Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nezáživné utkání Rusů a Jihokorejců skončilo dělbou bodů

Cuiabá - Sérii zápasů úvodního kola uzavřel na mistrovství světa duel reprezentantů Ruska a Jižní Koreje náležících do skupiny H. Jejich souboj byl hodně nudnou podívanou s minimem gólových šancí na obou stranách. Branky se zrodily až v závěrečné třetině střetnutí a postarali se o ně střídající hráči. Asijský celek vedl od 68. minuty, kdy se po chybě brankáře Igora Akinfejeva prosadil I Kun-ho, za šest minut ale zařídil remízovou koncovku Alexandr Keržakov. Korea poprvé od MS v roce 1998 nevyhrála zahajovací utkání.

Utkání Rusko - Jižní Korea
zdroj: Ivan Sekretarev autor: ČTK/AP

Oba týmy vstoupily do utkání s vervou, elán jim ale vydržel jen pár minut a pak se hra změnila v taktické šachy. Korea po prohře 0:4 s Ghanou v generálce na šampionát vsadila na jistotu, do obranného bloku se ale po ztrátě míče rychle vraceli i Rusové, kteří mají jako jediní na MS celý kádr složený jen z hráčů domácí ligy. Fanoušci na stadionu tak v první půli viděli jen pár střel z dálky.

Až v 31. minutě musel poprvé zasahovat korejský gólman, Ignaševičovu dalekonosnou ránu z přímého kopu nejistě vyrazil před sebe. Na opačné straně střílel Ku Ča-čchol a jeden z ruských beků tečoval míč do protipohybu gólmana Akinfejeva těsně vedle. Son Hung-min, jeden z pěti korejských hráčů na MS působících v Německu, pak před pauzou pálil mimo. Tým sborné neskóroval na MS v úvodním dějství ve čtvrtém duelu po sobě.

V hlavní roli chybující brankáři

Druhou půli začali chvilkovým tlakem Rusové. Fajzulinovu ránu s problémy vytáhl nad břevno Čung Song-rjong a z následného rohu hlavičkoval kapitán Berezuckij do boční sítě. Až poté vyslali první střely na branku také Korejci. Gólman Akinfejev nepůsobil vůbec jistě a všechny tři pokusy jen vyrazil. To samé předvedl na opačné straně i Čung Song-rjong po Kombarovově ráně.

Nejisté zákroky gólmanů proti míči Brazuca vyvrcholily v polovině druhé půle hrubou chybou Akinfejeva. Střídající I Kun-ho prošel středem hřiště, napřáhl za vápnem a ruskému brankáři přepadl balon přes prsty do sítě.

Asiaté se ale z vedení radovali jen šest minut. Střídající Keržakov byl na trávníku tři minuty a už ukázal svůj gólový instinkt. Dobře se zorientoval na hranici malého vápna a dorazil míč do branky. Dal svůj 26. reprezentační gól a dotáhl se na třetí místo historické tabulky střelců ruského národního týmu. Sborná pojedenácté za sebou neprohrála.

Rusko - Korea 1:1 (0:0)

Branky: 74. Keržakov - 68. I Kun-ho. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.). ŽK: Šatov - Ki Song-jung, Son Hung-min, Ku Ča-čchol. Diváci: 37 603.
 
Rusko: Akinfejev - Ješčenko, V. Berezuckij, Ignaševič, Kombarov - Glušakov (72. Denisov) - Samedov, Šatov (59. Dzagojev), Fajzulin, Žirkov (71. Keržakov) - Kokorin. Trenér: Capello.
 
Korea: Čung Song-rjong - I Jong, Hong Čong-ho (72. Hwang Sok-ho), Kim Jong-kwon, Jun Sok-jong - Ki Song-jung, Han Kuk-jong - I Čong-jong, Ku Ča-čchol, Son Hung-min (84. Kim Po-kjong) - Pak Čchu-jong (56. I Kun-ho). Trenér: Hong Mjong-po.

Fabio Capello (trenér Ruska): "Myslím, že to byl kvalitní zápas. Stejně jako hráči v poli nepromění penaltu, i brankáři mohou udělat chyby. Pro mě je důležité, že jsme na inkasovaný gól velmi dobře zareagovali a vrátili se do zápasu. Dokonce jsme ještě měli šance na to, abychom skórovali podruhé a otočili stav. Keržakov je skvělý hráč. Pokaždé je nebezpečný a umí dát góly."

Hong Mjong-po (trenér Koreje): "Téměř jsme vyhráli. Byla škoda, že jsme neudrželi vedení aspoň o pár minut déle, soupeř by více znervózněl. Remíza na úvod ale není špatná. Šlo o náš první zápas na turnaji, jsem spokojený s tím, jak náš tým hrál. Máme ještě prostor pro zlepšení."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články