Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Francie se na postup nadřela. Výhru nad Nigérii vystřelil Pogba

Brasília - Měli svého soupeře bez větších problémů porazit. Fotbalisté Francie se však na postup do čtvrtfinále pořádně nadřeli. Outsider z Nigérie jim totiž dlouho vzdoroval, ale Les Bleus nakonec závěr utkání ovládli a svého soupeře porazili 2:0. Francouzi díky tomu znovu prodloužili stoprocentní sérii v osmifinálových duelech. Naopak Nigérijci nevyužili šanci stát se čtvrtým africkým celkem, jenž se dostal mezi nejlepších osm.

Utkání Francie - Nigérie
zdroj: ČTK/AP autor: Ricardo Mazalan

Francouzi do zápasu vstupovali v pozici jasných favoritů na postup. V jejich prospěch totiž hrály kromě kvality kádru také výsledky ze základní skupiny.

Byla to však Nigérie, kdo oproti všem předpokladům měl v úvodu utkání převahu. Afričané drželi míč častěji na svých kopačkách a jejich ataky byly mnohem nebezpečnější. Na Francii, která v základní skupině hrála s lehkostí, jako by doléhal tlak okamžiku a jejich akce končily ve většině případů špatnou přihrávkou ve finálové fázi.

Nigerijci z převahy vytěžili i branku. V devatenácté minutě Musa zacentroval a Emenike překonal přízemní střelou k tyči Llorise, avšak ke smůle "orlů" byl autor gólu v klíčový moment v ofsajdovém postavení.

"Inkasovaná" branka Francouze probrala, a fanoušci tak mohli sledovat atraktivní a vyrovnaný fotbal nahoru dolů. Les Bleus těžili především z rychlých akcí po křídlech a po jedné takové se dostal do nadějné pozice Pogba. Toho na vápně našel centrem aktivní Valbuena a Enyama měl co dělat, aby tvrdou ránu vytěsnil mimo tři tyče.

Francie začala v závěru první části častěji presovat a znovu nebezpečně zahrozila. Matuidi prošel středem hřiště, posunul míč napravo na Debuchyho a Enyama musel znovu zasahovat. Ovšem ještě před odchodem do kabin o sobě dala vědět i Nigérie, když z dálky zaměstnal Llorise Emenike.

Kdo čekal, že po přestávce Evropané konečně začnou potvrzovat roli favorita, musel i nadále nevěřícně koukat, co se na hřišti děje. Byla to totiž stále Nigérie, která byla více vidět. Z toho rezultoval i další nadějný pokus "orlů". V čtyřiašedesáté minutě si ve vápně udělal prostor Odemwingie a Lloris musel předvést reflexivní zákrok.

Slavící fotbalisté Francie
zdroj: ČTK/AP autor: Ricardo Mazalan

Francie o sobě dala pořádně vědět až o několik chvil později z ojedinělého ataku, jenže ten hned znamenal obrovskou tutovku. Benzema si narazil míč s Griezmannem a dostal se úplně sám před Enyamu. Nejlepší střelec francouzského týmu následně sice dokázal procedit balon skrz nigerijského brankáře, ale ten než doskákal do sítě, stihl ho odkopnout do bezpečí Moses.

A podobně jako v první části, velká příležitost dala Les Bleus dala obrovský impuls, začali tlačit a vytvářeli si i šance. Nejprve břevno napálil Cabaye, poté Benzemovu hlavičku vyrazil Enyama, ale devětasedmdesáté minutě se již Francouzi dočkali. Byl to právě brankáře Enyama, který špatně vyběhl na roh. Míč se odrazil k Pogbovi a ten hlavou zamířil do odkryté branky.

Po vstřeleném gólu byl již na hřišti jen jeden tým. Francie si vedení kontrolovala a blízko další branky byl Griezmann. Naopak Nigérie si již nedokázala vytvořit tlak a v nastaveném čase si ještě vlastní branku vstřelil po teči centru Valbueny Yobo. Francouzi se tak dočkali výhry 2:0 a ve čtvrtfinále narazí na jednoho z dvojice Německo, Alžírsko.

Francie - Nigérie 2:0 (0:0)

Branky: 80. Pogba, 90.+2 vlastní Yobo. Rozhodčí: Geiger - Hurd (oba USA), Fletcher (Kan.). ŽK: Matuidi (Fr.). Diváci: 67 882.

Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Koscielny, Evra - Pogba, Cabaye, Matuidi - Valbuena (90.+3 Sissoko), Giroud (62. Griezmann), Benzema. Trenér: Deschamps.

Nigérie: Enyeama - Ambrose, Yobo, Omeruo, Oshaniwa - Onazi (59. Gabriel), Mikel - Moses (89. Nwofor), Odemwingie, Musa - Emenike. Trenér: Keshi.

Didier Deschamps (trenér Francie): "Jsme velmi šťastní. Soupeř nám to hodně ztížil, ale dokázali jsme si s ním poradit. Teď jsme mezi osmi týmy turnaje, ale to nám nestačí. Chceme ještě dál." 

Stephen Keshi (trenér Nigérie): "Je to velká škoda. Opravdu jsme si nezasloužili prohrát. Ukázali jsme, že patříme k nejlepším týmům na světě, ale dnes to prostě nestačilo."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články