Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Německo remizovalo s Ghanou 2:2, Klose svým gólem dorovnal Brazilce Ronalda

Fortaleza - Naprosto dva odlišné poločasy nabídl duel Německa a Ghany. Po vlažném prvním dějství následovala ofenzivní smršť až do závěrečného hvizdu. Skóre otevřel po pauze Mario Götze, africký tým ale vývoj otočil góly Andreho Ayewa a Asamoaha Gyana. Svou patnáctou brankou na MS, kterou dostihl střeleckého rekordmana šampionátů Ronalda, vyrovnal na 2:2 Miroslav Klose. Němci vedou tabulku skupiny G o bod před USA, které čeká v neděli duel s Portugalskem.

Miroslav Klose dal Ghaně gól na 2:2, celkově 15. na mistrovství světa
zdroj: ČTK/EMPICS autor: Adam Davy

Nationalmannschaft začal pozvolna, zejména rozehrávkou přes stopery. Ghana předváděla pohyblivý fotbal ve flexibilním rozestavení 4-2-3-1. Zrodila se z toho i první šance. Přenesení Muntariho dokázal zpracovat a následně před bránu dostat Atsu. Gayn ale jeho prudký pas poslal z prvního doteku vysoko nad branku.

Úvodní desetiminutovku uzavřela kolmá přihrávka od Lahma na Özila, který se k míči za obranou nepropracoval. Hned vzápětí se v nadějné pozici na hranici velkého vápna octl Kroos po chytré patičce Müllera. Jeho střelu však zblokovala ghanská obrana. Na druhé straně vyslal na Neuera štiplavý pokus Atsu. Německý brankář byl pozorný. Ghaňané naznačili svou sílu v podobě dynamického pohybu na malém prostoru.

Němci kombinovali po celém hřišti a snažili se řídit rytmus utkání. První jejich rychlejší brejk zakončil Khedira střelou po zemi. Za chvíli předvedl skvělý výběr místa Thomas Müller. Özil vymyslel parádní přihrávku a poslal míč na malé vápno, ale německý kanonýr ho nedokázal usměrnit za Daudu. Neujal se ani dalekonosný nápřah Kroose.

Změna skóre mohla nastat, když po pravé straně utekl Götze a hledal přihrávkou nabíhajícího Müllera. Ten to měl proti šesti vracejícím se ghanským obráncům hodně složité, z nadějné akce se zrodil pouze roh. Do vedení mohla jít i Ghana. Gyan se skvěle uvolnil a z levé strany se hnal sám na Neuera, který ale výborně vyběhl a vytlačil útočníka Ghany do zámezí.

Po dalším kolmém vysunutí Özila od Kroose zasáhl v malém vápně ghanský obránce před Müllerem na poslední chvíli. Pak se zjevil na vápně Götze, ale míč poslal do míst, kde byl připravený Dauda. Před ghanským gólmanem proletělo vápnem bez výrazného nebezpečí i nahození Müllera. Na druhé straně musel čelit dvěma rohům po sobě Neuer, ani z této příležitosti Ghana nic nevytěžila.

Hned první vážnější útok na začátku druhého poločasu skončil gólem. Thomas Müller vymyslel parádní centr z pravé strany, na který si skvěle naběhl Mario Götze a se štěstím (hlavičkoval do vlastního kolena) poslal svůj celek do vedení v 51. minutě.

Asamoah Gyan (uprostřed) oslavuje se spoluhráči gól Ghany
zdroj: ČTK/AP autor: Marcio Jose Sanchez

Odpověď přišla už za tři minuty. Ze strany odcentroval Afful, do vzduchu se pověsil André Ayew a povedenou hlavičkou překonal Neuera v 54. minutě. Šokující obrat ve skóre přišel za devět minut. Gyan Asamoah dostal přihrávku za obranu a šel sám na Neuera, kterého parádně prostřelil. Za moment měl na hlavě střelec první branky Ayew třetí gól Afričanů. Na centr však nedoskočil.

Naopak se podruhé prosadili Němci, když po rohu hlavičkoval Howödes a míč se dostal na zadní tyči ke Klosemu, který byl jako vynikající útočník ve správný čas na správném místě. Jeho patnáctá trefa na mistrovstvích světa znamenala vyrovnání rekordu dosud vedoucího Ronalda z Brazílie. Vyrovnání svého týmu i Ronalda oslavil šestatřicetiletý fotbalista saltem. Klose jako třetí v historii po krajanu Uwem Seelerovi a brazilské legendě Pelém dokázal skórovat na čtyřech světových šampionátech.

"Už ani nevím, jak je to dávno, co jsem naposledy salto dělal. Ještě, že vyšlo," řekl po utkání, ale rekordním zápisem se nenechával unést. "Dvacet zápasů a patnáct gólů, to je pěkné, ale důležité teď je, abychom zahráli dobře proti Spojeným státům," uvedl Klose.

Pak se řítil sám na Daudu po vysunutí Müller, ale se zakončením mírně váhal a byl výborně zablokován Asamoahem. Mensah pak odvrátil jistý gól po dalším průniku Özila. Ghana odpověděla pokusem Jordana Ayewa a následně Gyana zpoza vápna.

Druhý poločas přinášel další napínavé okamžiky. Nádhernou německou akci mohl rekordní trefou zakončit Klose, ale míč mu sklouzl a rána letěla po zemi mimo tři tyče. Při poslední akci zápasu se nepříjemně srazili Boye a Müller. Německý útočník odnesl souboj krvavým zraněním v obličeji. Na zasloužené dělbě bodů se už ale nic nezměnilo.

Německo - Ghana 2:2 (0:0)

Branky: 51. Götze, 71. Klose - 54. A. Ayew, 63. Gyan. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.). ŽK: Muntari (Ghana). Diváci: 60 000.

Německo: Neuer - J. Boateng (46. Mustafi), Mertesacker, Hummels, Höwedes - Khedira (69. Schweinsteiger), Lahm - Kroos, Özil, Götze (69. Klose) - Müller. Trenér: Löw.

Ghana: Dauda - Afful, Boye, Mensah, Asamoah - Rabiu (78. Agyemang-Badu), Muntari - Atsu (73. Wakaso), K.-P. Boateng (52. J. Ayew), A. Ayew - Gyan. Trenér: Appiah.

Joachim Löw (trenér Německa): "Byla to otevřená bitva, hrálo se v neskutečném tempu. Hráči ze sebe vydali úplně všechno. Tým prokázal skvělou morálku, když se dokázal vrátit do zápasu. Naše pozice se nezměnila, chceme vyhrát příští zápas a zůstat v čele skupiny."

James Kwesi Appiah (trenér Ghany): "Nepřestával jsem dnes našemu týmu věřit. Byl to dobrý zápas. Hrát proti Německu je vždy těžké, ale dobře jsme pracovali a vytvářeli si šance. Bylo to lepší než zápas proti Spojeným státům. Muntari bohužel přijde o třetí zápas, je škoda, že dostal druhou žlutou kartu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články