Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Neymar pálil ostrými a Brazílie je po výhře nad Kamerunem v osmifinále

Brasília – Na kritiku odpověděli tím nejlepším možným způsobem. Fotbalisté Brazílie v závěrečném zápase základní skupiny proti Kamerunu předvedli suverénní výkon a zvítězili bez větších potíží 4:1. Hlavní hvězdou utkání se stal opět Neymar, který se trefil hned dvakrát. Kanárci díky zisku tří bodů postoupili do osmifinále z první pozice a narazí na Chile.

Slavící Neymar
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: (3485)Beto Barata/Fotoarena

Na hru Brazílie se po prvních dvou duelech hrnula ze všech stran nemalá kritika, ovšem kouč kanárků Scolari opět dokázal, že své jedenáctce věří za každé situace. Na hřišti se tak objevil i útočník Fred, který to schytal ze všech hráčů nejvíce. Naopak Kamerun se musel obejít bez zraněného Eto´a a vykartovaného Songa.

Že chtějí dát zapomenout na nevýrazné výkony, bylo na Brazilcích patrné od samotného hvizdu. Na trávníku hýřili aktivitou, což se projevilo i na jejich hře. Místo zdlouhavé rozehrávky praktikovali přímočarý, útočný fotbal, který byl podpořen dlouhými a především přesnými pasy za obranu soupeře. Po jednom takovém ve druhé minutě vyslal Neymar do uličky Hulka, který vrátil míč na vápně ještě Paulinhovi a jeho střela mířící do brány byla v poslední chvíli zblokována.

Kamerun prvotní tlak přežil a hra se vyrovnala. Africký celek dokonce několikrát prověřil obranu svého soupeře, ale v sedmnácté minutě udeřil favorit. Po výborném presinku vybojoval míč Luiz Gustavo. Brazilský záložník poté poslal načasovanou přihrávku do vápna na Neymara, pro kterého již nebylo složité trefit placírkou přesně k tyči.

Hvězdná "desítka" mohla hned vzápětí zvýšit a Itandje měl co dělat, aby jeho tvrdou ránu z voleje vyrazil alespoň na roh. Kamerunci však i nadále ukazovali, že se favorita nebojí a v šestadvacáté minutě dokonce k překvapení všech fanoušků oblečených v žlutých barvách srovnali. Matip nejprve po rohu hlavičkou orazítkoval břevno, ale pár vteřin na to rozvlnil síť po přesné přihrávce před prázdnou branku od Nyoma.

Brazilci se z inkasované branky chvíli vzpamatovávali, avšak v pětatřicáté minutě šli opět do vedení a znovu u toho byl skvěle hrající Neymar. Ten přebral přihrávku od Marcela, došel s míčem až na vápno, kde si ho navedl na pravačku a ranou na přední tyč si připsal čtvrtý gól na turnaji. Zároveň v národním dresu vsítil ve dvadvaceti letech již pětatřicátou branku. Kanárci mohli ještě do přestávky svoje vedení zvýšit, když předvedli krásnou kombinaci na jeden dotek a jen včasný zákrok obrany zabránil Hulkovi v radosti.

Během přestávky jakoby Brazilce trenér Scolari polil živou vodou. Domácí favorit se do svého soupeře znovu pustil a jeho vysoký presing dělal Kameruncům obrovské problémy v rozehrávce, z čehož rezultovaly i šance. A po jedné takové v devětačtyřicáté minutě mohli žlutí potřetí slavit. Střídající Fernandinho na hranici šestnáctky šikovně zadribloval, uvolnil Davida Luize, jenž z první našel hlavu Freda a vytáhlý útočník se dočkal vytouženého gólu.

Hra poté ztratila na tempu a na obou stranách se začaly objevovat nepřesnosti. Na Brazilcích bylo patrné, že jsou s dvojbrankovým vedením spokojeni a utkání kontrolovali. Stále však hrozili z rychlých útoků do otevřené obrany Kamerunu. Na větší šanci však dlouho čekali. Až v osmačtyřicáté minutě Afričané udělali chybu při rozehrávce, míč se po ťukecu dostal k aktivnímu Fernandihovi a u praporku se mohli rozjet oslavné tance.

Brazilci tak nakonec vyhráli 4:1 a díky lepšímu skóre obsadili ve skupině A první místo. To znamená, že v osmifinále narazí na Chile, které skončilo ve skupině B druhé. To Kamerun naopak na šampionátu končí bez bodu.

Kamerun - Brazílie 1:4 (1:2)

Branky: 26. Matip - 17. a 35. Neymar, 49. Fred, 84. Fernandinho. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Warnmark (všichni Švéd.). ŽK: Enoh, Salli, Mbia (všichni Kam.). Diváci: 69 112.

Kamerun: Itandje - Nyom, Matip, N'Koulou, Bedimo - N'Guemo - Moukandjo (58. Salli), Mbia, Enoh, Choupo-Moting (81. Makoun) - Aboubakar (72. Webó). Trenér: Finke.

Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (46. Fernandinho), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar (71. Willian), Hulk (63. Ramires) - Fred. Trenér: Scolari.

Volker Finke (trenér Kamerunu): "První půle nebyla špatná, ale ve druhé už jsme neudrželi soustředění. Nebylo to poprvé, co jsme nedokázali hrát vyrovnaně celých 90 minut. Tři góly jsme inkasovali poté, co jsme měli míč v držení, ale zbytečně jsme o něj přišli. Hodlám u týmu pokračovat, stále mám platnou smlouvu."

Luiz Felipe Scolari (trenér Brazílie): "Zápas od zápasu se zlepšujeme. Už proti Mexiku jsme hráli lépe a dnes to bylo ještě lepší. Teď v tom musíme pokračovat, abychom si vedli ještě lépe proti Chile."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články