Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Němci nechtějí opakovat srbský scénář, Argentinu čeká Írán

Sao Paulo - Německo čeká po čtyřgólovém představení proti Portugalsku druhý zápas. Ve Fortaleze nastoupí proti Ghaně a budou doufat, že se nebude opakovat čtyři roky stará historie. Šampionát tehdy totiž také zahájili vítězstvím 4:0, pak ale nečekaně prohráli se Srbskem. Po Nizozemsku, Chile, Kolumbii a Kostarice si může už po dvou zápasech ve skupině zajistit postup do osmifinále mistrovství světa také Argentina. Tým kolem hvězdného útočníka Lionela Messiho k tomu potřebuje porazit outsidera skupiny F Írán. V druhém duelu této skupiny se Nigérie utká s Bosnou, oba týmy potřebují bodovat. Seriál přímých přenosů startuje v 17:30.

Němci myslí před zápasem s Ghanou na osmifinále, musí se však vyvarovat podobného selhání jako před čtyřmi lety. "Zápas z roku 2010 je pro nás varováním," řekl německý obránce Per Mertesacker, který si může jako třináctý německý fotbalista připsat 100. start v reprezentaci.

Zatímco Německo jde proti Ghaně v dobré náladě, soupeř musel rozhánět spekulace o hráčské revoltě proti trenérovi Kwesi Appiahovi. "Jde o nepravdivé zprávy. K žádné vzpouře nedošlo," uvedlo vedení svazu v prohlášení.

Ve Fortaleze navíc nepůjde jen o souboj Německa s Ghanou, proti sobě totiž mohou opět nastoupit nevlastní bratři Boatengové - za Německo hraje obránce Jerome, za Ghanu pak Kevin-Prince, který navíc před zápasem přiostřil atmosféru. Prohlásil totiž, že výběr trenéra Joachima Löwa nemá hráče pro velké zápasy. "Když jde opravdu do tuhého, žádný z hráčů nevezme zodpovědnost na sebe. Jogi Löw moje slova může klidně pověsit na zeď. Není to totiž jen můj názor, je to prostě fakt," řekl Kevin-Prince Boateng.

Předpokládané sestavy:

Německo: Neuer - J. Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes - Khedira, Lahm - Kroos, Özil, Götze - Müller.

Ghana: Kwarasey - Opare, Asamoah, Boye, Mensah - Essien, Muntari, Aywe - Asamoah, K.-P. Boateng, Gyan.

Zajímavosti:

- jde o jubilejní 800. utkání v historii MS

- útočník Klose (Německo) se může 15. gólem dotáhnout na nejlepšího střelce v historii MS Brazilce Ronalda; momentálně se dělí se 14 brankami o druhé místo s krajanem Gerdem Müllerem

- stejně jako na předchozím MS proti sobě mohou nastoupit nevlastní bratři Kevin-Prince Boateng (Ghana) a Jerome Boateng (Německo)

- Německo na MS prohrálo jen jeden z šesti dosavadních zápasů s africkými soupeři, v posledních třech navíc udrželo čisté konto

Argentina si proti outsiderovi zahraje o brzký postup

Argentina svůj úvodní zápas proti Bosně zvládla a vyhrála 2:1, když se o rozhodující gól postaral právě Messi. Nyní tak má možnost předčasně slavit postup. Zvláště když se proti nim postaví celek, který z dosavadních devíti zápasů na MS vyhrál jediný a patří k největším outsiderům turnaje. Jenže Írán se v prvním utkání proti Nigérii prezentoval velmi dobrou obranou a ani Argentině nehodlá dát nic zadarmo.

"Nemáme vůbec co ztratit. Argentina je favorit na celkové vítězství, což se o nás rozhodně říci nedá. Proto bude tlak na nich. My se budeme jen snažit jim to ztížit co nejlepším výkonem jako proti Nigérii a uvidíme, na co to bude stačit," řekl útočník Rezá Ghúčanedžhád.

Trenér Argentiny Alejandro Sabella zřejmě sáhne k ofenzivnější taktice, než jakou zvolil pro zápas s Bosnou. V něm se Argentině v první půli nedařilo, a tak už o poločasu poslal na hřiště třetího útočníka Gonzála Higuaína a přišlo zlepšení. Dá se tak očekávat, že se třemi útočníky začne Argentina i proti Íránu. "Museli jsme udělat změny, protože se nám nedařilo. Pak to bylo lepší, ale stále to nebylo ono. Musíme se výrazně zlepšit, pokud chceme pomýšlet na úspěch," řekl Sabella.

Předpokládané sestavy:

Argentina: Romero - Zabaleta, Garay, Rojo, Fernández - Gago, Mascherano, Di María - Higuaín, Messi, Agüero.

Írán: A. Haghíghí - Púládí, Montazerí, Sadeghí, Hosejní - Tajmúríján, Hajdárí - Hadžsáfí, Nekúnam, Dadžagá - Ghúčanedžhád.

Zajímavosti:

- Argentina prohrála jediné z posledních 20 utkání

- Argentina v posledních šesti zápasech dostala jediný gól

- Argentinec Mascherano nastoupí ke 100. reprezentačnímu utkání

- Argentina dosud na MS vyhrála všechny tři souboje s asijskými celky

- Írán měl v prvním zápase s Nigérií držení míče jen 37 %

Bosnu trápí proměňování šancí

Bosenští hráči především musejí zlepšit efektivitu. Argentině sice byli vyrovnaným soupeřem, dokonce ji přestříleli 11:5 v pokusech přímo na branku, ale vytěžili z toho jediný gól v podání střídajícího Vedada Ibiševiče. Ten by nyní mohl nastoupit od začátku a vytvořit útočnou dvojici s Edinem Džekem.

"Poznali jsme, že jsme schopní hrát s každým včetně Argentiny. Zvedli jsme si sebevědomí a teď chceme lepší výsledek. Být na mistrovství je nádherný pocit a chceme si ho prodloužit," prohlásil Ibiševič.

I africký šampion Nigérie však čelí kritickému utkání. Pokud by znovu ztratila, její šance by s ohledem na závěrečný duel s Argentinou byly již velmi malé. "Je nám jasné, že musíme vyhrát. Proti Íránu jsme museli remízu přijmout, ale teď už by nám nestačila," dodal trenér Stephen Keshi.

Bosně situaci komplikuje zranění kolena klíčového stopera Emira Spahiče, který ve čtvrtek nedokončil trénink a jeho start je nejistý. "Jsme ale optimisté. On má velkou touhu hrát, protože ví, jak je pro tým důležitý," řekl asistent trenéra Borce Sredojevič.

Předpokládané sestavy:

Nigérie: Enyeama - Omeruo, Yobo, Oshaniwa, Ambrose - Musa, Mikel, Onazi, Moses - Emenike, Odemwingie.

Bosna: Begovič - Mujdža, Bičakčič, Spahič, Kolašinac - Bešič - Pjanič, Misimovič, Lulič - Džeko, Ibiševič.

Zajímavosti:

- Nigérie čeká na výhru na MS od roku 1998 už 9 zápasů

- Nigérie je od listopadu už 6 zápasů bez vítězství

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články