Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Neymar: O takových zápasech jsem snil celý život

Brasília – Po zápase s Kamerunem spokojeně obcházel stadion a tleskal fanouškům, kteří mu za jeho výkon aplaudovali ve stoje. Neymar opět ukázal, proč již ve dvaadvaceti letech je tahounem svého týmu, a to i přes enormní tlak. Bránil, kličkoval, bojoval a nakonec k výhře 4:1 pomohl i dvěma góly, dík čemuž se posunul do čela střelců šampionátu.

Slavící Neymar
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: (3485) Beto Barata/Fotoarena

Přitom ještě před rokem se spekulovalo o tom, zda už je dostatečně vyspělý, aby náročnou roli lídra zvládl. Stále zůstával v Santosu a při občasných střetnutích s evropským fotbalem se mu příliš nedařilo. Pak ale přestoupil do Barcelony a rok po boku Lionela Messiho a dalších hvězd mu pomohl zvládat očekávání.

A na šampionátu září. Už proti Chorvatsku dvěma góly naznačil, že by turnaji mohl kralovat. Proti Mexiku se mu sice tolik nedařilo, ale i tak patřil k nejlepším Brazilcům. V pondělí proti Kamerunu už naplno vyniknul jeho talent. Znovu dal dva góly, ale především téměř při každém kontaktu bavil diváky technickými finesami. Přehazoval protivníky, točil se kolem nich a soupeře ničil. Nenechal se rozhodit, ani když ho Kamerunci provokovali a zákeřně faulovali.

"Necítím tlak. Pořád říkám, že nemůžete cítit tlak, když si jen plníte sen. O tom, že budu hrát takové zápasy, jsem snil celý život, takže si užívám, že se to vyplnilo a neřeším nějaký tlak," prohlásil Neymar, který se ujal se čtyřmi góly vedení v tabulce střelců.

Všichni jsou si rovni

Trenér Luiz Felipe Scolari chválil i Neymarovo zapojení do obrany a jeho oddanost pro tým. Za to prý zaslouží uznání Neymarův bývalý kouč v Santosu Muricy Ramalho. "Muricy ho naučil, že nemůže neustále jen tvořit, ale že se musí zapojit do obrany. Lidé to občas nevnímají, ale i v obraně je pro nás velmi důležitý," řekl brazilský kouč.

S tím souhlasí i Neymar, který po výhře nad Kamerunem ocenil výkon všech spoluhráčů. "Jestli se nepletu, tak to byl náš nejlepší výkon na turnaji. Všichni si zaslouží pochválit za to, co od začátku do konce předváděli. A jestli jsem já byl nejdůležitější? To mě nezajímá, hlavní je výkon týmu. Nikdo není důležitější než ostatní hráči," prohlásil.

"Já se jen snažím spoluhráčům pomoci tím, že budu dávat góly, bránit, získávat míče a cokoli, co bude potřeba k vítězství," dodal Neymar, který se již stal s 35 góly šestým nejlepším střelcem v historii brazilské reprezentace. Více branek mají jen Pelé, Zico, Ronaldo, Romário a Bebeto, na kterého Neymarovi chybějí čtyři góly.  

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články