Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvůli šampionátu přišel o domov indiánský kmen Tucano

Sao Paulo – Brazilská policie rozbila gang překupníků se vstupenkami na mistrovství světa ve fotbale. Stinných stránek šampionátu je ale mnohem víc. Na megalomanskou organizaci doplatily tisíce lidí – nedobrovolně a někdy i zbytečně. Řada z nich přišla o domov.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvůli šampionátu přišel o domov indiánský kmen Tucano

Jen pár metrů od jednoho z nejslavnějších stadionů světa střídá bujaré oslavy ticho a prázdnota. V jednom z domů ještě před rokem bydlela část kmene Tucano. Kvůli fotbalovému šampionátu ji ale vláda vystěhovala. Proti protestujícím indiánům tehdy zasahovali těžkooděnci se slzným plynem – a vyhráli. "Vystěhování bylo velmi náhlé a velmi násilné, proběhlo bez respektu," prohlásil náčelník kmene Carlos Tucano.

Jindy hrdý kmen teď bydlí v kontejnerech v bývalém sanatoriu pro léčbu lepry. Někteří nemocní se tu stále ještě zotavují. Indiáni vedle nich žijí často v mokru, jen se základní kuchyní, bez pravidelného odvozu odpadků. "Když jsme v tomto přeplněném prostoru, připadáme si jako ve vězení. Je těžké takto žít," podotkl jeden z členů kmene Xamakery.

O dva tisíce kilometrů dál vzpomínají na svůj bývalý domov také Paula Oliveirová a Marcus Andre dos Santos. I jejich dům musel šampionátu ustoupit. "Ještě pořád jsme bydleli v domě a najednou přijely traktory a začaly bourat okolní stromy. Obklíčily nás a doslova vytlačily," prohlásil Marcus.

Místo domu měla vyrůst zbrusu nová silnice, která by fanouškům usnadnila cestování. Pár teď bydlí v chatrči příbuzných. Za vystěhování dosud nedostal žádnou kompenzaci. "Je to jako facka do tváře. Jsme chudí a vláda si s námi může dělat, co chce. Jsme lidé a sebrali nám naše práva. A podívejte se, jaký tu zůstal nepořádek," poznamenala Paula.

Vláda přitom dál tvrdí, že šampionát a nová infrastruktura budou jednou všem k užitku.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články