Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Itálii i s Buffonem čekají rozjetí Kostaričané, Francii prověří Švýcarsko

Recife/Salvador/Curitiba - Kostarická reprezentace se ve svém druhém vystoupení pokusí zaskočit Itálii, v jejíž brance by měl nastoupit uzdravený Gianluigi Buffon. Oba celky v úvodním zápase vyhrály a mají tak velkou šanci předčasně si zajistit postup ze skupiny D. O totéž bude usilovat ve vzájemném duelu Švýcarsko a Francie. Zbylou dvojici skupiny E tvoří Ekvádor a Honduras. Všechna tři utkání sledujte na ČT sport a našem webu msfotbal.cz.

Gianluigi Buffon měl po Angličanech z výkonu Sirigua radost
zdroj: ČTK/AFLO autor: Maurizio Borsari

Kostarika v prvním duelu překvapila, když v druhé půli po velmi dobrém výkonu otočila zápas s favorizovanou Uruguayí. K pozorné obraně přidala i hezké ofenzivní akce, zářil zejména útočník Joel Campbell.

"Jsme tak trochu jako Itálie na mistrovství světa 2006. Také předvádíme kvalitní týmovou obranu a máme velmi dobré hráče vepředu, kteří umějí rychle zaútočit. Když získáme míč, tak se snažíme co nejrychleji zasadit soupeři úder," prohlásil záložník Celso Borges.

Nyní si tuto taktiku budou Kostaričané moci vyzkoušet právě proti Itálii. I ta zvládla svůj první duel a Anglii porazila 2:1 po dobrém taktickém výkonu. A i tentokrát bude trenér Cesare Prandelli po svých svěřencích žádat taktickou vyzrálost a ne bezhlavé útočení, na které doplatila Uruguay.

"Příklad Kostariky ukazuje, že dnes už na mistrovství nejsou soupeři, které lehko přehrajete 8:0, jak se to stávalo třeba v roce 1990. Týmy jsou lépe organizované, mají kvalitní hráče. Proto si nesmíme myslet, že Kostariku porazíme jen proto, že jsme Italové," řekl záložník Daniele De Rossi.

Marco Ureňa střílí třetí gól Kostaričanů
zdroj: ČTK/AP autor: Natacha Pisarenko

"Nepodcenili bychom je, ani kdyby prohráli 0:4, ale teď to opravdu nehrozí. Vyslali nám pořádné varování," dodal. Komplikací pro Itálii by mohl být fakt, že zápas se hraje od 13:00 brazilského času, tedy v době, kdy v Recife bývá největší horko, navíc se očekává i vysoká vlhkost. "Zápas s Kostarikou by mohl být nejnebezpečnější ze všech, protože kvůli času výkopu budou podmínky hodně těžké," míní De Rossi. "Věříme, že nám to pomůže, protože my jsme zvyklí hrát v takovém počasí," podotkl kostarický záložník Cristian Bolaňos.

V brance Itálie by se již měl objevit Gianluigi Buffon, který o první zápas přišel kvůli poraněnému kotníku. Pokud nastoupí, zahraje si na čtvrtém mistrovství v řadě a ve 13. utkání na MS. Má tak o jedno utkání více než Kostarika, která zatím na MS odehrála 11 zápasů. Buffon navíc byl už v roce 1998 náhradníkem Gianlucy Pagliucy a je tak celkem na pátém šampionátu, čímž vyrovnal historický rekord.

Vedle Buffona měli zdravotní problémy i De Rossi, Mattia De Sciglio a Andrea Barzagli, všichni by už ale měli být připraveni nastoupit.

Předpokládané sestavy:

Itálie: Buffon - Paletta, Bonucci, Barzagli, Chiellini - Candreva, Verratti, De Rossi, Pirlo, Marchisio - Balotelli.

Kostarika: Navas - Gamboa, G. González, Umaňa, Díaz - Ruíz, Borges, Duarte, Tejeda, Bolaňos - Campbell.

Zajímavosti:

- Itálie předchozí výhrou nad Anglií utnula sérii 7 zápasů bez vítězství

- Kostarika pouze ve 2 z 11 zápasů na MS vyšla gólově naprázdno

- italský brankář Buffon může nastoupit na čtvrtém MS (2002, 2006, 2010, v roce 1998 byl v nominaci jako dvojka), celkem má na MS více startů než celá Kostarika

- Itálie měla v prvním utkání 93 % přesných přihrávek, což je nejvíce na turnaji

- Kostarika ještě nikdy na MS nevyhrála dvě utkání po sobě

Najdou Švýcaři skulinu ve francouzské defenzivě?

Francii čeká sousední Švýcarsko. Obě mužstva zahájila brazilský turnaj tříbodovým ziskem a vítěz vzájemného zápasu může udělat výrazný krok k postupu do osmifinále.

Švýcarsko na úvod zdolalo 2:1 Ekvádor a nyní vyhlíží první skalp Francie od roku 1992. "Jsme mladí a hladoví. Francouzi jsou silní v ofenzivě, ale příliš velká snaha útočit může být i jejich slabinou," uvažoval útočník Haris Seferovic, který dal Ekvádoru vítězný gól ve třetí minutě nastavení.

Francie je na dobré cestě, aby napravila krach z předchozího MS, kde "Les Bleus" skončili už ve skupině se ziskem jediného bodu. Proti Švýcarsku je však podle předpokladů čeká výrazně těžší duel než s Hondurasem (3:0).

Slavící Karim Benzema
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Medichini

"Bude to úplně něco jiného než předtím. Jejich útočná linie je hodně odlišná. Mají víc individuální kvality, hlavně na straně křídelních fotbalistů, kteří jsou výrazně zapojeni do hry," upozornil francouzský trenér Didier Deschamps.

Nechce, aby jeho svěřenci i fanoušci příliš spoléhali na formu útočníka Karima Benzemy, jenž dal Hondurasu dva góly a celkem zaznamenal osm zásahů za posledních sedm reprezentačních zápasů. "Byl bych nerad, kdyby si Karim začal myslet, že všechno závisí jen na něm. To není dobrá věc. Všichni mu samozřejmě věříme, ale on by měl pouze být sám sebou," upozornil Deschamps.

Předpokládané sestavy:

Švýcarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen, Rodriguez - Shaqiri, Behrami, Xhaka, Inler, Stocker - Drmic.

Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Pogba, Matuidi, Cabaye - Valbuena, Benzema, Griezmann.

Zajímavosti:

- Švýcarsko neporazilo Francii 5x za sebou (od května 1992), poslední 3 zápasy skončily remízou a padly v nich jen 2 góly

- Francie v soutěžním zápase nikdy se Švýcarskem neprohrála (1 výhra, 3 remízy) - příští gól Francie bude jejím 100. v historii MS

- Benzema vstřelil 8 gólů za posledních 7 reprezentačních zápasů

- Švýcarsko dalo 8 z posledních 10 branek na MS ve druhém poločase

- 3 z posledních 6 branek Francie na MS padly z penalt

Souboj kolumbijských trenérů

Souboj Ekvádoru s Hondurasem je pikantní pro oba kolumbijské trenéry. Kouč Ekvádoru Reinaldo Rueda na minulém světovém šampionátu vedl reprezentaci soupeře, která pod ním propadla a ani neskórovala. Jeho protějšek Luis Fernando Suárez naopak na MS 2006 postoupil s Ekvádorem do osmifinále, což je největší úspěch této země.

"V jejich současném kádru zůstalo čtyři nebo pět hráčů z doby mého působení, takže o nich něco vím. Ale není žádnou výhodou hrát proti jinému týmu z Latinské Ameriky," konstatoval Suárez.

Ekvádor a Honduras čeká první soutěžní střetnutí v historii. Z předchozích 13 příprav jich osm skončilo remízou. Oběma celkům se moc nedaří a za posledních osm utkání jen jednou zvítězily.

"Honduras je skvělý tým. Zažil jsem tam krásné časy a vím vše o jeho schopnostech. Nezačali turnaj dobře, ale chtějí a potřebují zvítězit stejně jako my," řekl kouč Ekvádoru Rueda.

Předpokládané sestavy:

Honduras: Valladares - Beckeles, Bernárdez, Figueroa, Izaguirre - Najar, Claros, Garrido, Espinoza - Costly, Bengtson.

Ekvádor: Domínguez - Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayoví - A. Valencia, Gruezo, Noboa, Montero - E. Valencia, Caicedo. Absence: W. Palacios (trest za ČK) - nikdo.

Zajímavosti:

- trenér Ekvádoru Rueda na minulém MS vedl Honduras, který pod ním na turnaji neskóroval, kouč Hondurasu Suárez byl na MS 2006 na lavičce Ekvádoru a postoupil s ním do osmifinále

- Honduras v posledních 5 utkáních na MS neskóroval a 7 zápasů čeká na premiérovou výhru (3 remízy, 4 porážky)

- Ekvádorec J. Ayoví dal Hondurasu 3 góly za poslední 2 zápasy

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy