Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Maskotu fotbalového mistrovství hrozí vyhubení

Oslo - Pásovci, který se stal maskotem letošního fotbalového mistrovství světa, hrozí v Brazílii vyhubení. Podle vědců ohrožuje vzácného pásovce třípásého nejen lov a neustálé zmenšování jeho přirozeného prostředí, ale i samotný šampionát a s ním spojená publicita.

Pásovec třípásý je maskotem fotbalového šampionátu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Simon Chapman

Brazilský pásovec třípásý, který byl do začátku 90. let považován za vyhynulého, se v ohrožení stočí do koule, což z něho udělalo atraktivní symbol fotbalového šampionátu. Lidé ho tak ale mohou snadnou chytit a ochránci přírody se obávají, že fanoušci si z pásovců pod vlivem roztomilého maskota, který dostal jméno Fuleco jako spojení portugalských slov futebol a ecologia, budou chtít udělat domácí mazlíčky.

zdroj: ČTK/ZUMA autor: Simon Chapman

"Populace pásovce třípásého za posledních 10 až 15 let klesla o více než třetinu kvůli ztrátě 50 procent jejich přirozeného křovinatého prostředí na území Caatinga," uvádí se v Červené knize ohrožených druhů.

Savec, který dorůstá velikosti až 50 centimetrů, byl v roce 1991 znovu objeven v lesnaté oblasti Caatinga na severovýchodě Brazílie. Kvůli odlesňování a těžbě palivového dřeva ale rychle mizí a mezinárodní unie pro zachování přírody IUCN proto zvažuje, že ho v příštím vydání Červené knihy zařadí do vyšší kategorie ohrožených druhů. 

Pásovec třípásý je maskotem fotbalového šampionátu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Simon Chapman
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články