Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Kostaričané v euforii. Porazili Italy a postupují

Recife – Největší senzace dosavadního průběhu světového šampionátu má jméno Kostarika. Po vítězství nad Uruguayí (3:1) porazila také Italy 1:0 a postupuje dál. O vítězný gól se na sklonku prvního poločasu postaral Bryan Ruíz. Výsledek znamená zklamání pro Anglii, která ztratila veškeré šance na postup. Jisté je také, že nepostoupí jeden z dvojice Itálie a Uruguay. Obě mužstva se v závěrečném kole základních skupin poperou o postup ve vzájemném souboji.

Kostaričtí fotbalisté
zdroj: ČTK/AP

"Snili jsme o tomto momentu, přestože jsme věděli, že nám lidé nevěří. Kvalifikovali jsme se na úkor týmů, které jsou mnohem silnější než my," prohlásil kapitán a střelec vítězné branky Ruíz.

V italské brance na rozdíl od úvodního utkání s Anglií nechyběl uzdravený kapitán Buffon, který tak nastoupil na svém čtvrtém světovém šampionátu. Kostarika se snažila od úvodu držet míč na svých kopačkách, Italové začali vlažně a osobní souboje nedohrávali. Ze snahy Středoameričanů vyplynula úvodní šance, na centr z rohu si výborně naskočil Borges. Buffon špatně vyběhl, ale měl štěstí, že kostarický záložník zamířil nad branku.

Italové nehýřili pohybem a spíše vyčkávali. Postupem času však více a více zůstával balon u jejich kopaček, přesto se modří nikam nehnali. V 22. minutě dal poprvé o sobě vědět Balotelli, ale čtveřici Kostaričanů na hranici pokutového území obejít nedokázal.

Kombinace na dva tři doteky a pak pas na Balotelliho, kterého pokryli kostaričtí obránci. Tak vypadala hra zhruba od dvacáté minuty. V 27. minutě se italskému útočníkovi podařilo sklepnout míč na Mottu, tomu však střela nesedla. Uspávací taktika málem slavila úspěch v 31. minutě. Kdo jiný než Pirlo po dvou přihrávkách poslal krásný pas za obranu, ale Balotelli ve snaze přehodit Navase selhal. O dvě minuty později měl důvod k radosti opět kostarický gólman, to když štiplavou střelu Balotelliho nadvakrát zneškodnil.

O chvíli později se po krátké odmlce dostali do koncovky Kostaričané. Bolanosova střelu z pětadvaceti metrů krásně kroucenou k tyči Buffon s vypětím vyrazil. Ve 42. minutě nedorazy v italské defenzívě dovolily Středoameričanům vyslat další nebezpečný centr do vápna, ale Duarte stál zády k brance a hlavičkou nezamířil přesně.

Velké vzrušení přinesly až závěrečné minuty prvního poločasu. Cambell se poprvé dostal do úniku, pronikl do šestnáctky, kde se zřítil po Chielliniho zákroku. Hlasivky kostarických fandů byly zatíženy na maximum, ale rozhodčí nechal hru pokračovat. Vzápětí se fanoušci středoamerického státu opět dostali do varu, protože Ruíz hlavou poslal míč za Buffonova záda. Sudí si ověřil gól na hodinkách, balon se totiž od břevna snesl jen těsně za čáru.

Kostarika zbytek utkání kontrolovala

Itálie se pochopitelně snažila zvýšit otáčky. Balotelli se dral do vápna, upadl, ale rozhodčí penaltu neodpískal. Precizní Pirlův přímý kop Navas vyrazil. Úvodní nápor však Kostaričané dokázali zredukovat a snažili co nejvíce držet míč. Italská rozehrávka začala od 55. minuty působit rozháraně.

Kouč Prandelli se pokusil výkon mužstva okysličit střídáními – do 70. minuty sáhnul ke všem třem možnostem. Místo Motty poslal na hřiště Cassana, místo Candrevy Insigneho a místo Marchisia Cerciho.

Nic nepomohlo, Kostaričané se snažili kontrolovat hru. Italové působili bezradně a v posledních minutách jim zřejmě docházely síly. Očekávaný nápor nepřišel. Kostaričtí fanoušci mohou slavit historický postup – poprvé od roku 1990. Středoameričanům se poprvé podařilo na MS vyhrát dva zápasy v řadě. Naopak "Azzurri" po 15 zápasech na světových šampionátech neskórovali.

Itálie - Kostarika 0:1 (0:1)

Branka: 44. Ruíz. Rozhodčí: Osses - Astroza, Roman (všichni Chile). ŽK: Balotelli - Cubero. Diváci: 40 285.

Itálie: Buffon - Abate, Barzagli, Chiellini, Darmian - De Rossi - Candreva (57. L. Insigne), Thiago Motta (46. Cassano), Pirlo, Marchisio (70. Cerci) - Balotelli. Trenér: Prandelli.

Kostarika: Navas - Gamboa, Duarte, G. González, Umaňa, Díaz - Ruíz (81. Brenes), Borges, Tejeda (68. Cubero), Bolaňos - Campbell (74. Ureňa). Trenér: Pinto.

Césare Prandelli (trenér Itálie): "Věděli jsme, že to bude obzvláště těžká skupina. Nezvolili jsme špatnou taktiku. Oni byli velmi, velmi agresivní. My se snažili najít jiné cesty, jak se dostat do zápasu, ale nepovedlo se nám to. Nechali jsme na hřišti všechno, ale oni zachytili každou naši přihrávku. Teď potřebujeme obnovit všechnu energii pro zápas s Uruguayí."

Jorge Luis Pinto (trenér Kostariky): "Jsme velmi šťastní, byl to krásný zápas. Stáli proti nám bývalí šampioni a velmi takticky vyspělý tým. My neztratili hlavu, hráli jsme dobře s míčem a byli jsme dynamičtí. Cítím radost i hrdost, je to historický den pro naši zemi. Lidé v Kostarice si to zaslouží, protože podporovali tým i mě."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články