Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Francouzi vyzvou nespokojené Němce, Brazilce suverénní Kolumbijci

Rio de Janeiro – Z 32 týmů je ve hře o pohár už jen osm. Čtvrtfinálovou část mistrovství světa odstartuje evropský souboj bývalých šampionů Německa a Francie. Mírným favoritem na stadionu Maracaná v Riu de Janeiru bude mužstvo Joachima Löwa, které na posledních třech šampionátech vždy postoupilo do semifinále. Na domácí fotbalisty čeká ve Fortaleze další těžká překážka v cestě za vysněným titulem. Největšímu favoritovi se postaví černý kůň turnaje Kolumbie. Zápas Francie s Německem začíná v 18:00, Brazílie s Kolumbií o čtyři hodiny později. Přímé přenosy vysílá ČT sport a náš web.

Ilustrační foto

Německo mělo v osmifinále hodně práce s Alžírskem a porazilo ho 2:1 až dvěma góly v prodloužení. Francie sice zdolala Nigérii v základní hrací době 2:0, ale obě branky dala v závěrečné desetiminutovce. "Na turnajích máte podobné zápasy, kdy se musíte k vítězství probojovat. Nemůžete vždycky hrát fantastický fotbal. Proti Francii se ale musíme zlepšit," uvedl německý kouč Löw.

Jeho svěřenci sice na úvod brazilského turnaje deklasovali 4:0 Portugalsko, ale poté se spíše trápili. Po remíze 2:2 s Ghanou zdolali jen o gól USA (1:0) i Alžírsko. "Také nejsme spokojení se svými výkony, ale počítají se jen výhry," uvedl brankář Manuel Neuer.

Trenér Francie Deschamps: Německo je favoritem

Francouzský trenér Didier Deschamps bere Německo jako favorita. "Jsou zvyklí hrát na nejvyšší úrovni a mají zkušenosti z této fáze turnaje. Všichni němečtí hráči působí ve velkých klubech, hodně z nich v Bayernu Mnichov," řekl kouč. "Vzhledem k jejich nedávným výkonům můžeme považovat Německo za favorita, ale v zápase se může stát cokoliv. V osmifinále jsme viděli, že nic jako favorit neexistuje," uvedl záložník Blaise Matuidi.

Soupeři se střetli na MS třikrát v historii. Francouzi si nejvíce pamatují semifinále z roku 1982. V Seville tehdy v prodloužení ztratili vedení 3:1 a nakonec prohráli na penalty. Hořkost neúspěchu ještě zvýraznil německý brankář Toni Schumacher, který brutálním zákrokem Patricku Battistonovi zlomil několik žeber, vyrazil zuby, poranil krční obratle a způsobil ztrátu vědomí, aniž by dostal kartu. "Hráči tehdy ještě nebyli na světě, takže nemělo smysl, abych o tom s nimi mluvil. Nesmíme dovolit, aby se z našeho sebevědomí stala arogance," varoval Deschamps.

Předpokládané sestavy:

Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Pogba, Cabaye, Matuidi - Valbuena, Benzema, Griezmann.

Německo: Neuer - Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Lahm, Kroos - Özil, Müller, Götze.

Zajímavosti:

- Německo hraje čtvrtfinále MS podeváté za sebou, na posledních třech MS vždy postoupilo do semifinále

- soupeři se střetli na MS 3x v historii, v roce 1958 vyhrála zápas o třetí místo Francie, obě semifinále v letech 1982 a 1986 ovládlo Německo

- Francie hrála semifinále MS naposledy v roce 2006, kdy získala stříbro

- Německo neprohrálo v posledních 15 zápasech, Francie drží sérii 9 utkání bez porážky

- Německo otevřelo skóre v každém ze 4 zápasů na MS (3 výhry, 1 remíza)

- Benzema dal v posledních 10 zápasech za Francii 9 gólů

Brazílie čelí rozjeté Kolumbii

Domácí fotbalisty nečeká vůbec snadný soupeř. Kolumbie je spolu s Nizozemskem jediným čtvrtfinalistou, který vyhrál všechny čtyři zápasy na mistrovství v normální hrací době. S 11 góly má i druhý nejlepší útok a s dvěma inkasovanými brankami nejlepší obranu. Porazila Řeky 3:0, Pobřeží slonoviny 2:1, Japonsko 4:1 a v osmifinále Uruguay 2:0. Ve všech zápasech se trefil Rodríguez, který s pěti góly vede tabulku střelců. Navíc svěřenci argentinského trenéra Josého Pekermana sklízejí chválu za předváděnou hru.

"Hrají jednoduchý, ale hezký fotbal. Mají dobrou organizaci a silné individuality. Nemůžeme se proto soustředit jen na bránění Rodrígueze, ale musíme zastavit celý jejich tým," řekl kouč Brazílie Luiz Felipe Scolari.

James Rodríguez v dresu Kolumbie
zdroj: imago sportfotodienst

Kolumbijce čeká asi dosud nejtěžší prověrka. "Je to velmi silný soupeř, který má velkou motivaci. Ale i my tu hrajeme dobře, takže očekávám vyrovnaný ofenzivní zápas, ve kterém není ani jeden tým favoritem," řekl trenér Pekerman o Brazílii.

Domácí neberou nic jiného než celkové vítězství, ale už v osmifinále měli namále, když Chile vyřadili až v penaltovém rozstřelu. Hlavně proto, že se Chilanům povedlo odříznout ze hry Neymara, který dal čtyři z osmi gólů Brazílie na turnaji. Bez něj jsou Brazilci v útoku poloviční. Proto si hodně oddechli, když Neymar stihl vyléčit menší zdravotní problémy a na čtvrtfinále je připraven. Jediná nucená změna bude ve středu zálohy, kde nemůže nastoupit potrestaný Luiz Gustavo. Nahradí ho jeden z trojice Paulinho, Ramires, Hernanes.

Ve prospěch Brazílie hovoří statistika. S Kolumbií v minulosti prohrála jen dva z 25 zápasů, naposledy v roce 1991, a ve vzájemných utkáních dala pětkrát více gólů než soupeř. Pokud však chtějí Kolumbijci sérii prolomit a ještě vylepšit historický úspěch na MS, mají nyní ideální možnost. Na turnaji mají skvělou formu a dávají zapomenout na to, že jim chybí zraněný kanonýr Radamel Falcao. Neprohráli už 11 zápasů v řadě.

Naopak Brazílie je kritizována za to, že nepředvádí ofenzivní fotbal, který od ní fanoušci očekávají. Trenér Scolari dokonce povolal před čtvrtfinále k týmu psychologa, aby hráčům pomohl vypořádat se s velkým tlakem. "My tu ale nejsme proto, abychom dělali show, ale abychom dřeli od začátku do konce a nakonec odcházeli jako vítězové. Když vyhrajeme 1:0, bude to skvělé a budu stejně šťastný, jako kdybychom vyhráli 5:0," prohlásil Neymar.

Předpokládané sestavy:

Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Ramires, Fernandinho - Oscar, Neymar, Hulk - Fred.

Kolumbie: Ospina - Zúňiga, Zapata, Yepes, Armero - Cuadrado, Aguilar, C. Sánchez, J. Rodríguez - Martínez, T. Gutiérrez.

Zajímavosti:

- Kolumbie neporazila Brazílii od roku 1991 ani v jednom ze 12 utkání, v nichž dala jen 3 góly

- Brazílie usiluje o první postup do semifinále od roku 2002, kdy celý turnaj vyhrála

- pro Kolumbii je už postup do čtvrtfinále historickým úspěchem

- Brazílie neprohrála 13 zápasů v řadě

- Kolumbie neprohrála 11 zápasů v řadě

- Brazílie na své půdě prohrála naposledy v roce 2002 v přípravě s Paraguayí právě ve Fortaleze

- Kolumbie má s 11 góly druhý nejlepší útok na MS, každá její třetí střela končí gólem

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články