Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Francie vstala z mrtvých, Ronaldo rozhodl hattrickem

Nyon – Francie, Portugalsko, Chorvatsko a Řecko jsou dalšími postupujícími na světový šampionát v Brazílii. Francie dokázala jako první tým v historii evropské baráže postoupit po prohře 0:2, když na domácí půdě zvítězila 3:0. Klíčový druhý gól však vstřelil Benzema z jasného ofsajdu a třetí branku si vstřelili Ukrajinci sami. Portugalce nasměroval za postupem Cristiano Ronaldo, který vstřelil jediný gól prvního utkání a v odvetě zařídil hattrickem vítězství 3:2. Řekové potvrdili v odvetném utkání baráže výhru 3:1 z prvního utkání, když remizovali 1:1. Chorvatsku přinesla postup výhra 2:0 nad Islandem.

Ronaldo střílí jeden ze svých gólů Švédsku
zdroj: ČTK/AP

Dosud se žádnému týmů v historii nepovedlo postoupit, když v evropské baráži prohrával po prvním utkání o dva góly, až Francie prokletí zlomila. Zatímco v úvodním duelu se mistři světa z roku 1998 nemohli prosadit přes ukrajinskou obranu, v odvetě ve 22. minutě po závaru doklepl míč do branky stoper Mamadou Sakho a odstartoval obrat.

Krátce nato přidal druhý gól Karim Benzema, který však podle opakovaných záběrů byl v ofsajdu. Gól mu byl nicméně uznán. Po změně stran navíc Ukrajinci přišli o vyloučeného Evgena Chačaridiho a bylo jen otázkou času, zda Francie rozhodne, či zda se bude prodlužovat. Nakonec si vzal rozhodující slovo Ukrajinec Gusev, který si smolně srazil míč do vlastní branky a poslal Francii na šampionát, kde se tak představí všech osm předchozích mistrů světa. 

Deschamps má novou smlouvu

Hned po obratu v baráži prodloužil trenér Didier Deschamps smlouvu s francouzským fotbalovým svazem. Bývalý skvělý záložník a reprezentační kapitán měl kontrakt do MS v Brazílii, nyní by měl vydržet až do Eura na domácí půdě 2016.

Velkolepý obrat zařadil k největším okamžikům své hráčské a trenérské kariéry. "Zažil jsem toho hodně, ale dokázali jsme něco velkého a báječného," rozplýval se Deschamps. Pokračovat u národního týmu bude navzdory vyřazení i ukrajinský trenér Michajlo Fomenko.

Ronaldo poslal Portugalce na šampionát

Cristiano Ronaldo prakticky sám zařídil fotbalistům Portugalska postup na mistrovství světa. Na gól při úvodní domácí výhře 1:0 v baráži se Švédskem navázal dnešním hattrickem v odvetě a postaral se o vítězství 3:2. Švédsku nepomohl ani skvělý výkon další hvězdy Zlatana Ibrahimoviče, který se prosadil dvakrát. 

Ronaldo potvrzoval, že při útocích do otevřené obrany je těžko zastavitelný, a ve druhé půli odvety poslal Portugalce do vedení, když sprint přes polovinu hřiště zakončil střelou k tyči. Jenže pak přišly velké chvíle Ibrahimoviče. Ten nejprve po rohu hlavou srovnal a čtyři minuty nato vstřelil z přímého kopu vedoucí gól. Švédsko se hnalo za třetím, postupovým gólem, ale volného prostoru využil Ronaldo a dalšími dvěma brejky dokonal portugalský postup. V posledních šesti reprezentačních zápasech tak dal devět gólů. Portugalci prošli na MS počtvrté za sebou, naopak Švédsko podruhé v řadě skončilo mezi zklamanými týmy, což se mu stalo naposledy v 80. letech. 

Řekové slaví postup na mistrovství světa v Brazílii
zdroj: ČTK/AP

Radují se i Chorvati a Řekové

Nejlepší střelec řecké ligy Mitroglu potvrdil skvělou formu z Olympiakosu Pireus, když se ve 22. minutě vyhnul ofsajdové pasti Rumunů a ocitl se sám před brankářem Tatarusanuem. Při zakončení mu nedal šanci a poslal Řeky do vedení. Domácí v tu chvíli potřebovali vstřelit minimálně tři góly, aby vybojovali prodloužení, ale stihli jediný. O ten se navíc vlastní trefou postaral Torosidis. Mistři Evropy z roku 2004 tak dostanou šanci, aby se poprvé v historii probojovali ze základní skupiny šampionátu. Při předchozích dvou účastech měli ze šesti zápasů jedinou výhru při celkovém skóre 2:15.

Chorvatsko mělo postup mnohem složitější. Mandžukič sice poslal domácí do vedení, jenže v závěru poločasu se útočník Bayernu zapsal do zápasu i negativně. V souboji o míč podklouzl a nechtěně šlápl protihráči do rozkroku. Sudí to posoudil jako hrubou hru vůči soupeři a chorvatskou hvězdu vyloučil. I v deseti si však domácí věděli rady a nedovolili komplikace. Naopak Darijo Srna přidal pojistku. Chorvatsko se tak na šampionátu představí po osmi letech a počtvrté v historii. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Portugalsko

Švédsko - Portugalsko 2:3 (0:0) Branky: 68. a 72. Ibrahimovic - 50., 77. a 79. Ronaldo. Rozhodčí: Webb. První zápas 0:1, postoupilo Portugalsko.

Rumunsko - Řecko 1:1 (0:1)
Branky: 55. vlastní Torosidis - 23. Mitroglu. Rozhodčí: Mažič (Srb.). První zápas 1:3, postoupilo Řecko.

Chorvatsko - Island 2:0 (1:0)
Branky: 27. Mandžukič, 47. Srna. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). ČK: 38. Mandžukič (Chorv.). První zápas 0:0, postoupilo Chorvatsko.

Francie - Ukrajina 3:0 (2:0)
Branky: 22. Sakho, 34. Benzema, 72. vlastní Gusev. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). ČK: 47. Chačeridi (Ukr.). První zápas 0:2, postoupila Francie.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články