Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Poslední luštění tajenek. Portugalsko doufá ve vysokou výhru

Sao Paulo – Tři zbývající postupující z posledních dvou skupin mistrovství světa určí závěrečný den základní části fotbalového šampionátu. Nejvyrovnanější je situace ve skupině G, kde stále mohou postoupit všechny týmy – nejblíže je přitom Německo s USA, kterým stačí vzájemná remíza. Ve skupině H budou o druhé místo v osmifinále vedle již postoupivší Belgie usilovat tři týmy. Všechna utkání můžete sledovat živě na našem webu a také samozřejmě v přímém přenosu, případně záznamu na ČT sport.

Utkání USA - Portugalsko
zdroj: Isifa

Skupina G

Němci sice ve druhém utkání ve skupině jen remizovali s Ghanou 2:2, ale i tak mohou být poměrně v klidu. Díky výhře 4:0 nad Portugalskem mají vysoké skóre, a tak by jim postup sebrala jen velká porážka s USANaprostou jistotu Němcům dá i remíza, která by vyhovovala také Američanům. "Ale oba týmy budou hrát na vítězství. Chceme Němce porazit a posunout se do osmifinále. To je náš cíl," řekl německý trenér Jürgen Klinsmann.

Nejznámější případ domluveného výsledku se odehrál na šampionátu v roce 1982 a nazývá se "gijónský pakt o neútočení". Tehdy Západní Německo potřebovalo vyhrát 1:0 nad Rakouskem, aby oba celky postoupily. Zápas tak skutečně skončil po průběhu, který nikoho nenechal na pochybách, že šlo o domluvu, když od 10. minuty ani jeden z týmů neútočil. "To se opakovat nebude. My máme bojovného ducha a chceme vyhrát každý zápas. Nemyslím si, že to skončí remízou. Obě mužstva chtějí vyhrát skupinu," uvedl Klinsmann.

Předpokládané sestavy:

Portugalsko: Beto - Pereira, Pepe, Bruno Alves, A. Almeida - Meireles, Veloso, Moutinho - Nani, Ronaldo, Varela.

Ghana: Dauda - Afful, Boye, Mensah, Asamoah - Rabiu, Agyemang-Badu - Atsu, J. Ayew, A. Ayew - Gyan.

Absence: Coentrao, H. Almeida (oba zranění), Postiga (nejistý start) - Muntari (2 ŽK).

Disciplinární ohrožení: Pereira - Rabiu (oba 1 ŽK).

Nejlepší střelci na šampionátu: A. Ayew (2) - Nani, Varela (oba 1).

Portugalci věří, že se jejich rivalové nedomluví na nerozhodném výsledku, který by Ghanu i Portugalsko vyřadil z boje o postup. "Za celou hráčskou i trenérskou kariéru jsem nikdy nikoho nepodezříval, že by v podobných případech hrál cíleně na remízu," řekl trenér Paulo Bento. "Naší povinností je porazit Ghanu a pak budeme mít alespoň malou šanci do poslední chvíle," dodal.

Ghana je v lepší pozici. Oproti Američanům má skóre horší jen o dva góly, teoreticky by jí tak stačila i výhra 2:1, když USA prohraje 0:1. Pokud by však Ghana vyhrála 1:0, měly by oba celky stejné skóre a rozhodoval by vzájemný zápas, který mají Američané lepší. "Bude velmi těžké postoupit, ale myslím si, že je to možné. Oba týmy totiž potřebují útočit. Klíčem bude dát brzy gól a nedovolit Cristianu Ronaldovi hrát jeho hru," řekl ghanský trenér Kwesi Appiah.

Právě na svou hvězdu Cristiana Ronalda Portugalci spoléhají. Držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa se v dosavadních dvou zápasech netrefil a hrozí mu, že poprvé opustí velký turnaj bez vstřeleného gólu. I kvůli tomu, že se celý šampionát potýká s poraněným kolenem. "Musí mu ale pomoci celý tým, nemůžeme spoléhat jen na Cristiana," řekl trenér Bento.

Paulo Bento s Cristianem Ronaldem
zdroj: Isifa/EPA

Předpokládané sestavy:

USA: Howard - Johnson, Cameron, Besler, Beasley - Beckerman, Jones - Bedoya, Bradley, Zusi - Dempsey.

Německo: Neuer - Mustafi, Mertesacker, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Lahm - Özil, Kroos, Götze - Müller.

Absence: Altidore (nejistý start) - J. Boateng (zranění).

Disciplinární ohrožení: Jones (1 ŽK) - nikdo.

Nejlepší střelci na šampionátu: Dempsey (2) - Müller (3).

Skupina H

Alžírsko v předchozím utkání zdolalo 4:2 Koreu a připsalo si první vítězství na šampionátu od roku 1982. Díky němu má na dosah premiérový postup do vyřazovací části v historii. "Proti Rusku to bude jako zápas play-off. Stát se může všechno," prohlásil trenér Vahid Halilhodžič. "Favoritem bude soupeř, ale nemůžeme se schovávat. Chceme postoupit, jsme odhodlaní a připravení kvůli tomu trpět," dodal.

Rusko na mistrovství přijelo pouze s hráči z domácí ligy a navzdory převaze prohrálo s Belgií (0:1), zatímco s Koreou po chybě brankáře Akinfejeva remizovalo 1:1. "Nemáme jinou možnost než Alžírsko porazit," prohlásil trenér Fabio Capello. 

Předpokládané sestavy:

Alžírsko: Mbuhli - Mandí, Búghirra, Hallíš, Misbáh - Medžání, Bin Tálib - Fighúlí, Brahímí, Džabú - Slimaní

Rusko: Akinfejev - Kozlov, V. Berezuckij, Ignaševič, Kombarov - Glušakov, Fajzulin - Samedov, Šatov, Kanunnikov - Kokorin

Absence: nikdo - nikdo

Disciplinární ohrožení: Búghirra, Bin Tálib - Šatov, Gluškov (všichni 1 ŽK)

Nejlepší střelci na šampionátu: Fighúlí, Slimaní, Hallíš, Džabú, Brahímí - Keržakov (všichni 1)

Eden Hazard v utkání s Ruskem
zdroj: Xinhua autor: Wang Lili

V nejhorší pozici je Korea, která musí porazit favorizovanou Belgii a navíc doufat, že jí nahraje i výsledek duelu Alžírska s Ruskem. "Máme jen jednu možnost - dát do zápasu úplně všechno," řekl trenér korejského výběru Hong Mjong-po. Někdejšímu reprezentačnímu kapitánovi, který v roce 2002 dovedl Koreu do semifinále mistrovství světa, může nahrát skutečnost, že Belgie nepostaví nejsilnější sestavu. Nad Axelem Witselem a Tobym Alderweireldem visí hrozba jednozápasového trestu za druhou žlutou kartu a odpočívat by měl i stoper Vincent Kompany.

Kouč Marc Wilmots chce však i s náhradníky zvítězit a udržet neporazitelnost a první místo, díky kterému by se Belgie v osmifinále s největší pravděpodobností vyhnula Německu. "Chci postoupit z první příčky, ale Německo v tom nehraje roli. Za prvé pořád může skončit druhé a za druhé je jedno, jestli ho potkáme teď, nebo později," prohlásil.

Předpokládané sestavy:

Korea: Čung Song-rjong - I Jong, Hong Čong-ho, Kim Jong-kwon, Jun Sok-jong - I Čong-jong, Ki Song-jung, Han Kuk-jong, Son Hung-min - Pak Čchu-jong, Ku Ča-čchol

Belgie: Courtois - Vanden Borre, Vertonghen, Van Buyten, Vermaelen - Chadli, Fellaini - Mertens, De Bruyne, E. Hazard - Lukaku

Absence: nikdo - Kompany (nejistý start)

Disciplinární ohrožení: Son Hung-min, Ku Ča-čchol, Ki Song-jung, I Jong, Han Kuk-jong - Vertonghen, Alderweireld, Witsel (všichni 1 ŽK)

Nejlepší střelci na šampionátu: I Kun-ho, Son Hung-min, Ku Ča-čchol - Fellaini, Mertens, Origi (všichni 1)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články