Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Letošní osmifinále byla nejvyrovnanější v historii

Brasília – Šampionát v Brazílii vedle vysokého počtu vstřelených branek provází také velká vyrovnanost. Hned pět z osmi osmifinálových zápasů se muselo prodlužovat, čímž probíhající šampionát vyrovnal rekord z roku 1938. Paradoxně však také poprvé ze všech osmifinále postoupili favoriti – žádný tým, který skončil v základní skupině na druhém místě, se mezi osm nejlepších nedostal.

Radost Alexise Sáncheze z vyrovnávacího gólu proti Brazílii
zdroj: ČTK/AP autor: Hassan Ammar

Osmifinále se hrálo na deseti z dosavadních dvaceti světových šampionátů a pouze dvakrát muselo jít pět zápasů do prodloužení. V roce 1938 turnaj nezačal v základních skupinách, ale rovnou vyřazovací částí. Čtyři prodloužení se zrodila v osmifinále na mistrovství v Itálii před 24 lety.

Současným systémem se šampionát hraje od roku 1998 a do nynějšího turnaje v Brazílii došlo k nejvíce prodloužením před dvanácti lety v Japonsku a Koreji, kde skončila po základní hrací době nerozhodně tři osmifinále.

Hned ve třech z pěti nerozhodných osmifinálových utkání v Brazílii se po 90 minutách zrodila bezbranková remíza. Gól v normální hrací době nepadl v duelech Německa s Alžírskem, Argentiny se Švýcarskem a Belgie s USA. Tři zápasy se rozhodly už během prodloužení, dva dospěly až do penaltového rozstřelu.

Brazilský šampionát vytvořil v osmifinále i další rekord, vůbec poprvé v historii se stalo, že z osmifinále postoupilo všech osm vítězů základních skupin. Rekord dosud drželo minulé MS v Jižní Africe, kde se jediným postupujícím do čtvrtfinále po druhém místě ve skupině stala Ghana.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články