Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Naprostá katastrofa, karikatura sebe sama, komentuje Španěly tisk

Madrid - Španělské deníky shodně kritizují výkony svých fotbalistů na mistrovství světa. Svěřenci trenéra Vicenta del Bosqueho, kteří místo cesty za obhajobou zlata po porážce 0:2 s Chile přišli o šanci na postup do vyřazovací fáze turnaje, byli v Brazílii hned podle několika listů karikaturou dříve neporazitelného týmu.

Fotbalový fanoušek
zdroj: isifa/AFP

"Je to naprostá katastrofa. Tým jel na mistrovství jako jeden z favoritů, ale po prohře s Chile odchází zadními dveřmi a s velkými pochybnostmi vzhledem k budoucnosti. Je třeba ocenit tuto generaci za všechno, co dokázala, ale žije se současností a v této chvíli se tým proměnil v karikaturu sebe sama," píše El Mundo deportivo.

Přizvukuje i Marca. "Světoví šampioni nevydrželi v Brazílii ani týden. Během šesti dní napsalo mistrovství bolestivý epilog podivuhodnému cyklu a z nebe poslalo hráče do pekla. Chile jen potvrdilo, co naznačilo Nizozemsko. Bylo to krásné, jenže všechno v životě končí, přičemž tohle byl ten konec," uvádí madridský list.

El País přirovnává Del Bosqueho výběr k Titaniku. "Španělský tým byl znovu k nepoznání, stal se obětí vlastních defenzivních chyb, nevýrazné hry bez jakékoliv osobitosti. Jen čtyři roky od Johannesburgu a dva roky od Kyjeva přihlížela Brazílie španělskému Titaniku," zdůrazňuje list kontrast mezi nedávnými úspěchy a současným trápením.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Španělsko - Chile

Konkurenční El Mundo označuje vystoupení španělského celku za fiasko. "Sen o obhajobě titulu byl možná od začátku chimérou, fanoušci ale přinejmenším čekali úsilí o ni. Na tomto mistrovství ale Španělsko příliš úsilí nepředvedlo, hrálo pomalu a nedokázalo nijak reagovat na hru soupeře a vývoj utkání. Soupeři už se nebáli a Španělé byli karikaturou někdejšího týmu."

Poslední duel s Austrálií listy neberou jako šanci na vykoupení národního výběru. "Jednoho dne to muselo přijít, s tím musel každý počítat, ale nikdo si asi nepředstavoval, že konec bude tak bolestivý. Tým už nemá šanci na postup a jako trest musí sehrát příští pondělí ještě jeden zápas, zápas hanby, zápas mezi dvěma nejrychleji vyřazenými týmy tohoto šampionátu," píše El Mundo.

Ztratili jsme hlad po vítězství, říká Alonso

"Nevěděli jsme, jak si udržet ten náš hlad, který je nezbytný k vítězství na turnaji. Radost a úspěch, které jsme zažili, jsou pryč," řekl zdrceně po středeční porážce s Chile záložník Xabi Alonso. Španělé v Brazílii naprosto selhali. S Nizozemskem na úvod prohráli v repríze posledního finále 1:5 a po dvou zápasech mají na svém kontě víc inkasovaných branek než za šampionát před čtyřmi lety a vítězná Eura v letech 2008 a 2010 dohromady.

Stali se vůbec prvním obhájcem titulu, který na následném MS vypadl ze hry o postup už po dvou zápasech. "Nebylo tam to správné odhodlání. Od prvního momentu se všechno vyvíjelo špatně," připustil brankář Iker Casillas, který zažil zřejmě nejhorší dva ze svých rekordních 156 zápasů za národní tým. Alonso cítil, že Španělé nepřijeli do Brazílie psychicky ani fyzicky dobře připraveni.

"Ztratili jsme naše know-how, které nám pomohlo vyhrát tak mnoho důležitých bitev. Necítili jsme se tak jako na našich ostatních turnajích," řekl záložník Realu Madrid, který proti Chile kvůli špatnému výkonu už po poločase střídal. Připustil, že je možná načase začít přemýšlet o přestavbě mužstva. Sám má 32 let a na dalším světovém šampionátu už by nemusel startovat. "Obvykle nějaká etapa končí po porážce. Možná by bylo nejlepší přemýšlet o tom udělat změny," dodal Alonso.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články