Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mistři světa v Brazílii končí. Španěly vymazalo skvělé Chile

Rio de Janeiro – Éra nejúspěšnější reprezentační generace v historii končí. Španělsko, obhájce titulu mistra světa z roku 2010, končí v Brazílii v základní skupině. Rozhodla o tom porážka s Chile, které v utkání oproti očekáváním dokonale využilo svých příležitostí a zároveň skvěle zničilo španělský ofenzivní potenciál. Exkluzivní postřehy z utkání připojili reprezentační trenér Pavel Vrba a expert Zdeněk Psotka v podobě on-line textového přenosu.

Eduardo Vargas se raduje z gólu Chile
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Wang Yuguo

V základní sestavě obou týmů došlo k několika zásadním změnám. Španělé poprvé od roku 2008 na velkém mezinárodním turnaji z jedenáctky vystrnadili Xaviho, místo něj tak evropská La Roja nastoupila s blokem dvou defenzivních záložníků Xabi Alonso – Busquets. Na stoperské dvojici se zároveň místo Gérarda Piquého objevil Javi Martínez.

Chilský trenér Sampaoli na první pohled trochu překvapivě nedostál očekáváním, že proti dvěma hrotovým útočníkům nasadí tři stopery a proti jednomu forvardovi dva střední obránce. Nicméně vzhledem k očekávanému tlaku, který na defenzivu dokáže vyvinout Diego Costa, a náběhům v podání Pedra byl jeho tah doplnit k Jarovi a Medelovi i Silvu zcela logický.

Chilané se tak zaměřili na to znemožnit nepřerušovanou kombinaci Španělska ve středu zálohy. Ofenziva jihoamerické La Rojy byla oslabena absencí Jorgeho Valdívii, kterému se podařilo proti Austrálii vstřelit druhou branku. Přesto mohla počítat se silným krajem pravé zálohy, kde působil neúnavný pravý křídelní bek Mauricio Isla, který kombinoval s kolegou z Juventusu Arturem Vidalem.

Už v úvodních momentech Chilané zatápěli španělské obraně a málem se jim podařilo vstřelit branku po pohledné kombinaci, střela Vargase však byla zblokována na rohový kop. Z něj se následně nedokázal prosadit hlavou Gonzalo Jara. Výborné příležitosti si vytvořili i Španělé, po závaru před Bravovou brankou však nedotlačili míč do sítě.

Po dvaceti minutách již Chilané dokonale využili své hvězdné pravé strany hřiště. Skvělou kombinaci zde předvedla klíčová dvojice hráčů Vidal a Sánchez, která dostala míč přes houšť španělských těl v defenzivě. Barcelonské křídlo následně procpalo míč uličkou na Aranguize, který skvěle ustál souboj s Rámosem a sklepl na zcela neobsazeného Vargase na penaltovém puntíku. Kmenový hráč Neapole, který v poslední sezoně působil ve Valencii, si zasekl před dobíhajícím Casillasem a poté již dorazil do prázdné brány.

Španělé poté sice stále kombinovali na půli hřiště, Chile však v prvním poločase zcela vymazalo ofenzivní potenciál svého soupeře. Jednak zahustilo prostor, kam by si mohla nabíhat soupeřova křídla na průnikové přihrávky, zároveň dobře obsazovalo Diega Costu, na něhož se tým z Pyrenejského poloostrova snažil až nepřirozeně často posílat dlouhé nákopy.

Těsně před poločasem pak došlo k dalšímu úderu pro evropskou La Roju. Tvrdou ránu Alexise Sáncheze z přímého kopu Casillas jen vyrazil před sebe, Aranguiz si však odražený míč parádně zpracoval a bodlem zakončil za záda brankáře Realu Madrid. Chile tak šlo do kabin s mimořádně nadějným náskokem dvou gólů.

Do druhého poločasu Del Bosque vystřídal Xabiho Alonsa, místo něhož do hry nasadil Kokého. Španělé byli znatelně iniciativnější, upustili od bláhových nákopů a snažili se prosadit tradiční poziční kombinační hrou. Chilanům se již nedařilo tak agresivně presovat soupeře a evropská La Roja dokázala souhru přenést daleko blíže bráně Claudia Brava.

Hned tři minuty po změně stran si na přihrávku ze zálohy výborně naběhl Diego Costa, jeho střelu však dobře zblokoval vracející se stoper Chile. O chvíli později útočník Atlétika po standardní situaci parádně nacentroval nůžkami na Busquetse, který se objevil zcela osamocen před Bravem, ale z bezprostřední vzdálenosti netrefil bránu.

Po sérii nebezpečných příležitostí se Jihoameričané postupně probudili a mnohem lépe napadali. Spolu s tím v následujícím průběhu zápasu Španělům znatelně ubývaly síly a Chilané se odvážili vyrážet i do velmi nebezpečných protiútoků. Obraz hry vystihl atak jihoamerické La Roja po hodině hry – Mena po bleskovém kontraataku skvěle nacentroval na zadní tyč, kde se zjevil dobíhající Mauricio Isla. Ten však ve skluzu nedokázal míč usměrnit do brány.

Španělskou ofenzivu nepozvedl ani střídající Fernando Torres, a tak největší příležitostí stále úřadujících mistrů světa do konce utkání byla vynikající rána Andrése Iniesty ze třiceti metrů. Španělé tak na mistrovství světa končí, po dvou zápasech mají na kontě pouhou jednu vstřelenou branku, sedm obdržených a nezískali ani bod.

Španělsko - Chile 0:2 (0:2)

Branky: 20. Vargas, 43. Aránguiz. Rozhodčí: Geiger - Hurd (oba USA), Fletcher (Kan.). ŽK: Alonso - Vidal, Mena. Diváci: 74.738.

Španělsko: Casillas - Azpilicueta, Martínez, Ramos, Alba - Alonso (46. Koke), Busquets - Pedro (76. Cazorla), D. Silva, Iniesta - Costa (64. Torres). Trenér: Del Bosque.
Chile: Bravo - Jara, Medel, F. Silva - Isla, Aránguiz (64. Gutiérrez), Díaz, Mena - Vidal (88. Carmona) - Vargas (85. Valdivia), Sánchez. Trenér: Sampaoli. 

Vicente del Bosque (trenér Španělska): "Nemůžeme si stěžovat, že si vypadnutí nezasloužíme, soupeř byl lepší. Náš tým ukázal charakter, tlačili jsme se dopředu, ale neměli jsme štěstí před brankou. Na mistrovství jsme pokaždé byli horší než soupeř. Teď ještě není ten čas, abychom přemýšleli o budoucnosti, nezbytné zhodnocení provedeme postupně."

Jorge Sampaoli (trenér Chile): "Je to celé zásluha našich hráčů, s obrovským přesvědčením jdou za vítězstvím, celý týden dřou a dnes proti Španělsku se to ukázalo na hřišti. V naší práci ale nemůžeme ustat, teď je naším úkolem vyhrát skupinu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články