Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pyrrhovo vítězství. Portugalsko porazilo Ghanu 2:1, na postup to nestačilo

Brasília – Postupové šance čtyř týmů ze skupiny B byly ještě před posledními zápasy otevřené, po těsné výhře Portugalska nad Ghanou 2:1 ale nakonec i tak Cristiano Ronaldo a spol. balí kufry. Bodově se sice v tabulce dotáhli na druhé USA, ale měli horší skóre. Největší portugalská hvězda vstřelila jubilejní padesátý gól v reprezentaci, vlastní přidal Boye, za Ghanu se trefil Gyan.

Utkání Portugalsko - Ghana
zdroj: Isifa

Ghana šla do utkání bez záložníků Kevina-Prince Boatenga a Sulleyho Muntariho, kteří byli kvůli svému chování nuceni reprezentaci předčasně opustit. Muntari by si navíc v posledním utkání základní skupiny stejně kvůli kartám nezahrál.

Portugalce chtěl naopak konečně táhnout Cristiano Ronaldo. Tomu se v dosavadních duelech s Německem a USA moc nedařilo, proti Ghaně však začal zostra. V páté minutě překvapil Daudu tvrdou střelou z úhlu, která se stočila na břevno. O pět minut později měl další slibný pokus ze standardky po faulu Badua na Moutinha, ale gólman Ghany jeho jinak přesný záměr vystihl.

Napadání týmu kouče Akwasiho Appiaha končilo zpravidla u šestnáctky, Portugalci měli nohy všude, a to i na druhé straně. Na prahu 20. minuty opět zahrozil Ronaldo, který si naskočil na centr Pereiry, ale jeho hlavičku Dauda senzačně vykryl, což africký gólman následně oslavil radostným tanečkem. A mohlo platit klasické "nedáš – dostaneš", neboť vzápětí byl u velké šance Gyan. V brance se poprvé více zaskvěl Beto. Podobná šance se stejnými aktéry se opakovala o tři minuty později.

Po půlhodině hry už se měnilo skóre, když si Boye z hezkého centru Velosa omylem srazil kolenem míč do vlastní brány. Portugalce to nabudilo, ani ne o minutu později pálil Ronaldo, ale Dauda tentokrát obranu podržel. A zkoušel to i Amorim, jenže vedle. Ghana pak rozjela inicitavu "Srovnejme do půle", ale z její kombinované hry na útočné polovině Ronalda a spol. vznikla jen slušná šance Asamoaha.

Druhý poločas se rozjížděl pozvolna, ghanskou obranu vyděsil jen Nani, ale jeho střelu se podařilo zblokovat. Naproti byl ve velké šanci Gyan. Směr střely, která letěla těsně vedle, Beto i tak vystihl. Napodruhé už mu to však vyšlo. Veliký podíl na tom měl svou přesnou přihrávkou Asamoah a Gyan míč hlavičkou dorazil do portugalské sítě. Otočit skóre mohl Waris, který chytil Gyanův balon, ale hlavičkoval vedle.

Ghaně gól pomohl, byla aktivnější, vytvářela si více šancí. Portugalci tu a tam zkusili jen rychlý protiútok bez zakončení. Ronaldo se čtvrt hodiny před koncem dožadoval pokutového kopu, ale nebylo mu přáno. Vynahradil si to však o chvíli později, když Dauda v 80. minutě hodně nešťastnou volejbalovou smečí odklízel míč od brány, aby jej vzápětí snadno napálil Ronaldo do odkrytého prostoru.

Utkání Portugalsko - Ghana
zdroj: Isifa

Ghaňané už se na odpověď nezmohli, a tak si vystřídaný Eduardo, který nahradil zraněného Beta v bráně, ani pořádně nezachytal. V nastaveném čase byl ještě dvakrát blízko zvýšení Ronaldo. Nejdříve si po parádním centru Naniho nezpracoval dobře míč, poté nedal v samostatném náběhu na brankáře.

Portugalsko - Ghana 2:1 (1:0)

Branky: 31. vlastní Boye, 79. Ronaldo - 57. Gyan. Rozhodčí: Šukralla - Tulifat, Salih (všichni Bahr.). ŽK: Moutinho - Afful, Waris, J. Ayew. Diváci: 67.540.

Portugalsko: Beto (89. Eduardo) - J. Pereira (61. Varela), Pepe, Bruno Alves, Veloso - Moutinho, W. Carvalho, Amorim - Nani, Éder (68. Vierinha), Ronaldo. Trenér: Bento.

Ghana: Dauda - Afful, Boye, Mensah, Asamoah - Atsu, Rabiu (76. Acquah), Agyemang-Badu, A. Ayew (82. Wakaso) - Waris (71. J. Ayew), Gyan. Trenér: Appiah.

Paulo Bento (trenér Portugalska): "Nesplnili jsme úkol, ale vzhledem k tomu, co jsme tady ve třech zápasech předvedli, to není překvapení. Takže Německo a Amerika postoupily zaslouženě a já jim gratuluji. Myslím, že umíme hrát lépe, ale podepsal se na nás první zápas s Německem (prohra 0:4). Po něm už jsme neměli moc prostoru něco vymýšlet."

Kwesi Appiah (trenér Ghany): "Z vyřazení jsem smutný, ale v zápase jsem viděl i několik pozitivních věcí. Měli jsme třeba hodně šancí, akorát jsme je neproměnili, zatímco soupeř ano. Máme mladý tým a za dva tři roky budeme ještě lepší. Boateng s Muntarim byli vyřazeni jen pro mistrovství světa, takže když budou hrát dobře, můžou se do reprezentace vrátit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články