Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krul: Byl to dobrý trik. A za ním hodně přípravy

Salvador - Střídání nizozemských brankářů v poslední minutě prodloužení s Kostarikou jistě mnoho fanoušků překvapilo, Louisi van Gaalovi však jeho tah vyšel – Tim Krul chytil dvě z penalt a pomohl svému týmu do semifinále. Po utkání nizozemský brankář vysvětloval, že za jeho excelentním představením v rozstřelu stálo mnoho práce a příprav.

Tim Krul
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Lui Siu Wai

Krul se údajně s koučem nizozemských brankářů Fransem Hoekem věnoval chytání penalt sedm týdnů. "Ta výměna byla dobrý trik. A je za tím hodně přípravy," řekl po zápase a snovém debutu na světovém šampionátu Krul. Šestadvacetiletý brankář Newcastlu v poslední minutě prodloužení vystřídal Jaspera Cillessena a v rozstřelu pak vychytal Bryana Ruíze a Michaela Umaňu.

K rošádě zřejmě přispělo i to, že Cillessen za svou kariéru ještě nechytil žádný pokutový kop. "Každý v tomhle kádru má určité přednosti a my jsme mezi brankáři zjistili, že Krul je nejlepší v chytání penalt, protože má nejdelší rozsah," uvedl kouč Van Gaal. "Studovali jsme kostarické penalty v osmifinále proti Řecku a mohli jste vidět, že si Krul vybíral správnou stranu. Jsem opravdu hrdý na to, že se nám práce vyplatila, že to fungovalo," dodal.

O připravované rošádě neměli někteří hráči ani tušení. "Krul věděl, že by mohl jít, ale Cillessenovi jsme to neříkali. Nechtěli jsme tím narušit jeho přípravu na zápas," uvedl Van Gaal. Střídání proto Cillessena viditelně zaskočilo a při odchodu ze hřiště dokonce vzteky nakopl několik lahví s pitím. Po utkání se však za chování spoluhráčům i realizačnímu týmu omluvil. "O ničem jsem nevěděl, takže to pro mě byl obrovský šok," uvedl.

"Kostarickým střelcům jsem vždycky řekl, že vím, kam to kopnou, abych je znervóznil. A asi to zabralo. Udělal jsem to už dříve v anglické lize, kdy na mě kopal Frank Lampard. Tehdy to zabralo a penaltu jsem chytnul, tak jsem to zkusil znovu," dodal Tim Krul.

"Věděl jsem, že když přijdou na řadu penalty, je tu šance, že bych mohl jít na hřiště," řekl Krul. "Ale stejně to není obvyklé. Sedíte na lavičce, přemýšlíte, že bude prodloužení, penalty a najednou máte zachránit postup do semifinále. Nevím, co říct, prostě splněný sen," doplnil.

V rozstřelu vystihl směr všech pěti soupeřových pokusů, přitom v Premier League zneškodnil jen dvě z dvaceti penalt. "Dívali jsme se na jejich penalty s Řeckem, ale vše je o tom, že čekáte do poslední chvíle. To jsme trénovali s Fransem," uvedl Krul. I když je novým nizozemským hrdinou, místo mezi tyčemi v semifinále proti Argentině mu to nezajistí. "Není pochyb o tom, kdo bude chytat příští zápas, bude to Cillessen," prohlásil Van Gaal.

Krulovi navíc za jeho chování při pokutovém rozstřelu, kdy velmi rychle opouštěl brankovou čáru a osočoval své soupeře, hrozí i disciplinární trest. Podle mluvčí FIFA však bude záležet na tom, jak se o něm zmínil rozhodčí v zápise o utkání.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články