Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kostarika postoupila v penaltovém dramatu přes Řecko

Recife – Fotbalisté Kostariky postoupili poprvé v historii do čtvrtfinále mistrovství světa. V osmifinále v Recife porazili Řecko až na penalty 5:3, když i po prodloužení skončil zápas 1:1. Na vedoucí branku kostarického kapitána Ruíze zkraje druhého poločasu odpověděl v nastaveném čase Papastathopulos a Řekové měli v prodloužení řadu dalších šancí, neboť Kostaričané hráli už od 66. minuty bez vyloučeného Duarteho. V rozstřelu jako jediný neproměnil pokutový kop ve čtvrté sérii veterán Gekas. Kostarika se ve čtvrtfinále utká v sobotu s Nizozemskem.

Bryan Ruíz se raduje z branky
zdroj: EFE autor: Kai Forsterling

První minuty utkání patřily překvapivě spíše Řecku, které si vytvořilo několik náznaků šancí, k přímému ohrožení Navasovy branky se ale nedostalo. I jindy ofenzivní Kostaričané působili zpočátku hodně zakřiknutě, důležitost utkání svazovala nohy oběma týmům. První střelecký pokus si tak připsali až v osmé minutě "La Sele", Bolaňosova rána sice Karnezise mohla trochu vystrašit, k ohrožení jeho branky by však musela mířit minimálně metr níž.

Kostarika se snažila tvořit hru, "Ethniki" čekali ve své obranné ulitě na brejky nebo standardní situace. A právě z rohů hrozili Řekové nejvíce, stoperu Papastathopulosovi chyběl pouze krok, aby dosáhl ve vápně na Karagunisův centr. Na straně Kostariky se dostával pomaleji do tempa nejlepší hráč zápasů v základní skupině Campbell, kterého v 21. minutě zastavil na hranici pokutového území nedovoleně Karagunis. Následný Bolaňosův trestný kop ale správného adresáta nenašel.

V první půlhodině hry ani jeden z týmů nevystřelil na branku a nebyl vidět ani náznak výraznější šance. Diváky zvedl ze sedadel až Salpingidis, který si ideálně naběhl na centr Cholevase, mířil z voleje do protipohybu Navase, kostarický gólman ale prokázal skvělý reflex a nohou zabránil prakticky jisté brance. Druhou příležitost dostali Řekové těsně před poločasem, kdy musel kousek před vápnem zatáhnout za záchrannou brzdu Duarte. Karagunis však místo střely volil centr, pro který si s klidem došel Navas.

Druhý poločas otevřela další šance Řeků, výborně hrající Cholevas našel centrem hlavu Samarase, Navas byl ovšem opět na místě. Kostaričané 52 minut nevystřelil na branku, první přesný pokus mezi tři tyče však znamenal hned změnu skóre. Kapitán La Sele Ruíz si naběhl na zpětnou přihrávku Bolaňose a z hranice vápna se trefil placírkou přesně k tyči. Dvojice obránců se za poměrně pomalou střelou pouze ohlédla, stejně tak gólman Karnezis. Kapitáni dali v Brazílii už devatenáct gólů, což je nový rekord MS.

A vzápětí mohlo být pro Kostariku ještě veseleji, australský rozhodčí Williams však evidentní ruku Torosidise v pokutovém území přehlédl. Na druhé straně ale Duarteho podseknutí unikajícího Cholevase nemohl nevidět a pro kostarického stopera v 66. minutě po druhé žluté kartě zápas předčasně skončil. Řekové vycítili šanci a k už dříve vystřídavšímu Mitrogluovi přibyl na hřiště další útočník Gekas.

Následující minuty byly ve znamení těžkopádné řecké snahy s výsledkem něco udělat, naopak Kostaričané se s ničím příliš nevymýšleli a jejich jedinou snahou bylo dostat míč co nejdál od vlastní branky. K vidění bylo více faulů a žlutých karet než brankových příležitostí, řecký tlak byl víceméně platonický a před Navasovou brankou řecký oheň nijak zvlášť nežhnul.

Až v 87. minutě se Řekové dostali k rychlé kombinační akci, Christodulopulos nacentroval před branku, Mitrogluovi ale doslova ukradl míč z kopačky Navas. V první minutě nastaveného času se ale Ethniki přece jen dočkali. Gekas pohotově vystřelil z otočky, Navas míč pouze vyrazil před sebe a stoper Papastathopulos pohotově dorazil do odkryté branky. A vzápětí mohlo být dokonáno, hlavičku Mitroglua ale fantasticky vyškrábl ze šibenice Navas.

Tlak Evropanů pokračoval i v prodloužení a na oslabených Kostaričanech byla čím dál více vidět únava. Nedokázali delší dobu udržet míč a živou vodou polité Řeky nestíhali ani rychlostně. Mitroglu vyslal gólový centr na Gekase, ten ovšem hlavou branku těsně minul. Po zmatcích před Navasovou brankou pak pronikl až téměř před gólmana Cholevas, následnou Katsuranisovu střelu však zblokoval jeden z obránců. V jediné příležitosti Kostariky hledal Ruíz před brankou Brenese, k tomu však včas přistoupil Karagunis.

V druhé části nastavované půlhodiny sebrali La Sele přeci jen poslední síly a pokusili se ohrozit Karzenise, odvaha se jim však mohla zle nevyplatit. Řekové se dostali do nepříliš často vídaného přečíslení pěti hráčů proti dvojici obránců, v něm Mitroglu vybídl ke skórování Christodulopulose, tomu ovšem zkazil radost znovu Navas. A sám Mitroglu mohl ještě v nastaveném čase prodloužení odvrátit penaltový rozstřel, skvělý Navas byl ovšem opět proti.

Keilor Navas: "Dlouho jsem na sobě pokorně pracoval, takže teď můžu pomáhat svému týmu. Jsem šťastný, že jsem dostal tuhle šanci. Nejdůležitější je pro mě rodina. Chci, aby mé děti rostly a viděly otce, který dělá důležité věci pro svou zem."

V rozstřelu měli až do čtvrté série navrch střelci před brankáři, jenže pak kostarický hrdina Navas chytil penaltu Gekasovi a obránce Umaňa následně poslal La Sele mezi osm nejlepších mužstev turnaje. "Minulou noc se mi zdálo, že proměním rozhodující penaltu. Vypadalo to, že to nemůže být pravda. Ale já jsem byl v klidu, protože se mi o tom zdálo. Nikomu jsem o tom neřekl, ale cítil jsem se jistý," uvedl Umaňa.

Kostarika vylepšila maximum z roku 1990, kdy v osmifinále podlehla československému týmu 1:4, a zařídila, že si celek ze zóny CONCACAF poprvé od roku 2002 zahraje čtvrtfinále MS.

Kostarika – Řecko 1:1, na pen. 5:3 (1:1, 0:0)

Branky: 52. Ruíz – 90.+1 Papastathopulos. Penalty proměnili: Borges, Ruíz, G. González, Campbell, Umaňa – Mitroglu, Christodulopulos, Cholevas. Neproměnil: Gekas. Rozhodčí: Williams – Cream, Anaz (všichni Austr.). ŽK: Duarte, Tejeda, Ruíz, Granados, Navas – Samaris, Manolas. ČK: 66. Duarte. Diváci: 41 242.

Kostarika: Navas – Gamboa (77. Acosta), Duarte, G. González, Umaňa, Díaz – Ruíz, Borges, Tejeda (66. Cubero), Bolaňos (83. Brenes) – Campbell. Trenér: Pinto.

Řecko: Karzenis – Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas  Samaris (58. Mitroglu)  Salpingidis (69. Gekas), Karagunis, Maniatis (78. Katsuranis), Christodulopulos  Samaras. Trenér: Santos.

Jorge Luis Pinto (trenér Kostariky): "Po vyloučení jsme si na hřišti hodně vytrpěli, ale zvládli jsme to. Bylo neuvěřitelné, s jakým sebevědomím jsme zvládli penaltový rozstřel. Prožívám velmi emotivní chvíle. Všichni lidé v Kostarice, kteří jste doma, jděte ven do ulic! Tohle je pro vás. Jde o lidi, kteří milují fotbal a zaslouží si to. My jdeme dál a budeme pokračovat v boji."

Fernando Santos (trenér Řecka): "Cítím teď pouze smutek, nic víc. Je to strašná škoda. Nezbývá nám než pogratulovat jejich brankáři, byl neskutečný. Kdyby nestálo štěstí na jeho straně, výsledek by byl jiný."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články