Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nizozemsko si poradilo s Chile a vyhnulo se Brazílii

Sao Paulo – Souboj o to, kdo se v osmifinále vyhne Brazílii, ovládlo Nizozemsko. Chile, které se nedokázalo vypořádat se ztrátou Vidala a územní převahu nepřetavilo do vyložených šancí, bylo zranitelné ze standardních situací a protiútoků. A přesně po dvou takových šancích se o něco nebezpečnější Nizozemsko prosadilo. Vítězný výsledek 2:0 Oranjes přinesly góly Fera a Depaye ze závěru zápasu.

Radost nizozemských fotbalistů
zdroj: AP autor: Frank Augstein

Oba týmy se v utkání musely obejít beze svých klíčových hráčů – Nizozemsku chyběl vykartovaný van Persie, Chile zase nechalo odpočívat ještě ne zcela doléčenou oporu Artura Vidala. Na postu levého křídelního obránce v nizozemské pětičlenné defenzivě pak nečekaně nastoupil Dirk Kuyt.

Chile sice bylo v počátcích utkání aktivnějším týmem a mělo převahu při držení míče, ovšem do žádné vážnější příležitosti se nedostávalo. Ani Nizozemsko svého soupeře příliš nepresovalo a i díky vědomí lepšího skóre pouze ve stínu tribun bránilo v bloku se zataženou obranou. Chile tak kombinovalo prakticky jen v prostorech, v nichž nic nebezpečného Nizozemcům nehrozilo, a jihoamerické ofenzivě rovněž chyběly průnikové přihrávky či náběhy za obranu.

Přestože se oba týmy do konce poločasu nedostaly k jediné střele na bránu, obraz hry se ke konci první půle přece jen zlepšil. Probudila se zvláště nizozemská ofenziva, která se ke konci poločasu dostala do několika nebezpečných průniků, nakonec však situace nevyřešila ideální finální přihrávkou.

K největším příležitostem první půle došlo v poslední desetiminutovce. De Vrij si výborně naběhl na Robbenův centr z přímého kopu, hlavičkou však poslal míč ve skvělém prostoru na zadní tyči těsně vedle Bravovy branky. Poté se ještě výborně protáhl přes půl hřiště Robben, střílel přes dva blokující hráče, ovšem balon znovu prosvištěl jen vedle Bravovy brány. A i Chile se těsně před koncem mohlo prosadit ze standardní situace, Gutiérrez však hlavou pálil mimo.

Od začátku druhého poločasu však hra znovu sklouzla do starých kolejí – Chile tvořilo hru a Nizozemsko vykonávalo pasivní rezistenci. Tempo se znovu zvýšilo až ke konci zápasu. Čtvrt hodiny před koncem nádherně z dálky vypálil střídající Depay, jeho střelu však nad břevno vytáhl Bravo.

Největší hrozba pro Chile kvůli malému vzrůstu jejich hráčů přirozeně přicházela ze standardních situací. A právě na jednu z nich ze strany Holandska také Chilané doplatili. Dvě minuty po Depayově střele Nizozemci rozehráli nakrátko rohový kop, Janmaat poslal z pravé strany vynikající centr a nikým nehlídaný Leroy Fer se hlavou nemýlil.

Chile po obdržené brance zvýšilo aktivitu, přesto se k dalším výrazným příležitostem již nedostalo. Naopak podruhé se prosadilo Nizozemí. V nastavení si na levé straně pro dobrý kolmý pas od de Jonga seběhl Robben a přesprintoval až k brankové čáře. Křídelník Bayernu poslal přízemní centr na vzdálenější tyč a zde již čekal Depay, který ve skluzu poslal míč za Brava.

Chile tak končí ve skupině druhé čeká ho osmifinálový souboj s Brazílií. Nizozemská reprezentace pak změří síly s jedním z největších překvapení letošního šampionátu - Mexikem.

Nizozemsko - Chile 2:0 (0:0)

Branky: 77. Fer, 90.+2 Depay. Rozhodčí: Gassama (Gamb.) - Menkouande (Kam.), Kabanda (Rwanda). ŽK: Blind - F. Silva. Diváci: 62 699.

Nizozemsko: Cillessen - Janmaat, De Vrij, Vlaar, Blind - Wijnaldum, De Jong, Sneijder (75. Fer) - Robben, Kuijt (89. Kongolo), Lens (69. Depay). Trenér: Van Gaal.
Chile: Bravo - Jara, Medel, F. Silva (70. Valdivia) - Isla, Díaz, Gutiérrez (46. Beausejour), Mena - Aránguiz - Sánchez, Vargas (81. Pinilla). Trenér: Sampaoli. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články