Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ochoa vychytal Brazílii, domácí s Mexikem jen remizovali

Fortaleza - Fotbalisté Brazílie remizovali ve svém druhém vystoupení v základní skupině A mistrovství světa s Mexikem 0:0. Domácí nepodali nijak oslnivý výkon a Mexičany v rozhodujících okamžicích podržel bezchybný brankář Ochoa. Duel finalistů olympijských her v Londýně přinesl teprve druhou remízu na letošním mistrovství světa, Mexičané poprvé na MS dokázali s Brazilci bodovat, velkou zásluhu na tom měl brankář Guillermo Ochoa.

Utkání Brazílie - Mexiko
zdroj: AP autor: Eduardo Verdugo

Domácí "kanárci" měli na stadionu ve Fortaleze většinu prvního poločasu mírnou převahu, místy až profesorský fotbal v jejich podání ale neměl mexickou obranu čím zaskočit. První desetiminutovka ovšem patřila Mexičanům, kteří však ze své aktivity nedokázali vytěžit žádné ohrožení branky Júlia Césara. "Bod jsme si upřímně zasloužili. Brankář Ochoa předvedl výborný výkon. Hráči ale také ukázali, že umí zaútočit a potrápit Brazílii," řekl po zápase mexický trenér Miguel Herrera.

Až ve 24. minutě napřáhl zdálky Herrera, brankář Brazílie musel míč vytáhnout špičkami prstů nad břevno, následný rohový kop ovšem sudí Mexičanům upřeli. "Selecao" vzápětí poprvé výrazněji prověřili mexického gólmana a hned z toho mohl být vedoucí gól. Přes Márqueze se k hlavičce prodral Neymar, ale Ochoa jeho umístěný pokus k pravé tyči dokázal vytěsnit na roh.

Kanárci dávkovali svou útočnou aktivitu pouze velmi střídmě a náročné domácí publikum příliš důvodů ke spokojenosti nemělo. Přesto se domácí ještě do poločasu mohli radovat, po střele Paulinha z dobré pozice se podruhé, a nikoliv naposledy, zaskvěl brankář Ochoa. Těsně před přestávkou ještě dostal za zbytečný zákrok na vlastní polovině žlutou kartu jinak neviditelný Ramires, kterého trenér Scolari raději o poločase nahradil Bernardem.

Druhou půli začali opět aktivněji domácí, mexická defenzíva však nadále bez větších problémů odolávala. Ale "La Verde" nemysleli pouze na bránění, postupem času vyrovnali hru a znovu Herrera dalekonosným pokusem znovu vystrašil Júlia Césara. Od 60. minuty však znovu začal stoupat tlak domácích, zejména poté, co hodně nevýrazného Freda vystřídal na hrotu brazilského útoku Jo.

Fred svou hrou vůbec nepřesvědčil - stejně jako celá Brazílie
zdroj: ČTK/AP autor: Joe Giddens

Ani druhý přímý souboj Neymara s mexickým gólmanem neskončil brankou. Bernard sice výborným centrem zleva našel ve vápně největší brazilskou hvězdu, jeho pokus k levé tyči ale opět zlikvidoval Ochoa. Na druhé straně dostali Mexičané dobrou příležitost z přímého kopu poté, co Silva pouze za cenu žluté karty odzbrojil střídajícího Hernándeze.

Korunu svému skvělému výkonu nasadil gólman Ochoa v 86. minutě, když reflexivně vyrazil hlavičku Thiaga Silvy. "Náš brankář nás zachránil, celý tým ale podal dobrý výkon," řekl obránce Mexika Rafael Márquez. "Memo byl fantastický. Nevzpomínám si, že bych někdy viděl nějakého mexického brankáře takhle chytat," dodal kouč Herrera.

Guillermo Ochoa: "Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Pro nás je remíza výborný výsledek, velmi cenný pro další boje ve skupině. Je dobře, že jsme neinkasovali, ale nebylo to pro mě nic snadného. Moje rodina u televize určitě zápas prožívala. Vždycky to prožívá stejně jako já na hřišti."

Poslední šanci zápasu měl střídající Mexičan Jiménez, jeho tvrdou střelu Júlio César vyrazil. Brazílie přerušila sérii deseti vyhraných zápasů a Mexiko poprvé v historii mistrovství světa neporazila. "Výsledek 0:0 je obrazem hry, byla to vyrovnaná partie," uvedl trenér domácího celku Scolari. "Pro nás to není dobrý výsledek, kdybychom vyhráli, téměř jistě bychom si zajistili postup do osmifinále," dodal.

Brazílie - Mexiko 0:0

Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Ramires, Thiago Silva - Aguilar, Vázquez. Diváci: 60 342.

Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Oscar (84. Willian), Neymar, Ramires (46. Bernard) - Fred (68. Jo). Trenér: Scolari.

Mexiko: Ochoa - Rodríguez, Márquez, Moreno - Aguilar, H. Herrera (76. Fabián), Vázquez, Guardado, Layún - Peralta (74. Hernández), G. Dos Santos (84. Jiménez). Trenér: M. Herrera.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články