Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Kdo do osmifinále? Rozhodne se o spolupostupujících Kolumbie a Kostariky

Cuiabá/Fortaleza/Natal/Belo Horinzonte – Definitivní podobu dostane na šampionátu pořadí skupin C a D. V nich je sice už rozhodnuto o prvních postupujících (Kolumbii a Kostarice), boj o druhé místo však bude vypjatý – ve skupině C je vše ještě zcela otevřené, ve skupině D se o postup v přímém souboji utkají Uruguay s Itálií. Všechna utkání můžete sledovat živě na našem webu a také samozřejmě v přímém přenosu, případně záznamu na ČT sport.

Sport
zdroj: ČT4

Program vysílání

Itálie - Uruguay - od 18:00 přímý přenos na ČT sport a na webu msfotbal.cz

Kostarika - Anglie - od 18:00 živě na webu msfotbal.cz, od 20:15 ze záznamu na ČT sport

Řecko - Pobřeží slonoviny - od 21:50 přímý přenos na ČT sport a na webu msfotbal.cz

Japonsko - Kolumbie - od 22:00 živě na webu msfotbal.cz, od 00:05 ze záznamu na ČT sport

Kdo bude následovat Kolumbii do osmifinále, to je dosud nerozřešená otázka skupiny C. Rozhodovat se bude ve večerních soubojích, přičemž nejlépe je na tom Pobřeží slonoviny: Postup má ve svých rukou a potřebuje "jen" porazit Řecko. Na zaváhání "Slonů" naopak bude čekat jak zmíněné Řecko, tak Japonsko.

Pobřeží slonoviny a Řecko startují na třetím světovém šampionátu a usilovat budou o premiérový postup. "Sloni" věří, že navážou na dobré výkony z předešlých dvou zápasů. Kouč Sabri Lamouchi byl se svými hráči spokojený i po porážce 1:2 s Kolumbií. "Nezasloužili jsme si prohrát, férovější by byla remíza. Nyní musíme porazit Řecko a postoupíme. Když podáme stejný výkon, jsem přesvědčený, že to zvládneme," řekl francouzský trenér.

Řekové mají ze tří celků bojujících o druhé postupové místo nejhorší pozici. Stejně jako Japonci mají jeden bod a ztrácejí dva body na druhé Pobřeží slonoviny, oproti asijskému celku mají ale o dva góly horší skóre. Na světových šampionátech svěřenci Fernanda Santose dlouhodobě tápou, nyní ale věří, že se jim povede to co na předloňském mistrovství Evropy – tehdy v posledním utkání skupiny zvítězili nad Ruskem a zajistili si postup. Tehdy jim nahrála i výhra české reprezentace nad domácím Polskem, nyní potřebují pomoc Kolumbie. "Prosím, nenechte Japonsko vyhrát," vzkázal kouč Santos Kolumbijcům.

Pobřeží slonoviny bude v zápase postrádat potrestaného Didiera Zokoru, Řecko zase vyloučeného Kostase Katsuranise, který dostal červenou kartu ve 38. minutě duelu s Japonskem (0:0). "S Japonskem jsme to navzdory té komplikaci zvládli. Zlepšujeme se a v posledním zápase tým zabojuje o to, proč sem přijel - postoupit," řekl Katsuranis.

Kouč Fernando Santos
zdroj: Isifa

Předpokládané sestavy:

Řecko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas - Fetfatzidis, Karagunis, Maniatis, Kone, Samaras - Gekas.

Pobřeží slonoviny: Barry - Aurier, K. Touré, Bamba, Boka - Dié, Tioté - Kalou, Y. Touré, Gervinho - Drogba.

Absence: Katsuranis (trest za ČK), Mitroglu (nejistý start) - Zokora (2 ŽK).

Disciplinární ohrožení: Samaras, Torosidis, Papastathopulos, Salpingidis (všichni 1 ŽK) - Bamba, Tioté (oba 1 ŽK).

Nejlepší střelci na šampionátu: nikdo - Gervinho (2).

Zajímavosti:

- Pobřeží slonoviny postoupí v případě výhry, pokud remizuje s Řeckem, potřebuje, aby Japonsko nevyhrálo o 2 góly nebo jednobrankovým rozdílem při vysokém skóre

- Řecko postoupí, pokud vyhraje nad Pobřežím slonoviny a Japonsko nezvítězí nad Kolumbií; v případě, že Japonsko vyhraje, potřebuje Řecko zvítězit a zároveň dotáhnout nynější o 2 góly horší rozdíl skóre, než má Japonsko

- Řecko vyhrálo jediný z 8 zápasů na MS

- Řecko v 8 zápasech na MS skórovalo jen v jednom zápase (2 góly) a 18x inkasovalo

- Řecko na MS 3x za sebou neskórovalo

- Pobřeží slonoviny skórovalo na MS v 7 z 8 utkání

- útočník Pobřeží slonoviny Wilfried Bony hrával za pražskou Spartu

Japonsko potřebuje k postupu výhru nad vedoucí Kolumbií a zároveň klopýtnutí Pobřeží slonoviny s Řeckem. Pokud "Sloni" uhrají remízu, Japonsko musí dotáhnout o gól horší rozdíl ve skóre. V případě výhry Řeků zase asijský celek nesmí ztratit o dvě branky lepší rozdíl ve skóre oproti evropskému soupeři. "Mrzelo nás, že jsme s Řeckem nevyužili dlouhou přesilovku a jen remizovali. Potřebovali jsme vyhrát, ale musíme obrátit list a v posledním zápase vyhrát. Hlavně se ale musíme hodně zlepšit," řekl italský trenér Japonska Alberto Zaccheroni.

Kolumbijci už mají jistý postup, ale slibují, že poslední duel nevypustí. Už proto, že chtějí skončit ve skupině první. K tomu jim stačí bez ohledu na druhý výsledek uhrát proti Japoncům aspoň bod. "Od začátku mistrovství jdeme zápas od zápasu bez ohledu na okolní vlivy. Další na řadě je Japonsko. Chceme se ještě více zlepšit a vyhrát," řekl obránce Cristián Zapata, jehož tým už devětkrát za sebou neprohrál.

Předpokládané sestavy:

Japonsko: Kawašima - Ušida, Konno, Jošida, Nagatomo - Hasebe (Endo), Jamaguči - Okazaki, Honda, Kagawa - Osako.

Kolumbie: Ospina - Zúňiga, Zapata, Yepes, Armero - Guarín, Aguilar - Quintero, J. Rodríguez, Ibarbo - Martínez.

Absence: Hasebe (nejistý start) - Bacca (nejistý start).

Disciplinární ohrožení: Hasebe, Jošida, Morišige (všichni 1 ŽK) - C. Sánchez (1 ŽK).

Nejlepší střelci na šampionátu: Honda (1) - J. Rodríguez (2).

Zajímavosti:

- Japonsko má ještě teoretickou šanci na postup, potřebuje zvítězit nad Kolumbií a zároveň Pobřeží slonoviny nesmí vyhrát nad Řeckem; pokud Pobřeží slonoviny uhraje remízu, Japonsko by mělo vyhrát nejlépe aspoň o 2 branky

- Kolumbie má jistý postup, k prvnímu místu jí stačí remíza nebo zaváhání Pobřeží slonoviny

- Kolumbie ve 2 vzájemných zápasech neinkasovala

- Japonsko na MS 3x za sebou nevyhrálo

- Japonsko ve 4 z posledních 5 zápasů na MS nedalo gól

- Kolumbie na MS poprvé vyhrála 2 zápasy za sebou

- Kolumbie 9 zápasů za sebou neprohrála

- Japonsko nevyhrálo ani jeden ze 3 zápasů s jihoamerickými týmy na MS

- pokud by za Kolumbii nastoupil brankář Mondragón, stal by se 3 dny po 43. narozeninách nejstarším hráčem v historii MS

Sport
zdroj: ČT4

Boje v základní skupině D na fotbalovém mistrovství světa vyvrcholí přímým soubojem Itálie s Uruguayí. Mezi šestnáctku nejlepších postoupí vinou dřívějších shodných porážek s Kostarikou jen jeden. Hrát pak bude i Anglie, které půjde v souboji právě s Kostaričany ale už jen o čest.

Itálie si postup výrazně zkomplikovala překvapivou prohrou s Kostarikou. Utěšovat jí však může alespoň lepší skóre, než je to uruguayjské, takže svěřenci trenéra Cesara Prandelliho můžou počítat s dostačující remízou. "Ale nemůžeme jít do zápasu s tím, že budeme hrát na remízu," řekl Prandelli, který se naopak chystá vsadit na ofenzivu. Po dvou nepřesvědčivých výkonech se totiž údajně rozhodl pro razantní změnu a ze systému 4-5-1 přejde na 3-5-2, který využívají hráči Juventusu tvořící kostru národního týmu. Do útoku tak vedle Maria Balotelliho pošle ještě nejlepšího střelce italské ligy Cira Immobileho.

"Pro nás nejsou tyto zápasy o život ničím novým. Já sám hraju s Itálií už desátý turnaj a dosud se mi jen jednou stalo loni na Poháru FIFA, že bychom si postup zajistili předčasně. Vždy jsme o to hráli v posledním zápase. Proto věřím, že to zvládneme," řekl brankář Gianluigi Buffon. Uruguay musí hrát útočně. "Pro mě je hlavně důležité, že jsme si proti Anglii dokázali, že zvládáme krizové zápasy a že máme mentální sílu na to, abychom postoupili," uvedl trenér Oscar Tabárez.

Itálie - Kostarika
zdroj: ČTK/AP

Předpokládané sestavy:

Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Darmian, Verratti, Pirlo, Marchisio, De Sciglio - Balotelli, Immobile.

Uruguay: Muslera - Cáceres, Gimenez, Godín, A. Pereira - González, Arévalo, Lodeiro, C. Rodríguez - Suárez, Cavani.

Absence: De Rossi, Marchisio (oba nejistý start) - Lugano (nejistý start).

Disciplinární ohrožení: Balotelli - Gargano, Cáceres, Godín (všichni 1 ŽK).

Nejlepší střelci na šampionátu: Marchisio, Balotelli (oba 1) - Suárez (2).

Zajímavosti:

- Itálii stačí k postupu i remíza

- Uruguay potřebuje k postupu zvítězit

- Itálie vyhrála jediné z posledních 9 utkání

- Uruguay odehraje 50. zápas na MS

- oba soupeři se potkali loni v utkání o 3. místo na Poháru FIFA v Brazílii, Itálie vyhrála 3:2 po penaltovém rozstřelu

- hned 9 hráčů Uruguaye hraje či hrálo v Itálii

Zatímco Kostarika může do posledního zápasu nastoupit v klidu a již ladit formu na první osmifinále od roku 1990, Anglie hraje o čest. Ještě nikdy se jí nestalo, aby z turnaje odjela bez získaného bodu, což jí tentokrát hrozí, pokud by prohrála i poslední utkání na šampionátu. "Ranilo nás to, ale musíme se vzchopit, zabojovat a rvát se o naši hrdost," burcoval spoluhráče útočník Wayne Rooney.

Zatímco u trenéra Anglie Roye Hodgsona se očekává, že dá šanci mladým hráčům z lavičky, jako je osmnáctiletý bek Luke Shaw, aby sbírali zkušenosti, otázkou zůstává, jak k zápasu přistoupí trenér Kostariky Jorge Luis Pinto. Zda dá prostor hráčům z lavičky, nebo bude pokračovat v sehrávání základní sestavy a nebude riskovat změny, které by se v osmifinále nemusely vyplatit.

Sport
zdroj: ČT4

Předpokládané sestavy:

Kostarika: Navas - Gamboa, G. González, Umaňa, Díaz - Ruíz, Borges, Duarte, Tejeda, Bolaňos - Campbell.

Anglie: Forster - Johnson, Cahill, Smalling, Shaw - Wilshere, Barkley - Welbeck, Sterling, Rooney - Sturridge.

Absence: nikdo - Oxlade-Chamberlain (nejistý start).

Disciplinární ohrožení: Cubero - Gerrard, Sterling (všichni 1 ŽK).

Nejlepší střelci na šampionátu: Campbell, Duarte, Ureňa, Ruíz (všichni 1) - Rooney, Sturridge (oba 1).

Zajímavosti:

- Kostarika má po výhrách nad Uruguayí a Itálií jistý postup, poprvé od roku 1990

- Anglie je po prohrách s Itálií a Uruguayí bez šance na postup

- Kostarika pouze ve 2 z 12 zápasů na MS vyšla gólově naprázdno

- Anglie vyhrála jediný z posledních 7 zápasů na MS

- Anglie v posledních 8 zápasech na MS nedala více než gól

- Campbell (Kostarika) patří anglickému Arsenalu, kde zatím marně čekal na šanci

- Anglie ještě nikdy na MS neprohrála všechny tři zápasy ve skupině

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články