Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kostarika si v protrápeném utkání rozdělila body s Anglií

Belo Horizonte – Anglie se s turnajem rozloučila remízou 0:0 s Kostarikou a získala v celkové tabulce alespoň bod. To Kostarika bodovala i ve svém posledním skupinovém utkání, vyhrála skupinu D a směřuje do osmifinále. V utkání přitom málem vedla po nastřeleném břevnu, v druhé půli se pak spíše bránila, když měl k brance několikrát blízko Sturridge. Žádný z týmů se však ke vstřelené brance nakonec nedopracoval.

Utkání Kostarika – Anglie
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Meissner

O vzrušení se hned ve třetí minutě postaral stoper Anglie Cahill, který tečoval Campbellovu střelu takřka do vlastní sítě. Brankář Albionu Foster jen poněkud zděšeně sledoval stáčející se balón – ten však naštěstí pro hráče v bílém nakonec skončil mimo tři tyče. Kostarika pak pokračovala v útočném duchu, tlačila na ostrovní obránce, kteří leckdy neměli skutečně komu přihrát a museli volit krkolomné rozehrávky. Za Anglii se pak poprvé ve 12. minutě ozval Sturridge a protáhl kostarického gólmana. Střele však chybělo nějakých 20 centimetrů co se týče přesnosti.

Hra se poté zklidnila, Kostaričané už nebyli tak freneticky aktivní a volili spíše konzervativní rozehrávku. Naopak Anglie se dostávala do tempa – na levé straně se snažil Shaw a posílal ke svým spoluhráčům vcelku konstruktivní přihrávky. Bylo to však na druhé straně hřiště, kde došlo k ohrožení branky. Borges technickou střelou z přímého kopu procvičil výskok Fostera, který prsty vytahoval nad břevno. Oddechnout si mohl především Lallana, který zbytečným faulem celou standardku přivodil.

Souboj Sturridge s obráncem
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Sohn

Anglie se k brance dostávala spíše jen při standardních situacích, snad jen vyjma Sturridgova pokusu vymodlit si penaltu po mírném kontaktu se stoperem. Tentokrát však rozhodčí měli pravdu a nechali pokračovat ve hře. V závěru první půle pak mírně tlačili už vypadnuvší Angličané, avšak žádná z jejich příležitostí nebyla nijak obrovskou hrozbou pro kostarickou obranu.

Druhý poločas započal aktivitou Anglie, tu však srážela špatná koncovka – Sturridge předvedl mizerné zpracování, když se na chvilku ocitl asi metr za obrannou linií soupeře, a míč mu utekl až ke gólmanovi. Lallana poté o pár minut později protahoval míč na nabíhajícího Sturridge, brankář soupeře však zasáhl pohotově a míč schoval v rukavicích.

Na druhé straně se předvedl střídající Bolaňos, který ranou z 25 otestoval Fostera. Větší příležitost (kolikátou už) měl v 65. minutě Sturridge, který kroutil míč k pravé tyči – chybělo mu snad 10 centimetrů. Trenér Hodgson posléze na hřiště poslal zasloužilou dvojici Gerrard a Rooney s tím, aby se pokusili oživit poněkud "stojatou" hru Anglie. Přinejmenším Rooynemu se to podařilo, když dalekonosnou střelou procvičil brankáře.

Avšak žádné vysvobození to pro Albion nepřineslo – utkání se dovinulo ke svému konci a bezbranková remíza pravděpodobně úspěšně reflektovala úroveň utkání. Kostarika tak se sedmi body vyhrála skupinu a čeká ji osmifinále, Anglie odcestuje domů s jediným získaným bodem.

Kostarika - Anglie 0:0

Rozhodčí: Haimúdí (Alž.) - Achik (Mar.), Etchialí (Alž.). ŽK: G. González - Barkley, Lallana. Diváci: 57 823.

Kostarika: Navas - Gamboa, Duarte, G. González, Miller, Díaz - Ruíz, Borges (78. Barrantes), Tejeda, Brenes (59. Bolaňos) - Campbell (66. Ureňa). Trenér: Pinto.

Anglie: Forster - P. Jones, G. Cahill, Smalling, Shaw - Lampard - Milner (76. Rooney), Barkley, Wilshere (73. Gerrard), Lallana (61. Sterling) - Sturridge. Trenér: Hodgson.

Jorge Luis Pinto (trenér Kostariky): "Byl to velmi opatrný, ale zároveň dynamický zápas. Odehráli jsme skvělou skupinu, všechny tři zápasy jsem si užil. Jsme neporaženi, je to historický úspěch. Teď se připravíme na to, abychom v osmifinále odvedli to nejlepší, co v nás je. Ale nejdřív si zasloužíme trochu odpočinku."

Roy Hodgson (trenér Anglie): "Cítíme se prázdně, je to k vzteku. Dnes jsem ukázali, jak dobrým týmem umíme být. Myslím, že kromě prvních deseti minut jsme dominovali. Jsem tak strašně zklamaný, že jsme se nerozloučili vítězstvím. Ale nemyslím si, že bych po hráčích mohl chtít lepší výkon, než předvedli. Myslím, že jsme měli velkou smůlu, že jsme dnes nevyhráli."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články