Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejhorší chvíle fotbalového života, vina padá na mě, hlesl Scolari

Belo Horizonte - Všichni věděli, že bez zraněného střelce Neymara to bude mít Brazílie proti Německu hodně těžké. Debakl 1:7, kterým si domácí fotbalisté v Belo Horizonte vyrovnali nejvyšší prohru v historii, však nečekal nikdo. Tím méně brazilský trenér, který převzal hlavní díl viny. Avšak jeho tým má prý stále o co hrát. Luiz Felipe Scolari chce alespoň bronz.

Luiz Felipe Scolari
zdroj: ČTK/AP

"Je to nejhorší chvíle mojí kariéry, vlastně celého fotbalového života," řekl Scolari. "Ale život jde dál, navíc pořád máme o co hrát, protože zkusíme vyhrát zápas o třetí místo," dodal. Neymara ze hry vyřadil naštípnutý obratel ze čtvrtfinále s Kolumbií a absence největší hvězdy byla znát od první minuty. "Nevidím jediný důvod, proč bychom si měli myslet, že s Neymarem by zápas skončil jinak. Nehodlám se na jeho zranění vymlouvat," řekl ale Scolari.

"Soupeř prostě odehrál nejlepší utkání na turnaji, my naopak to nejhorší," doplnil. Domácí se bez své hvězdy nezmohli vůbec na nic a první poločas prohráli o pět branek, což se na mistrovství dosud stalo jen Haiti a Zairu (dnes DR Kongo). "Dostali jsme čtyři góly během šesti minut a to nemělo s Neymarovou absencí nic společného," uvedl Scolari.

"Za výsledek neseme odpovědnost všichni, ale hlavní díl viny padá na mě, protože já rozhodují o taktice a základní jedenáctce," prohlásil Scolari. "Snažili jsme, ale proti nám stál skvělý německý tým. Po prvním gólu jsme navíc začali panikařit a všechno se zhroutilo," dodal. Sen o brazilském domácím triumfu tak podobně jako při prvním pokusu v roce 1950 skončil fiaskem.

Zatímco před 64 lety ukončila naděje šokující finálová prohra s Uruguayí, proti Německu si Scolariho tým vyrovnal nejvyšší porážku v historii, kterou byl výprask 0:6 z roku 1920 s Uruguayí. "Omlouvám se všem lidem v Brazílii za to, jak jsme hráli a že jsme se nedostali do finále," uvedl Scolari. "Chci jim ale vzkázat, že pořád máme o co hrát a pokusíme se vyhrát zápas o bronz," dodal pětašedesátiletý kouč.

Scolariho je mi líto, říká Löw

Trenér německých fotbalistů Joachim Löw Scolariho litoval. Sám totiž podobné zklamání zažil ještě jako asistent Jürgena Klinsmanna na šampionátu v roce 2006. "Tehdy jsme hráli doma a všichni měli velké očekávání a nakonec to skončilo šokem," připomněl Löw vyřazení v semifinále, po kterém však následoval zisk bronzových medailí. "Tohle bylo něco podobného - 200 milionů lidí vidělo tým ve finále a to může hráčům svázat nohy. Scolariho je mi líto, protože vím, jak se asi cítí," dodal.

Löwa potěšilo, že po pár nepřesvědčivých výkonech si jeho tým nechal nejlepší formu pro nejdůležitější zápasy šampionátu. Německo už po poločase nad Brazílií vedlo 5:0. "Góly jsme dali během osmnácti minut, to se soupeřem zacloumalo. Byl v šoku a nevěděl, co dělat," přemítal kouč. Němci navíc cestu do finále, kde nastoupí proti lepšímu z dvojice Argentina - Nizozemsko, vydláždili několika rekordy.

Vyrovnali nejvyšší brazilskou prohru v historii, připravili jí první domácí porážku za posledních 12 let, jako první dali v semifinále mistrovství světa sedm branek a Miroslav Klose se s 16 góly osamostatnil v čele tabulky střelců na šampionátech. "Všichni dnes odvedli skvělou práci, ale musíme v tom pokračovat až do neděle," prohlásil Löw. "Teď nás samozřejmě čeká menší oslava, ale už ráno budeme myslet jen na finále. A rozhodně se nebojím, že po takové výhře bychom něco podcenili. Hráči mají nohy na zemi," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články