Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Nizozemsko, nebo Argentina. Kdo postoupí do finále?

Sao Paulo - Po osmnácti letech se Argentina znovu střetne s Nizozemskem ve vyřazovacích bojích mistrovství světa. V tehdejším epickém čtvrtfinále rozhodla nádherná trefa Dennise Bergkampa. Čeho se dočkáme večer? A kdo má podle redakce ctsport.cz lepší předpoklady k postupu do finále?

Nizozemsko se s Argentinou utká na mistrovství světa počtvrté - a minimálně ve třech předchozích případech šlo o legendární utkání. Před čtyřiceti lety v semifinálové skupině rozdrtil famózní tým okolo Cruyffa či Neeskense Argentinu 4:0. O čtyři roky později zase La Albiceleste dosáhla na první triumf na MS, když Oranjes porazila v domácím finále 3:1. V roce 1998 pak Nizozemsko ve čtvrtfinále zdolalo Argentinu 2:1 úžasnou vítěznou trefou Dennise Bergkampa minutu před koncem utkání.

Letošní střetnutí bude v tomto ohledu nejspíš poněkud jiné, přestože po brazilském semifinálovém debaklu je těžké cokoliv předpovídat. Do včerejšího utkání však všichni semifinalisté vyřazovacími boji projeli takříkajíc se zataženou ruční brzdou a nejinak tomu bylo v případě Nizozemska a Argentiny. A to přestože Oranjes zatím na šampionátu vstřelili nejvíce branek a Jihoameričané zase mají k dispozici nejobávanější útočnou formaci.

Podobná trápení

Oba týmy jsou v Brazílii mnohem pragmatičtější, než by se na první pohled dalo čekat. Louis van Gaal nevrátil Oranjes tradiční rozestavení 4-3-3 a tým ani pod jeho vedením nepřebírá v utkáních iniciativu, naopak se soustředí hlavně na protiútoky. Argentina oproti tomu jakýkoliv jasný herní projev téměř nevyzařuje, a to přestože na MS patří do první trojky v průměrném počtu střel na jedno utkání (18) a v procentu držení míče (61,3%). Jihoameričané preferují styl hry založený na brejkových situacích, do těch se však příliš nedostávali také proto, že téměř pokaždé čelili protivníkům, kteří šli do zápasů s podobnou strategií jako Sabellův výběr. Tomu nakonec většinou pomohla spíše genialita jednotlivců než týmový výkon.

Nizozemsko i Argentinu trápí prakticky stejné potíže. Ne zcela jistá defenzivní trojice/čtveřice, jež doposud vždy bojovala s dobře napadajícími soupeři, kteří posílají nahrávky za obranu. Záloha postrádající kreativitu a jasný plán, jak překonat soupeře - oba týmy ve čtyřech zápasech vyřazovacích bojů vstřelily pouhé čtyři branky. Pokud některý z trenérů nevyrukuje s velmi nečekanými tahy, čeká nás jistě napínavá, ale také nervózní bitva. Oba týmy soupeřům nasázely na šampionátu dohromady dvacet branek, ale jen pět z nich padlo v první půli.

Oba týmy také dokáží své problémy více či méně maskovat. Nizozemsko tak může činit díky výborným tahům trenéra van Gaala a parádním výkonům Arjena Robbena. Argentina se zase téměř za všech okolností může spolehnout na Lionela Messiho. Útočník Barcelony zatím na turnaji vykazuje konzistentní formu, jež ho za poslední rok a půl v katalánském klubu spíše míjela.

Absence ublíží zálohám

Stejně jako ve včerejším semifinále je hlavní neznámou utkání to, jak se oba týmy vyrovnají se ztrátami svých klíčových mužů. Argentině bude chybět Ángel di María, jenž sice svými výkony tolik neoslňoval, jeho tichá přítomnost však tým v ofenzivě jakž-takž udržovala pohromadě. Di María výborně vyvážel balon z vlastní poloviny hřiště, v počtu úspěšných driblinků jej předčil jen Messi a Sánchez. Po jeho odchodu ze hřiště v zápase proti Belgii také Argentině výrazně pokleslo procento držení míče.

Nizozemsku zase dost možná bude chybět kapitán Robin van Persie, což by pro van Gaala znamenalo podstatnou ránu. Útočník Manchesteru United je velmi kreativní jak na zhuštěném prostoru ve vápně, tak v momentě, kdy pomáhá tvořit šance ve středu pole. Nejen že tím motá hlavu soupeřovým stoperům, ale také supluje nedostatek tvořivosti nizozemských záložníků.

Jak Nizozemsku, tak Argentině tak zřejmě nebude vyhovovat bitva o to, kdo bude mít větší slovo ve středu pole. Větší iniciativu by měla převzít Argentina, a to prakticky čistě proto, že se Jihoameričané ocitají pod mnohem větším tlakem postoupit do finále než Oranjes. Nizozemci to ovšem budou mít zápase velmi těžké, jejich nezkušení obránci nyní budou čelit opravdové extratřídě.

Holanďané přitom již čelili výborným soupeřům a ani jednou nizozemská obrana stoprocentně nepřesvědčila. Španělsko se v prvním poločase dostávalo za holandskou obranu velmi často a Chile zase v posledním utkání skupiny, kdy již mělo zajištěno postup, polevilo ve své intenzitě. Nyní proti Argentině již pravděpodobně nastane čas, kdy se cesta nadějného oranžového týmu zastaví. Ale výběr Louise van Gaala není radno podceňovat. Ani jeho postup do finále by totiž nebyl žádným překvapením.

Šance na postup do finále podle ctsport.cz: Nizozemsko 45 % - Argentina 55 %

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články