Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Přijde Ronaldo o střeleckou korunu? Klosemu stačí k rekordu dva góly

Je to jen pár dnů, co se stal nejúspěšnějším střelcem v historii německého národního týmu. A již brzy může získat také korunu pro historicky nejlepšího kanonýra světových šampionátu. Útočník Miroslav Klose bude na mistrovství světa útočit na rekord legendárního brazilského útočníka Ronalda, na něhož v současnosti ztrácí jeden gól.

Slavící Miroslav Klose v dresu Německa
zdroj: ISIFA/AFP autor: DANIEL ROLAND

Jen málokterý útočník měl takovou pověst gólového zabijáka jako Ronaldo. Legendární "devítka", která kanárkům pomohla i k jednomu titulu mistrů světa, nedávala spát těm nejlepším obráncům, již se kdy na zelených pažitech objevili. Tento fakt je od roku 2006 také podpořen postavením v čele nejlepších střelců světových šampionátů. Nyní sedmatřicetiletý bývalý útočník nasbíral v devatenácti zápasech na třech mistrovstvích patnáct branek.

Doba jeho nadvlády ale možná již brzy dozná svého konce. Ronalda totiž ve sbírání dalších branek zastavila jeho tradiční slabina, tedy zranění, kvůli které jeho reprezentační kariéra skončila již v devětadvaceti letech. A toho může využít Miroslav Klose. Šestatřicetiletý útočník Německa totiž na svého konkurenta ztrácí pouze jednu branku, když rovněž v devatenácti zápasech na třech šampionátech nasázel gólů čtrnáct.

Sám Klose přiznává, že vidina rekordu je pro něj velkou motivací. "Znamenalo by to pro mě obrovský úspěch a uvědomuji si, že by to bylo něco výjimečného. Kdokoliv mě zná, ví, že rekord je pro mě samozřejmě cílem, ale nejdůležitější je pro mě výkon celého týmu," řekl. V jeho prospěch hraje i fakt, že je jediným čistokrevným útočníkem v německé nominaci.

Slavící Ronaldo
zdroj: ČTK/AP

Na druhou stranu se dá čekat, že šestatřicetiletý rodák z polských Opolí bude do zápasů nastupovat spíše jako střídající hráč, což dává šanci legendárnímu Brazilcovi na uchování prestižního rekordu. "Budu se modlit za to, aby Klose můj rekord nepřekonal. Jeho výhoda ale je, že stále hraje. Avšak když se to stane, moje úspěchy nikdo nevymaže," nechal se slyšet před šampionátem Ronaldo.

Bývalý hráč Barcelony, Interu Milán, Realu Madrid či AC Milán, který se podílel na organizaci světového šampionátu v Brazílii, se rovněž obrátil na fanoušky ve Fortaleze, kde Němci budou hrát proti Ghaně, a poprosil je, aby to Klosemu trošičku ztížili.

Poražený Müller a nedostižný Fontaine

Šestatřicetiletý útočník se o druhé místo mezi kanonýry zatím dělí se svým krajanem Gerdem Müllerem, který k dosažení čtrnácti zásahů do černého potřeboval pouze třináct duelů. A byla to právě legenda německého národního týmu, kterou Klose na začátku června obral o jeden rekord. Díky brance v generálce na šampionát proti Arménii si totiž na své konto připsal devětašedesátý gól v dresu Německa, což ho posunulo do čela historických tabulek, kde byl Müller po čtyři desetiletí.

Za touto dvojicí je na čtvrtém místě Francouz Just Fontaine, jenž drží jeden z rekordů, který již s největší pravděpodobností nikdy nebude překonán. Fontaine totiž všech svých třináct branek nasázel na jednom šampionátu v roce 1958 a stačilo mu k tomu pouze šest zápasů. Top pětku pak uzavírá podle mnohých odborníků nejlepší hráč fotbalové historie Pelé s dvanácti zásahy.

Jestli si Klose přepíše další rekord, nejspíše odpoví až další dny a týdny. Možné je však, že mistrovství světa bude znát svého historicky nejlepšího střelce již dnes. To však za předpokladu, že Klose proti Portugalsku zazáří ve velkém stylu.

Zdroj
ČT sport, ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články