Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Kolumbijští fanoušci si připomínají smrt Escobara a věnují mu triumfy

Belo Horizonte - Kolumbijští fanoušci si v Brazílii připomínají smrt "Gentlemena fotbalu" Andrése Escobara. Obránce byl před dvaceti lety zastřelen kvůli vlastnímu gólu, který si vstřelil na šampionátu v USA a který přitížil Kolumbii v boji o postup do vyřazovacích bojů.

Kolumbijští fanoušci
zdroj: ABACA autor: Szwarc Henri

Vzpomínka na Escobarův osud má podpořit jeho krajany, kteří se v Brazílii poprvé probojovali do čtvrtfinále. Escobar byl zastřelen šesti kulkami 2. července 1994 před barem v Medellínu. Vražda byla od počátku spojována s jeho vlastním gólem z duelu se Spojenými státy (1:2), po kterém už týmu nepomohla do vyřazovací fáze ani výhra 2:0 nad Švýcarskem.

Někteří kolumbijští fanoušci na turnaji v Brazílii nosí na utkání Escobarovu fotografii a jejich tým zatím předvádí možná nejpohlednější fotbal na turnaji. "Tyto triumfy věnujeme Andrési Escobarovi," napsal jeden z příznivců po čtvrtfinálové výhře 2:0 nad Uruguayí.

Současný výběr Kolumbie táhne za úspěchy s pěti góly nejlepší střelec turnaje James Rodríguez a právě mladý záložník Monaka jako by symbolizoval proměnu, kterou jihoamerická země prošla od Escobarovy vraždy.

Zatímco Escobar dost možná doplatil na ztráty sázkařských mafií, které tratily na nevydařeném vystoupení národního týmu na šampionátu v USA, Kolumbii se mezitím podařilo značně zapracovat na bezpečnosti. Země se vyvíjí v prosperující ekonomiku a začíná lákat turisty a investory.

Před čtvrtfinále s domácí Brazílií se ve středu na výročí Escobarovy smrti uskuteční v Rio de Janeiro vzpomínková akce. Místní hudební skupina na ní zahraje píseň "Hasta siempre" (Navždy), kterou napsali příznivci na Escobarovu počest.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články