Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Pereira hrál s otřesem mozku. Byl jsem blázen, uznal po zápase

Sao Paulo - Velkou dávku obětavosti, ale podle svých slov i šílenství, předvedl uruguayský fotbalista Álvaro Pereira ve čtvrtečním utkání mistrovství světa s Anglií. Poté, co dostal do hlavy tvrdý úder kolenem, ho týmový lékař přesvědčoval, aby se na hřiště nevracel, že vzhledem k otřesu mozku vážně ohrožuje své zdraví. Pereira však v zápalu boje trval na tom, že bude pokračovat ve hře a pomohl týmu k výhře 2:1 a udržení naděje na postup. Po zápase přiznal, že se musel zbláznit.

Alvaro Pereira po střetu
zdroj: ČTK/ZUMA

K situaci došlo v 62. minutě, když se Pereira vrhl skluzem pod nohy anglického záložníka Raheema Sterlinga. Ten při snaze se skluzu vyhnout trefil Pereiru kolenem do spánku. Osmadvacetiletý záložník zůstal bezvládně ležet a spoluhráči okamžitě volali lékaře, jelikož se zdálo, že je v bezvědomí. Jenže po krátkém ošetření Pereira nejprve odmítl nosítka a následně i střídání, ačkoli měl otřes mozku. Ani přemlouvání lékaře nepomohlo. Hráč trval na tom, že se vrátí na trávník Areny Corinthians v Sao Paulu, kde hraje za konkurenční FC Sao Paulo.

"Byl to moment šílenství. Měl jsem závratě, ale v zápalu boje a s horkou hlavou jsem nebyl schopen rozumně uvažovat. Byl jsem blázen," přiznal po zápase Pereira. "Doktorovi jsem se omluvil, protože vím, že jen dělal svou práci a zajímal se jen o mé zdraví," doplnil. V tu chvíli ale Pereira přemýšlel jen nad tím, jak pomoci týmu na hřišti dotáhnout k výhře vedení 1:0. "Chtěl jsem nám pomoci k dobrému výsledku. A to se povedlo, což je nejdůležitější," řekl.

Podle bývalého amerického reprezentanta Taylora Twellmana, který právě kvůli pěti otřesům mozku musel ukončit kariéru, však měla zasáhnout uruguayská lavička a Pereiru vystřídat. "Hráč s otřesem mozku si neuvědomuje, co se stalo. Proto je velmi nebezpečné spoléhat na to, co on sám chce. Nejnebezpečnější je totiž postkomační syndrom. Zahrávali si s jeho životem," dodal Twellman, který nyní bojuje za větší bezpečnost ve sportu.

Také uruguayský brankář Fernando Muslera přiznal, že se obával o Pereirův život. "Když jsem ho viděl na zemi a podíval jsem se mu na oči, dostal jsem strach. S Diegem (Godínem) jsme okamžitě volali lékaře," popisoval. Nepřekvapilo ho však, že se Pereira na hřiště vrátil. "On prostě miluje reprezentační dres a pokud jen trochu může, tak chce hrát. On by nikdy dobrovolně ze hřiště neodešel," dodal Muslera.

Fotbal umí být krutý, konstatoval po prohře Cahill

Jeden z nejhorších pocitů v kariéře prožívá po porážce anglický obránce Gary Cahill. Ta byla již druhá na turnaji a Anglie je velmi blízko vyřazení. Přitom podle stopera Chelsea tým hraje velmi dobrý fotbal, jen chybí výsledky. "V minulosti jsme hráli mnohem hůř, ale měli jsme výsledky. Teď jsme stejně jako proti Itálii hráli opravdu dobře, ale znovu jsme prohráli," prohlásil Cahill. "Abych byl upřímný, tak bych raději předváděl horší výkony, ale měl lepší výsledky. Třeba nám to však pomůže do budoucna," dodal.

Anglie nejprve prohrála 1:2 s Itálií a stejný výsledek uhrála i ve druhém utkání s Uruguayí, když znovu dokázala odpovědět na vedoucí gól soupeře, ale pět minut před koncem rozhodl svým druhým gólem v utkání Luis Suárez. "Je to nejhorší pocit mé kariéry, určitě jeden z nejhorších. Jedinou útěchou pro nás je, že jsme do toho dali 110 procent a udělali jsme všechno, co jsme mohli. Někdy to prostě nestačí. Fotbal umí být krutý," řekl Cahill.

Nyní už Anglie nemá postup ve svých rukách. Musí v posledním utkání porazit Kostariku a zároveň fandit Itálii, aby dnes zdolala Kostariku a pak i Uruguay. "Musíme věřit, že jak my, tak Itálie to zvládneme. Nic jiného nám teď nezbývá," dodal Cahill.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články