Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Messi vs. Ronaldo? MS ve fotbale zatím zná nasazení týmů

Costa do Sauipe (Brazílie) - Hned v základní skupině fotbalového mistrovství světa v Brazílii se můžou v přímém souboji poměřit zřejmě nejlepší hráči světa Lionel Messi z Argentiny a portugalská hvězda Cristiano Ronaldo. Vyplývá to ze zveřejněného nasazení 32 zúčastněných týmů do čtyř losovacích košů. Ostře sledovaný losovací akt se uskuteční od 17:00 SEČ v pátek v brazilském Costa de Sauípe, přímý přenos odvysílá ČT sport a náš web.

FIFA vedle rozdělení týmů do košů osvětlila systém losování. Ještě než bude vytažen první tým z koše 1, v němž figuruje domácí Brazílie a dalších sedm nejlepších týmů v hodnocení říjnového světového žebříčku, bude vylosován jeden z devíti nenasazených evropských týmů z koše 4 a doplní sedm mužstev v koši 2 tvořeném pěti africkými a dvěma jihoamerickými celky. Pak bude splněna základní podmínka, aby v každém koši figurovalo osm celků.

Evropský tým přidělený do koše 2 pak narazí na jednoho ze čtveřice jihoamerických gigantů Brazílie, Uruguay, Kolumbie a Argentina, které vytvoří provizorní koš X. Tři nevylosované jihoamerické týmy se vzápětí zase vrátí do hlavního osudí.

FIFA zvolila takový systém proto, aby zachovala vyváženost následně vylosovaných skupin, v nichž s výjimkou evropských zástupců nemůžou figurovat dva týmy z jednoho kontinentu. Evropa má specifické postavení proto, že na šampionát tradičně "dodala" 13 týmů, nejvíc ze všech kontinentů. Ale také zde platí omezení, že v jedné skupině můžou být nanejvýš dva evropské celky.

Hlavní postavou pátečního losování má být legendární Pelé, trojnásobný brazilský světový šampion. Na pódiu mu mají sekundovat další světoví šampioni Lothar Matthäus z Německa, Zinédine Zidane z Francie, Alcides Ghiggia z Uruguaye, Angličan Geoff Hurst, Argentinec Mario Kempes, Brazilec Cafú, Ital Fabio Cannavaro a někdejší španělský kapitán Fernando Hierro. Ten jako jediný trofej nad hlavu nepozvedl, ale bude reprezentovat zemi posledních mistrů světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články