Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

První krok Brazílie splnila, v osmifinále se ji pokusí zastavit Chile

Sao Paulo – Nic než titul mistrů světa. S takovým cílem vstupovali do domácího světového šampionátu fotbalisté Brazílie. Základní skupinu zvládli, nyní se však jejich zlatý sen pokusí v osmifinále utnout Chilané, kteří do play-off postoupili na úkor obhájců titulu Španělů. Navíc Brazílii touží oplatit osmifinálovou prohru 0:3 z minulého mistrovství. V druhém osmifinále se střetne Uruguay s Kolumbií. Sobotní zápasy sledujte živě od 17:45 na programu ČT sport a našem webu.

Aby měli Chilané šanci na druhý postup do čtvrtfinále v historii po domácím šampionátu z roku 1962, potřebují zastavit brazilskou hvězdu Neymara. Útočník Barcelony ve skupině táhl ofenzivu "kanárků", vstřelil čtyři góly a pohlednými akcemi bavil diváky. Jenže postrádal výraznější podporu spoluhráčů, trápil se zejména útočník Fred. I proto hra Brazílie přes výhry 3:1 nad Chorvatskem a 4:1 nad Kamerunem a remízu 0:0 s Mexikem nepřipomínala očekávanou "sambu". Očekávání fanoušků byla větší.

"Zápas od zápasu jsme se zlepšovali. Zlepšení však musí přijít i na osmifinále, pokud chceme postoupit. Chile je totiž dobrý tým a výkony ze skupiny by nemusely stačit. Potřebujeme zvýšit tlak na záložníky," ví trenér Luiz Felipe Scolari, který proto sáhne ke změně ve středu zálohy a nevýrazného Paulinha nahradí Fernandinhem.

Chile by mělo být silnou prověrkou brazilských ambicí. Ve skupině předvádělo pohledný a rychlý fotbal, na který nenašlo protizbraň Španělsko a vypadlo. Nizozemsko sice vyhrálo nad Chilany 2:0, ale rozhodlo až v závěru. Na Chilany však nyní čeká úkol pustit z hlavy minulost a nemyslet na to, že Brazílie je jejich nejméně oblíbeným soupeřem. Z dosavadních 68 soubojů totiž Chile dokázalo vyhrát jen sedm. Dalších třináct skončilo remízou. Naposledy uspěli před 14 lety. Na brazilské půdě však nad "kanárky" ještě nikdy nevyhráli.

"Brazílie je naše Nemesis, ale fotbal se neustále mění, přichází nová generace a noví hráči. Už jsme porazili mistry světa, tak proč bychom nemohli porazit Brazílii," prohlásil záložník Arturo Vidal. Zápas bude i soubojem dvou útočníků Barcelony. Zatímco Neymar je nejlepším střelcem Brazílie, útok Chilanů táhne Alexis Sánchez. "Alexis je hvězda. Má můj obdiv. Je to opravdu dobrý hráč a musíme si na něj dát pozor. Nesmíme mu dát sebemenší prostor," varuje své spoluhráče Neymar.

Rozhodčí: Webb – Mullarkey, Cann (všichni Angl.).

Předpokládané sestavy:

Brazílie: Júlio César – Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo – Luiz Gustavo, Fernandinho – Oscar, Neymar, Hulk – Fred.

Chile: Bravo – Medel, F. Silva, Jara – Isla, Aránguiz, Diás, Mena – Vidal – Vargas, Sánchez.

Zajímavosti:

– vítěz duelu se ve čtvrtfinále utká s lepším z dvojice Kolumbie – Uruguay

– Brazílie usiluje o šestý postup do čtvrtfinále v řadě, naposledy osmifinále nezvládla v roce 1990, kdy prohrála s Argentinou

– Chile si čtvrtfinále zahrálo jen jednou v roce 1962, kdy šampionát hostilo

– oba celky se v osmifinále utkaly na minulém šampionátu, Brazílie vyhrála 3:0

– Brazílie je 12 zápasů v řadě neporažena

– Brazílie na své půdě prohrála naposledy v roce 2002 v přípravě s Paraguayí ve Fortaleze, soutěžní zápas v Brazílii prohrála dokonce naposledy v roce 1975 v Belo Horizonte s Peru během Copy América

– Chile porazilo Brazílii jen v sedmi ze 68 dosavadních zápasů, ve 31 z nich nedalo ani gól

– Chilané vyhráli jen čtyři z posledních 20 zápasů na MS

– Chilané Mena, Valdivia a Aránguiz hrají za brazilské kluby

– nejlepší střelci obou reprezentací Neymar a Sánchez jsou spoluhráči v Barceloně

Uruguay jde na Kolumbii, vyrovná se s absencí Suáreze?

Fotbalisté Uruguaye se musí před osmifinále s Kolumbií velmi rychle oklepat z trestu, který za kousnutí protihráče dostal jejich nejlepší střelec Luis Suárez. Za normálních okolností by šlo o souboj dvou obávaných střelců – Kolumbijce Falcaa ale do Brazílie nepustilo zranění, zatímco Suáreze o osmifinále připravil distanc na devět zápasů a čtyři měsíce.

Kolumbie se na turnaji s absencí své hvězdy dokázala vyrovnat a do osmifinále prošla bez ztráty bodu. "Každý, kdo sleduje fotbal, zná Falcaa. On je hlavním důvodem, proč jsme na mistrovství," řekl trenér José Pekerman. "Ale hráči na jeho zranění zareagovali skvěle, ukázali charakter a předvedli skvělé výkony," přidal zejména na adresu autora tří branek Jamese Rodrígueze.

Naopak Uruguayi se bez Suáreze nedaří. Na světových šampionátech bez něj nastoupila dvakrát a pokaždé prohrála – před čtyřmi lety v semifinále nestačila na Nizozemsko, teď v Brazílii podlehla Kostarice. "Musíme se semknout a poučit se z předchozích chyb. Dáme do toho všechno," prohlásil kapitán Diego Lugano.

Rozhodčí: Kuipers – Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.)

Předpokládané sestavy:

Kolumbie: Ospina – Zúňiga, Zapata, Yepes, Armero – Aguilar, C. Sánchez – Cuadrado, J. Rodríguez, Ibarbo – T. Gutiérrez.

Uruguay: Muslera – Cáceres, Giménez, Godín, Á. Pereira – González, Arévalo, Lodeiro, C. Rodríguez – Cavani, Forlán.

– vítěz ve čtvrtfinále narazí na lepšího z dvojice Brazílie – Chile

– Suárez (Uruguay) dostal před zápasem nejvyšší trest v historii MS

– Kolumbie postoupila do osmifinále podruhé v historii a vyrovnala si tak své maximum na MS

– Uruguay nastoupí na Maracaná poprvé od finále v roce 1950, kdy tam senzačně porazila 2:1 Brazílii a získala druhý titul mistrů světa

– brankář Mondragón (Kolumbie) se v posledním zápase základní skupiny stal ve 43 letech a třech dnech nejstarším hráčem, který nastoupil na MS

– Uruguay na MS bez Suáreze dosud odehrála dva zápasy a oba prohrála – semifinále s Nizozemskem v roce 2010 a s Kostarikou na probíhajícím šampionátu

– v posledních devíti zápasech Kolumbie s Uruguayí padlo celkem 32 branek

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články