Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Portugalci srovnali s lepšími Američany až z poslední akce

Manaus - S postupem fotbalistů Portugalska do osmifinále světového šampionátu to začíná vypadat bledě. Svěřenci Jürgena Klinsmanna byli krok od důležitého vítězství, protože tým kolem Cristiana Ronalda prohrával s USA 1:2. V poslední minutě nastavení ale dokázal gólem Varely srovnat. V tabulce tak mají Portugalci jediný bod.

Utkání USA - Portugalsko
zdroj: Isifa

Portugalci měli v prvních minutách míč na noze častěji, kombinovali ale spíše jen kolem půlící čáry. Udeřili však hned z první šance. Veloso odcentroval do šestnáctky, kde zachyboval Cameron, míč se dostal k Nanimu a ten se zavěšením pod břevno neměl problém.

Svěřencům trenéra Paula Benta to vlilo krev do žil, Američané se nemohli prosadit, naopak Portugalsko dál hrozilo nebezpečnými průniky k pokutovému území. První výrazná šance týmu kolem Jürgena Klinsmanna přišla na prahu 10. minuty. Johnson si obešel Alvese a vyslal balon na Beta, za branku jej ale zblokovala americká defenziva. Za standardky pak zahrozil Dempsey, jehož pozdrav prolétl těsně nad brankovou konstrukcí.

Jako by neměl Bento s malým lazaretem z duelu s Německem už dost problémů, po čtvrthodině hry musel stáhnout Postigu a nahradit ho Ederem. Portugalci trochu vypadli z koncentrace, čehož chtěl využít Dempsey, který zkoušel z hodně těžkého úhlu prostřelit Beta.

Kdo ale Portugalce hodně vyděsil, byl Bradley, který díky chybě Naniho mohl poslat míč za obranu přímo k rychlému Dempseymu. Vyběhnuvší Beto si jej ale pohlídal. Američané definitivně přebrali iniciativu, o čemž svědčila další žíně tentokrát v podání samotného Bradleyho.

Utkání USA - Portugalsko
zdroj: Isifa

Hlad Američanů po gólu byl velký, po půlhodině hry mu byl nejblíže Johnson, když vyslal z protiútoku parádní žíni těsně vedle branky. O pět minut později se poprvé trochu více ukázal Ronaldo, zakončoval ale z velké dálky, na což byl Howard zkušeně připraven. Osvěžovací přestávka v těžkých klimatických podmínkách v Manausu na konci prvního dějství Portugalcům pomohla. V šancích se v rozmezí několika minut ocitl Nani, Ronaldo i Eder.

Druhá pětačtyřicetiminutovka začala po špatné domluvě obrany málem americkou pohromou, ale Eder přestřelil. Na druhé straně odpověděl tečovaným centrem Johnson. Následnou kombinaci Portugalska narušila parádní akce Johnsona, který naservíroval naprostou tutovku Bradleymu. Ten ale k jeho smůle nastřelil Costu hlídkujícího na brankové čáře.

Portugalci nepředváděli nic zapamatováníhodného, zato Američané dál tlačili, což se jim vyplatilo ve 64. minutě. Zasloužený gól trefil Jones parádní střelou do pravého rohu po ubráněném rohu Zusiho. Na druhé straně hned kontroval Meireles, jenže Howard byl ve střehu.

Američané zatáhli obranu, nepřesnému Portugalsku nevycházelo zakončení, jako třeba Nanimu na konci 79. minuty. A Klinsmannovi hoši opět trestali. Bradleyho zblokovanou střelu přihrál Zusi na Dempseyho, který míč dotlačil za Beta a senzačně otočil skóre. Bezradní Ronaldo a spol. přesto dokázali odpovědět. V úplně poslední akci zápasu v 5. minutě nastavení si do šestnáctky naběhl Varela na centr Ronalda a přesně odhlavičkoval.

USA - Portugalsko 2:2 (0:1)

Branky: 64. Jones, 81. Dempsey - 5. Nani, 90.+5 Varela. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.). ŽK: Jones (USA). Diváci: 40123. 

USA: Howard - F. Johnson, Cameron, Besler, Beasley - Beckerman, Jones - Bedoya (72. Yedlin), Bradley, Zusi (90. Gonzalez) - Dempsey (87. Wondolowski). Trenér: Klinsmann.

Portugalsko: Beto - J. Pereira, R. Costa, Bruno Alves, A. Almeida (46. Carvalho) - Moutinho, Veloso, Meireles (69. Varela) - Nani, Postiga (16. Éder), Ronaldo. Trenér: Bento.

Jürgen Klinsmann (trenér USA): "Když dostanete gól v posledních sekundách, jste logicky zklamaní. Byl to od nás neuvěřitelný výkon. Kontrolovali jsme zápas a mohli jsme dát tři čtyři góly. Bylo to nešťastné, ale musíme jít dál a teď porazit Německo. To pro nás bude další takové finále, ale o tom je mistrovství světa. Musíme si projít těžkou cestou. Musíme hrát proti Německu, máme o den méně na odpočinek a hráli jsme poblíž amazonského pralesa v těžkých podmínkách."

Paulo Bento (trenér Portugalska): "Paradoxně nám asi uškodil ten rychlý vedoucí gól, Američané poté působili nebezpečněji. Tenhle výsledek pro nás není dobrý, ale ještě nejsme vyřazeni. Z posledních sil jsme dokázali srovnat na 2:2. Stále žijeme, i když šance na postup už je jen teoretická."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články