Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

O pětinu gólů v 1. kole MS se postarali náhradníci

Sao Paulo – Trenéři na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii zatím mají zlatou ruku. Hned pětinu všech gólů v 1. kole základních skupin dali náhradníci, které trenéři poslali do hry až ve druhém poločase. Belgii, Švýcarsku a USA dokonce "žolíci" vystřelili vítězství, Rusku pak remízu s Koreou.

Dries Mertens
zdroj: AP autor: Ricardo Mazalan

Šampionát zatím přinesl 49 gólů a deset z nich vstřelili hráči z lavičky. Zejména trenérům Ottmaru Hitzfeldovi a Marcu Wilmotsovi se střídání maximálně vyplatila. Švýcarsko prohrávalo s Ekvádorem, když o poločase poslal Hitzfeld do hry Ahmira Mehmediho, který už za dvě minuty srovnal. V nastavení pak další náhradník Haris Seferovic rozhodl o výhře 2:1.

"Trenér Hitzfeld uměl střídáními vždy velmi dobře ovlivnit zápas. Měl cit na to, po kom sáhnout, aby zlepšil to, co se mu na hřišti nelíbilo," řekl bývalý německý brankář Oliver Kahn, který pod Hitzfeldem hrával v Bayernu.

Stejně na tom byla Belgie, která se trápila proti Alžírsku. Wilmots tak mezi 46. a 65. minutou třikrát vystřídal a vyplatilo se mu to. Náhradníci Dries Mertens a Marouane Fellaini rozhýbali hru a postarali se o oba góly při obratu na 2:1.

Během úterního programu dokonce hned čtyři z pěti gólů padly od náhradníků, když vedle dvou Belgičanů úřadovali i hráči z lavičky v duelu Koreje s Ruskem. I Kun-ho poslal Koreu do vedení, ale Alexandr Keržakov po třech minutách na hřišti zařídil remízu 1:1. Během jednoho hracího dne dali náhradníci více gólů jen 15. června na MS 1982, a to šest. Pět z nich padlo při výhře Maďarska nad Salvadorem 10:1.

Jako cenný žolík se ukázal i kapitán Pobřeží slonoviny Didier Drogba. Sám sice gól nedal, ale po jeho příchodu na hřiště "Sloni" otočili duel s Japonskem na 2:1. Také Argentina při výhře 2:1 nad Bosnou těžila z toho, že její hru pomohl rozhýbat střídající Gonzálo Higuaín.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články