Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jasný pondělní tahák: Německo hraje s Portugalskem

Sao Paulo - Fotbalové Portugalsko před úvodním zápasem mistrovství světa s Německem vyhlíží zdravotní stav svého hvězdného kapitána Cristiana Ronalda. Kanonýra Realu Madrid trápí bolavé koleno, ale v pondělním šlágru proti jednomu z favoritů brazilského šampionátu by neměl chybět. Ve druhém utkání skupiny G se střetne Ghana s USA, v souboji outsiderů hraje Írán s Nigérií. Seriál přímých přenosů startuje v 17:30.

Ronaldo, který před MS nastoupil do jediného přípravného utkání, nedokončil čtvrteční trénink a ledoval si koleno. V sobotu už byl opět na trávníku, ale neví se, zda naplno absolvoval celou tréninkovou jednotku. "Cristiano je v pořádku, dobře a tvrdě trénuje. Jsme si jistí, že bude stoprocentně připraven a pomůže nám uspět," řekl novinářům brankář Portugalska Eduardo. "Máme hodně dobrých hráčů a nikdo nedokáže sám vyhrát. Ale s Cristianem jsme samozřejmě lepší. Vždyť se bavíme o nejlepším hráči světa," doplnil gólman Bragy.

Německo se nechce upínat pouze na bránění jednoho protihráče, byť je jím držitel Zlatého míče za rok 2013. "Portugalsko je extrémně nebezpečný tým a mistr světa v protiútocích. Jejich mužstvo není pouze Ronaldo," řekl trenér Joachim Löw, který však zná sílu nejlepšího střelce portugalské historie se 49 góly. "Nemůžete ho nikdy zcela odříznout, je to hráč, který dává 50 gólů za sezonu. Ale viděli jsme ho mnohokrát na videu. Známe model jeho běhu i to, jak rád číhá za obránci. Musíme ho zastavit jako tým," upozornil Löw.

Jeho mužstvu se proti Portugalsku daří a na třech velkých turnajích za sebou ho dokázalo porazit. Na posledním Euru před dvěma lety Löwovi svěřenci zvítězili ve skupině 1:0, na MS 2006 vyhráli duel o třetí místo. Německo v Salvadoru dosáhne významného milníku, protože jako první tým v historii odehraje sté utkání na mistrovství světa. Na předchozích šesti šampionátech navíc vždy svůj zahajovací duel vyhrálo.

Předpokládané sestavy:

Německo: Neuer - J. Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes - Khedira, Lahm - Kroos, Özil, Podolski - Müller.

Portugalsko: Patricio - Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao - W. Carvalho, Meireles, Moutinho - Varela, H. Almeida, Ronaldo.

Zajímavosti:

- Německo vyhrálo poslední 3 vzájemné duely na velkých turnajích, naposled na Euru 2012 zvítězilo ve skupině 1:0, Portugalsko ze 17 zápasů porazilo Němce jen 3x

- Německo čeká jako první tým v historii 100. zápas na MS

- Německo zvítězilo v posledních 6 úvodních zápasech MS, první duel prohrálo jen v roce 1982 s Alžírskem

- Portugalsko vyhrálo jediný z posledních 7 zápasů na MS (v roce 2010 porazilo 7:0 Severní Koreu)

- nejlepší německý kanonýr Klose potřebuje 1 gól k vyrovnání rekordu MS Brazilce Ronalda (15)

- nejlepší střelec portugalské historie Ronaldo čeká na 50. reprezentační gól, na MS dosud dal 2 góly z celkem 48 střel

Souboj outsiderů. Írán i Nigérie čekají na výhru na MS už od roku 1998

Od roku 1998 čekají fotbalisté Íránu i Nigérie na vítězství na mistrovství světa. Írán od té doby nedokázal soupeře zdolat ve čtyřech duelech a Nigérie dokonce v osmi. V konkurenci Argentiny a Bosny bude mít zřejmě jen vítěz vzájemného zápasu naději na to, že postoupí do play-off.

Po neúspěšné kvalifikaci na africký šampionát se v roce 2011 ujal Nigérie trenér a bývalý kapitán nigerijského týmu Stephen Keshi, který si už zahrál na MS s Togem. Vsadil na mladé hráče a "Superorli" pod ním začali obnovovat svou zašlou slávu. V roce 2013 dokonce vyhráli Pohár afrických národů především zásluhou velmi dobrých výkonů Emmanuela Emenikeho. Nyní se pokusí svou znovunalezenou sílu ukázat i na MS a navázat na výkony z roku 1994, kdy byl kapitánem týmu právě Keshi.

To Írán zase vzpomíná na rok 1998, kde na mistrovství ve Francii senzačně porazil USA 2:1, což tehdy mělo i politickou symboliku. Jde o jeho jedinou výhru na MS v osmi zápasech, v Brazílii by však tým vedený portugalským trenérem Carlosem Queirozem chtěl svou sbírku rozšířit. Íránci chtějí těžit z toho, že oproti předchozím turnajům mají v týmu hned devět krajánků se zkušenostmi z různých soutěží. "Dovolím si tvrdit, že pro mnoho lidí na světě budeme příjemným překvapením turnaje," prohlásil záložník Andraník Tajmúríján.

Předpokládané sestavy:

Írán: Davárí - Bajítašúr, Hosejní, Sadeghí, Púládí - Tajmúríján, Haddádifár - Šodžáí, Nekúnam, Dadžagá - Ghúčanedžhád.

Nigérie: Enyeama - Ambrose, Oboabona, Omerou, Oshaniwa - Obi Mikel, Onazi, Azeez, Moses - Odemwingie, Emenike.

Zajímavosti:

- Írán vyhrál jediné z dosavadních 8 utkání na MS

- Írán prohrál jediné z posledních 12 utkání

- ani jeden z týmů nevyhrál na MS od roku 1998, Nigérie čeká na výhru na MS 8 zápasů

- Nigérie v kvalifikaci na MS neprohrála už rekordních 28 zápasů

- Nigérie je úřadujícím šampionem Afriky

- Írán nikdy nepostoupil ze skupiny, Nigérii se to povedlo v letech 1994 a 1998, v roce 1994 u toho jako kapitán byl současný trenér Keshi

Amerika má Ghaně co oplácet

Američtí fotbalisté by Ghaně rádi oplatili poslední dvě porážky ze světových šampionátů. Africký tým vyhrál 2:1 ve skupině MS 2006 a o čtyři roky později dosáhl stejného vítězství po prodloužení i v osmifinále jihoafrického turnaje. "Vstupujeme do zápasu s Ghanou s velkým sebevědomím. Na druhou stranu také víme, že Ghana představuje jeden z nejlepších týmů v Africe," konstatoval německý trenér USA Jürgen Klinsmann.

Američané jsou oblíbeným soupeřem Ghany na mistrovství světa. "Černé hvězdy" na svých předchozích dvou turnajích vstřelily dohromady devět branek a čtyři z nich do americké sítě. "Spojené státy mají velmi dobrý tým a nebude to pro nás lehké. Musíme zajistit, aby naši hráči odehráli správně své přidělené role," upozornil kouč Ghany James Kwesi Appiah.

Předpokládané sestavy:

Ghana: Kwarasey - Afful, Mensah, Boye, K. Asamoah - Essien, Muntari - A. Ayew, K. P. Boateng, J. Ayew - A. Gyan.

USA: Howard - Beasley, Besler, Cameron, Johnson - Jones, Bedoya, Beckerman - Bradley - Dempsey, Altidore.

Zajímavosti:

- soupeři se dosud střetli 2x v historii, oba zápasy na posledních 2 MS vyhrála Ghana 2:1

- USA v posledních 23 zápasech na MS udržely jen 2 čistá konta

- Ghana byla s 25 góly nejlépe střílejícím týmem africké kvalifikace

- Ghana dala na MS 9 gólů v historii, 4 z toho do sítě USA

- A. Gyan se podílel na 6 z 9 branek Ghany na MS (4 góly a 2 asistence)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články