Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kouč USA Klinsmann: Rychlá branka nám spíše ublížila

Natal (Brazílie) – Když Clint Depsey již v devětadvacáté vteřině vstřelil vedoucí branku USA, Jürgen Klinsmann v obrovské euforii poskakoval na lavičce. Kouč Američanů však po zápase řekl, že rychlý gól byl pro jeho svěřence spíše negativem, jelikož se potom zatáhli a nehráli to, co měli. Přesto dotáhli zápas k výhře 2:1 a Klinsmann se tak nadále může pyšnit tím, že v úvodních duelech na mistrovství ani v jednom z pěti případů nezaváhal, ať už jako hráč nebo trenér.

Trenér výběru USA Jürgen Klinsmann
zdroj: ČTK/DPA autor: Marius Becker

Američané udeřili hned z prvního útoku, když se kapitán Clint Dempsey po narážečce dostal do vápna, obešel Johna Boyeho a střelou k tyči vstřelil pátý nejrychlejší gól v historii šampionátu.

"Celá lavička skákala radostí. Když dáte gól v první minutě, tak si myslíte, že nemůže být nic lepšího. Ale opak byl pravdou," řekl Klinsmann po utkání. "Hráči se pak zbytečně zatáhli a nechali hrát soupeře. Proto jsem stál u lajny a řval na ně, ať se snaží získat kontrolu nad zápasem. Ale měli jsme problém udržet míč a přihrát si," dodal devětačtyřicetiletý německý kouč.

Přesto prý kvůli specifické americké povaze věřil ve výhru, i když Ghana v 82. minutě srovnala. O čtyři minuty později se však hlavou po rohovém kopu prosadil stoper John Brooks a zařídil důležité vítězství, které v těžké skupině s Německem a Portugalskem dává USA naději na postup.

"Nemohu tomu uvěřit. Jen jsem běžel do vápna a doufal, že mě míč trefí do hlavy," popisoval Brooks, který využil svých 193 centimetrů. Byl to pro něj první reprezentační gól. "Standardní situace jsme trénovali stále dokola a dokola a teď se to vyplatilo," dodal Klinsmann.

Negativem zápasu pro USA ale je fakt, že kvůli zranění může přijít o obě ofenzivní hvězdy. Jozy Altidore musel už v první půli střídat kvůli problému se svalem a Dempsey si ze závěru zápasu zřejmě odnesl zlomený nos. "Já sám jsem měl nos zlomený asi čtyřikrát. To bude v pořádku. Za pár dní bude moci hrát," dodal Klinsmann.

Pro Američany byla výhra nad Ghanou o to cennější, že právě ona je vyřadila z posledních dvou šampionátů. V roce 2006 ve skupině, ve které tehdy byla i Česká republika, a před čtyřmi roky v osmifinále po prodloužení.

"Máme s ní nevyřízenou historii, ale tato výhra nebude nic znamenat, pokud nás neposune dál," řekl Dempsey. "Je to vždy krásný pocit vyhrát na mistrovství světa, ale zápas s Ghanou nám ukázal, že je stále hodně věcí, které musíme do dalších duelů zlepšit," dodal Klinsmann.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články