Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Německo se protrápilo do čtvrtfinále, Alžířany porazilo v prodloužení 2:1

Porto Alegre - Německá reprezentace si vybojovala své místo mezi osmi nejlepšími, když se s velkými potížemi dokázala dostat přes Alžírsko. Po nepříliš přesvědčivém výkonu Němci porazili svého severoafrického soupeře až díky Schürrleho brance v prodloužení. Druhou branku ještě stačil minutu před koncem přidat Mesut Özil a přestože ještě Alžířané snížili v nastavení, na srovnání to již nestačilo. Ve čtvrtfinále se tak výběr Joachima Löwa střetne s Francií.

Schürrle slaví gólovou trefu
zdroj: Fotoarena/Sipa USA autor: Marcelo Machado de Melo

Německá reprezentace měla před utkáním s Alžírskem prakticky jediné dlouhodobější dilema – zdali do utkání nasadit dynamičtějšího Khediru nebo Schweinsteigera, který týmu dodává poněkud větší jistotu. Nakonec trenér Löw zvolil druhou možnost, kromě toho však ze sestavy kvůli chřipce vypadl stoper Hummels. Svůj debut v základní sestavě na mistrovství světa si tak odbyl pravý bek Mustafi a Jerome Boateng se posunul na svůj preferovaný post stopera.

Německá záloha se v úvodu utkání pokoušela o naprostou kontrolu hry ve středu pole, nenacházela však prostor pro průnikové přihrávky. Němci do vápna posílali jen centrované míče z obou stran hřiště, s nimi si však Alžířané poradili zcela bez problémů. Souhra evropského týmu byla velmi předvídatelná, pohyb při hře bez balonu takřka nepatrný.

Byli to naopak Alžířané, kteří se v prvních dvaceti minutách dostali k největším příležitostem. Německý výběr často kazil jednoduché pasy, což nahrávalo Alžírsku, které dobře přistupovalo ke středopolařům a vypichovalo jejich přihrávky. Poté výběr trenéra Halihodžiče velmi rychle a úspěšně vyrážel do protiútoků, a to prostřednictvím nákopů za obranu Německa či úniků po stranách.

Alžírsko v úvodní fázi utkání zahrozilo hned několikrát. Nejednou musel Neuer čistit prostor třicetimetrovými výběhy z brány, a již po čtrnácti minutách mohlo být pro Německo zle. Fighúlí vypíchl Höwedesovi míč, protáhl se kolem něj a Boatenga a z úhlu přestřelil Neuerovu bránu. O čtyři minuty později se na levé straně za Mustafiho dostal Súdání, prostrčil na nabíhajícího Ghuláma, jeho střela však jen prosvištěla kolem pravé tyče. 

Ve druhé polovině první hrací doby útočná aktivita Alžířanů poněkud polevila, Německo však přesto nenacházelo snadnou cestu k Mbulhiho bráně. Jedinou opravdu velkou příležitost měla německá reprezentace nedlouho před poločasovým hvizdem. Mbulhiho potrápil střelou z dálky Kroos a alžírský gólman pouze vyrazil před sebe. Dorazit míč do brány mohl Götze, nevybral si však dobré místo k zakončení.

Alžírsko se sice v samotném úvodu druhé půle ještě několikrát probilo do útočné poloviny, záhy mu však začaly docházet síly a ofenzivu pak posilovalo ve více lidech již jen sporadicky. Naopak Německo svého soupeře svíralo čím dál více na jeho obranné šestnáctce a hrozilo častěji ze standardních situací. Přesto do poslední čtvrthodiny utkání zaskočila Mbulhiho pouze výborná rána Philippa Lahma.

Německo si před koncem vypracovalo tři stoprocentní příležitosti. Khedira nejdříve odcentroval na osamoceného Müllera, ten však hlavičkoval pouze doprostřed brány, kde čekal připravený Mbulhi. Útočník Bayernu Mnichov o několik chvil později obdržel vynikající pas za obranu, dobře si obhodil dobíhajícího stopera, znovu však alžírského gólmana v souboji jeden na jednoho nepřekonal. V poslední minutě se ještě dostal do ideální pozice Schweinsteiger, na jeho slabou hlavičku však Mbulhi zareagoval bez větších potíží.

Löwovi svěřenci udeřili hned na začátku prodloužení

Utkání tak zamířilo do prodloužení a prakticky ihned se Německo ujalo vedení. Na Müllerův přízemní centr si naběhl Schürrle a ve skrumáži z první poslal i s trochou štěstí míč do alžírské brány.

Němci poté prakticky nepustili Alžírsko k ničemu příliš nebezpečnému - severoafrický tým již měl potíže s fyzičkou a těžko si vypracovával šance. Jedinou velkou šanci měli Alžířané po rohovém kopu, kdy míč nedokázali odkopnout do bezpečí němečtí stopeři, a balon se tak dostal k Mustafáovi. Ten se však nedokázal trefit mezi tři tyče.

Německo mohlo ještě udeřit při protiútocích, když se po inkasovaném gólu otevíraly prostory v obraně soupeře, vítězství však z přečíslení stvrdil ve 119. minutě až Mesut Özil. Záložník Arsenalu mohl na pokutovém území zakončovat, přenechal však ještě ke střele Schürrlemu. Útočník Chelsea dvojblok alžírských obránců nepřekonal, míč se však odrazil zpět k Özilovi a ten již tvrdou ranou zavěsil do Mbulhiho brány. V nastavení ještě snížil po dobrém pasu z pravého křídla Džabú, pro Alžírsko to však již bylo příliš pozdě.

Německo - Alžírsko 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0)

Branky: 92. Schürrle, 120. Özil - 120.+1. Džabú. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.). ŽK: Lahm - Hallíš. Diváci: 43 063.

Německo: Neuer - Mustafi, Mertesacker, Boateng, Höwedes - Schweinsteiger (109. Kramer), Lahm (70. Khedira), Kroos - Özil, Müller, Götze (46. Schürrle). Trenér: Löw.

Alžírsko
: Mbuhli - Mandí, Mustafá, Bilkalím, Hallíš (97. Búghirra), Ghulám - Lasín - Tajdir (78. Brahímí), Fighúlí, Slimaní - Súdání (100. Džabú). Trenér: Halilhodžič.

Joachim Löw (trenér Německa): "Bylo to vítězství vůle. V prvním poločase jsme nehráli dobře. Po přestávce to bylo lepší a vypracovali jsme si dost šancí na to, abychom zápas rozhodli. Bohužel jsme dělali chyby v rozehrávce a soupeř chodil do brejků. Byli jsme zranitelní z dlouhých míčů, ale Manuel Neuer nám svými výběhy několikrát pomohl."

André Schürrle (útočník Německa, autor gólu): "Chtěli jsme postoupit trochu jiným způsobem, ale Alžírsko hrálo velmi dobře a od začátku nám dělalo problémy. Nezáleží na tom jak, hlavní je postup do čtvrtfinále. Proti Francii to bude jiný zápas a my se musíme zlepšit. Když jsem střílel, bylo to trochu se štěstím."

Raís Mbuhli (brankář Alžírska): "Jsme velmi zklamaní, protože jsme cítili, že bychom mohli něčeho dosáhnout, a to i proti silnému německému týmu. Musíme na tomto výkonu stavět. Všichni teď mohou vidět, že Alžírsko umí hrát vyrovnanou partii i s velmi dobrými soupeři."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články