut později. Po hezké kombinaci mohl Okubo dorazit na malém vápně dobrý míč do prázdné brány, ale střela šla vysoko nad. Japonci kousali, Řecku začala haprovat obrana, což nejlépe dokazoval příklad Učidy. I ten ale mezi nedomluvenou defenzivou minul.

Santosův výběr se prakticky nehnul z půle, japonské napadání ale vždy "zahučelo" v šestnáctce. Na samém konci pak ještě zahrozil z přímáku Endo, Karnezis měl ale míč v oku. Japonci se tak rozešli s výběrem Řecka smírně 0:0 a bod tak ocenili spíše hráči z jižní Evropy.

Japonsko - Řecko 0:0

Rozhodčí: Aguilar - Torres, Zumba (všichni Salv.). ŽK: Hasebe - Katsuranis, Samaras, Torosidis. ČK: 38. Katsuranis. Diváci: 39 485.

Japonsko: Kawašima - Učida, Jošida, Konno, Nagatomo - Hasebe (46. Endo), Jamaguči - Okubo, Honda, Okazaki - Osako (57. Kagawa). Trenér: Zaccheroni.

Řecko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas - Katsuranis - Fetfatzidis (41. Karagunis), Maniatis, Kone (81. Salpingidis), Samaras - Mitroglu (35. Gekas). Trenér: Santos.

Alberto Zaccheroni (trenér Japonska): "Povedlo se nám pár dobrých věcí, ale před brankou jsme naše šance nedokázali zužitkovat. Ve hře mi chybělo i trochu větší zaujetí, s přesilovkou si musíme umět poradit lépe. Nechtěli jsme remízu, není to pro nás dobrý výsledek. Potřebovali jsme vyhrát. Ale nezbývá nám než hrát dál a vyhrát poslední zápas."

Fernando Santos (trenér Řecka): "Celkově to byl poměrně vyrovnaný zápas. Japonci sice drželi míč, ale my jsme s nimi nechtěli hrát úplně otevřenou partii. Nechtěli jsme je pustit k jejich typické hře a rychlým brejkům. Bez té červené karty jsme mohli vyhrát. Japonci v druhé půli dominovali, ale my jsme dobře bránili. Katsuranis dostal za tři fauly dvě karty, jeho vyloučení je nepříjemné, protože nám bude chybět v rozhodujícím zápase. O druhé příčce za Kolumbií není rozhodnuto. Pobřeží slonoviny je v lepší pozici, my jsme závislí i na druhém výsledku."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články