Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Pár hodin před zahájením MS policie rozháněla demonstranty

Sao Paulo/Praha - Policie v Sao Paulu dnes nasadila slzný plyn proti skupině demonstrantů, kteří protestovali několik hodin před začátkem fotbalového šampionátu. Podle místní televize Globo News policisté zatkli nejméně jednoho člověka. Úřady se obávají i dalších protestů, a tak ulice zejména Sao Paula a Ria de Janeira hlídají tisíce mužů v uniformách.

Nepokoje v Sao Paulu
zdroj: ČTK/AP

Podle televize Globo čítala skupina radikálních demonstrantů několik desítek lidí, kteří blokovali jednu z městských ulic a protestovali proti konání šampionátu. Policie nasadila slzný plyn a snažila se demonstranty vytlačit. Při zásahu byl údajně zraněn jeden z přítomných novinářů. 

Situace ve městě, kde zápasem domácího týmu s Chorvatskem odpoledne (ve 22:00 SELČ) začne světový šampionát, je jinak podle českého konzula Pavla Procházky klidná, neboť starosta vyhlásil na dnešek volno a úřady či školy jsou v Sao Paulu zavřené. "Doprava je bez komplikací, díky tomu jsem dnes jel do práce rychleji než obvykle. Až začne zápas, vylidní se ulice úplně... Není však samozřejmě vyloučeno, že situace využijí skupiny extremistů ke svým akcím," řekl konzul Procházka.

Policie zasahovala proti demonstrantům slzným plynem
zdroj: ČTK/AP

Demonstranti protestují proti vysokým výdajům za pořádání šampionátu a chtějí více peněz na školství, zdravotnictví či platy státních zaměstnanců. Před rokem vyšel do ulic přes milion lidí a vůdci protestů na dobu mistrovství slibují opakování masových akcí. 

Vedle demonstrací poznamenávají začátek šampionátu i stávky. Zaměstnanci tří letišť v Riu zahájili dnes 24hodinovou stávku za zvýšení platů. Dopravu na těchto terminálech, které se chystají odbavit přilétající fotbalové fanoušky, to podle agentury Reuters omezilo zhruba o pětinu, neboť se ke stávce připojili pouze členové menší odborové organizace.

Naopak zaměstnanci metra v Sao Paulu stávku přerušili a klíčový dopravní prostředek k cestě na stadion funguje normálně. Vedení podniku však jejich požadavky nesplnilo a stávka se podle místních médií může opakovat.

Brazílii provází mimořádná bezpečnostní opatření

Obří cena šampionátu činí 280 miliard korun. Podle odhadů přitom každý návštěvník mistrovství utratí minimálně 50 tisíc korun. Brazílie jich ze zahraničí čeká až 700 tisíc a spouští tak největší bezpečnostní operaci v dějinách země.

Turistické zážitky totiž ohrožují vraždy, krádeže a přepadení, které jsou až 30krát častější než v Česku. Obraz Brazílie jako na blyštivé pohlednici má zajistit až 180 tisíc policistů a vojáků, všudypřítomné kamery nebo bezpilotní letadla.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články