Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mexiko navzdory dvěma neuznaným gólům vyhrálo nad Kamerunem

Natal (Brazílie) – Mexičané vybojovali vítězství nad Kamerunem 1:0. A to i navzdory dvěma regulérním gólům, které kolumbijští sudí neuznali Středoameričanům pro údajné ofsajdy. Propršený duel v Natalu rozhodl v 61. minutě Peralta. Fotbalisté Mexika tak udělali první krok k tomu, aby na šestém šampionátu za sebou postoupili do vyřazovací části.

Utkání Mexiko - Kamerun
zdroj: ČTK/ZUMA

Od úvodních minut trávník na stadionu v Natalu zkrápěly provazce deště. Lépe se s tím vyrovnávali Mexičané, kteří začali aktivněji. Krajní obránci Aguilar a Layún se snažili dostávat za obranu Kamerunců, jenže se jim nedařily finální přihrávky před branku. V jedenácté minutě se už radoval z gólu Dos Santos, ale oslavy mu překazil praporek asistenta a hvizd sudího. Ofsajd to byl ale více než sporný.

Míč se objevil v síti i na druhé straně, ale opět to byl ofsajd. Kamerunští lvi od tohoto momentu začali hrát aktivněji a na konci 21. minuty mohli jít do vedení – to když si Assou-Ekotto pohrál na levém křídle s obranou a poslal přesný míč na Eto'oa. Ten však těsně minul.

O chvíli později se důrazně o slovo přihlásili Mexičané – nejprve se po přímém gólu dostali do šance úplně volní Marquéz s Morenem. Právě Marquéz zřejmě sebral Morenovi jasný gól, mexický kapitán hlavičkoval v méně výhodné pozici. O dvě minuty později kolumbijský asistent ukradl Mexičanům druhý regulérní gól. Po rohovém kopu dostal míč do branky podruhé Dos Santos, podruhé pískal rozhodčí ofsajd a podruhé to bylo chybné rozhodnutí.

Déšť neustal ani ve druhém poločase a Mexičanům to stále prospívalo. Ve 48. minutě se vřítil do pokutového území osamocený Peralta, ale nepotvrdil roli kanonýra a tváří v tvář kamerunskému gólmanovi Itandjemu selhal. O deset minut později po dlouhé době zahrozil Kamerun. Přímý kop Assoua-Ekotta skončil po teči ve zdi jen těsně od pravé tyče gólmana Ochoy.

V 61. minutě se už měnilo skóre. Nejdříve se ve velké šanci objevil Dos Santos a odražený míč poslal do sítě Peralta. Kamerunce to ale příliš neprobralo, jejich útoky neměly šťávu, chyběl pohyb, Středoameričané je drželi v uctivé vzdálenosti od své branky. Eto'o byl pokrytý a Afričané krom dlouhých pasů nedokázali nic vymyslet. Naopak Mexiko nepolevovalo ve vysokém tempu a až na dvě výjimky, kdy se k šanci prodral Moukandjo, kontrolovalo utkání až do samotného konce.

Kamerunci se tak na mistrovství světa i dál trápí. Od legendární pouti na šampionátu v roce 1990 z posledních 14 zápasů na MS vyhráli jen jednou. Mexiko se naopak na čtvrtý pokus dočkalo na mistrovství prvního vítězství nad africkým soupeřem. "Oddřeli jsme to a vyplatilo se to. Udělali jsme velký krok, ale od svého cíle jsme pořád daleko," prohlásil Peralta.

Mexiko - Kamerun 1:0 (0:0)

Branka: 61. Peralta. Rozhodčí: Roldán - Clavijo, Díaz (všichni Kol.). ŽK: Moreno - Nounkeu. Diváci: 39 216.

Sestavy:

Mexiko: Ochoa - Rodrigo Pinedo, Márquez, Moreno - Aguilar, H. Herrera (90.+2 Salcido), Vázquez, Guardado (69. Fabián), Layún - Peralta (73. Hernández), G. Dos Santos. Trenér: M. Herrera.

Kamerun: Itandje - Djeugoué (46. Nounkeu), N'Koulou, Chedjou, Assou-Ekotto - Mbia, A. Song (79. Webó), Enoh - Moukandjo, Eto'o, Choupo-Moting. Trenér: Finke.

Miguel Herrera (trenér Mexika): "Tým odvedl skvělou práci, mohli jsme dát víc gólů, ale nejsme zvyklí na takové podmínky. Rozhodčí nám sebrali dvě branky, vůbec nevím, proč je neuznali. Naštěstí jsme se tím nenechali rozhodit, protože za všech okolností si musíte vítězství odpracovat."

Volker Finke (trenér Kamerunu): "Nezačali jsme dobře, ale pak jsme se zvedli a měli i nějaké šance. Jsem zklamaný, protože alespoň remízu jsme si zasloužili. Nic není ztraceno, ale musíme si přiznat, že ve skupině byl právě zápas s Mexikem naší největší šancí na vítězství. A my jsme ji promarnili."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články