Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Mexičané rozebrali v druhé půli Chorvaty a jasně postupují

Recife – Přímý souboj o postup do osmifinále lépe zvládli hráči Mexika, kteří porazili po vynikající periodě v druhé půli utkání Chorvatsko 3:1 a doprovodí Brazílii mezi nejlepších šestnáct týmů na turnaji. Skóre otevřel v 72. minutě jejich kapitán Márquez, v rozmezí deseti minut pak branky přidali ještě Guardádo a Hernandéz. Jen korekci stavu přinesl v 85. z levé strany Perišič – Chorvaté se po nervózním a naštvaném závěru, během něhož se nechal po surovém faulu vyloučit Rebič, se šampionátem loučí.

Utkání Chorvatsko – Mexiko
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Chorvaté se poprvé projevili v šesté minutě, kdy po odhodlané práci Mandžukiče měli rohový kop. Perišič však míč nezakroutil k nikomu ze svých spoluhráčů a hra, kterou hráči v kostkovaném kontrolovali od samého počátku, pokračovala. V první desetiminutovce pak stála za zmínku situace ve středu pole, kde agresivní Rakitič přejel ve skluzu protihráče a po právu dostal žlutou kartu.

Ve čtrnácté minutě se pak Mandžukič přetlačoval s gólmanem Ochoou – hvězda šampionátu mezi třemi tyčemi však zůstal v klidu a nebezpečný míč vyboxoval. Už za pár minut však přišla první skutečná příležitost utkání – Herrera napřáhl z 25 metrů a trefil levou Pletikosovu tyč těsně pod spojnicí. Chorvatský brankář se proletěl vzduchem, střelu však jen zpovzdálí sledoval. Mexiko se pak dostávalo více do hry, hlavně na pravé straně dostávali hráči v zeleném prostor a utkání se postupně vyrovnalo. V další šanci byl Peralta, avšak při výtečném náběhu v rozhodující chvíli podklouzl a míč trefil špatně.

Herrera trefuje tyč
zdroj: ČTK/AP autor: Ricardo Mazalan

Po určité pomlce v tempu hry zahrozil dalekonosnou ránou Pranjič a Ochoa možná poněkud nejistě kontroloval. Chorvaté kombinovali, na pravé straně se hodně zapojoval Perišič, což bylo umocněno i pohybem Oliče, který se k němu stahoval. Ten se také ocitl v brejku, který za cenu žluté karty zastavoval kapitán Mexika Márquez.

Změna stran nepřinesla žádné větší vychýlení z nastaveného kurzu, pokračovalo se v poměrně urputném duelu. Chorvaté potřebovali útočit, avšak výkon ofenzivních hráčů od Modriče po Oliče působil poněkud zadřeně. V průniku se dral Mandžukič, cestu mu však – i za cenu drobného poranění – zastoupil mexický stoper.

Ivan Rakitič
zdroj: ČTK/PA autor: Sanjin Strukic

Ani Mexiko však nespoléhalo pouze na útěchu remízového stavu. Snažilo se, do hry přišel i Hernandéz a záhy se zlobil – chorvatského kapitána Srnu trefila v pádu do obou rukou střela směřující do branky. Zřetelná a jasná penalta, rozhodčí však zůstal stoicky klidný. Vzápětí Čorluka vyhlavičkovával balón de facto z brankové čáry. Mexiko s příchodem Hernandéze viditelně ožilo, hra Chorvatů kolabovala.

A v 72. minutě své zlepšení završilo i brankou. Mexický kapitán Márquez se opřel hlavou do míče po centru a dal svému týmu vedení. Trefil se pošestnácté v zeleném dresu. Trenér Chorvatů Kovač reagoval střídáním Jelaviče za Pranjiče, vzápětí však podruhé v krátké době zažíval zklamání a už celkem jasnou postupovou deziluzi – Guardado po přesné Hernandézově přihrávce střílel přesně a zvýšil na 2:0. Chorvaté nyní potřebovali tři branky.

Místo toho ale přišla třetí branka v jejich síti: Náběh a přesnou hlavičku předvedl Hernandéz. Během jeho patnácti minut na hřišti padly tři branky, které z podstatné části nesly jeho rukopis. Právě on společně s Marquézem stáli za famózní desetiminutovkou v podání Mexika, které už v této situaci mohlo hrát uvolněně. Herrera se dokonce pokusil o technickou fintu.

Určitá lehkovážnost se pak přeci jen nevyplatila, když si po Rakitičově posunutí seběhl z levé strany Perišič a chytře posunul přes Ochou. Ten inkasoval vůbec poprvé na turnaji. Chorvaté ale poté závěr nezvládli: Rebič předvedl surový šlapák na jednoho z protihráčů a šel pod sprchy. Kovačovi svěřenci tak už nejspíš byli rádi, že sudí zapískal konec. Pro Mexiko bude turnaj pokračoval v play-off, Chorvaté v Brazílii skončili.

Chorvatsko - Mexiko 1:3 (0:0)

Branky: 87. Perišič - 72. Márquez, 75. Guardado, 82. Hernández. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.). ŽK: Rakitič - Márquez, Vázquez. ČK: 89. Rebič (Chorv.). Diváci: 41 212.

Chorvatsko: Pletikosa - Vrsaljko (58. Kovačič), Čorluka, Lovren, Pranjič (74. Jelavič) - Modrič, Rakitič - Srna, Olič (69. Rebič), Perišič - Mandžukič. Trenér: Kovač.

Mexiko: Ochoa - Aguilar, Rodríguez, Márquez, Moreno, Layún - H. Herrera, Vázquez, Guardado (85. Fabián) - G. Dos Santos (62. Hernández), Peralta (79. Peňa). Trenér: Herrera

Niko Kovač (trenér Chorvatska): "Dlouho jsme se drželi ve hře, ale dvě standardní situace rozhodly. Nebyli jsme tak špatní, ale soupeř byl zkrátka lepší. Nám chyběla větší kreativita. Ale takový je fotbalový život. Byli jsme rádi, že jsme si tu vůbec mohli zahrát, ale samozřejmě ještě raději bychom tu zůstali. I tak jsme ale předvedli na turnaji dobrý fotbal a ukázali jsme, že tým má potenciál."

Miguel Herrera (trenér Mexika): "Je to nejšťastnější den mého života. Chorvatsko bylo obtížný soupeř, ale můj tým se prokousal dál."

Rafael Márquez (kapitán Mexika): "Minutu od minuty a krok po kroku se zlepšujeme a prostě jsme museli postoupit. Klíčem k úspěchu je skvělý kolektiv, hrajeme jeden za všechny a všichni za jednoho. Teď nás čeká Nizozemsko, což je silný soupeř, ale všechno je možné."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články