Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Fotbalová nuda. Duel Nigérie s Íránem skončil bez branek

Curitiba - První bezbrankovou remízu na letošním mistrovství světa si připsaly v základní skupině F celky Íránu a Nigérie. Ani jeden ze soupeřů tak nepřerušil šestnáctiletou sérii zápasů na MS bez výhry.

Po opatrném úvodu jako první prověřil íránského gólmana Haghíghího útočník Liverpoolu Victor Moses, mířil však pouze doprostřed branky. V 7. minutě sice Nigerijci dostali za výrazné pomoci íránských stoperů míč do branky, rozhodčí však už dříve přerušil hru pro údajný faul Musy na Haghíghího. Tlak "Orlů" nepolevoval, po Emenikeho centru mohl zakončovat opět Musa a následně Onazi střílel těsně vedle tyče.

"Chtěli jsme dát rychlý gól, také jsme jej vstřelili, ale rozhodčí ještě předtím zapískal. Podle mě to bylo nesprávné rozhodnutí, ale musím jej respektovat," řekl ke sporné situaci trenér Nigérie Stephen Keshi.

Íránci úvodní tlak favorita přečkali, sami se ale k žádnému ohrožení branky Enyeamy nedostali. A když už se Ghúčanedžhád s Dadžagáem dostali až před nigerijské velké vápno, celá akce skončila pádem druhého jmenovaného, který ovšem ekvádorský rozhodčí Vera nepovažoval za odpískáníhodný. Hra postupem času upadla do průměru, hrálo se především ve středu pole, s řadou nepřesností na obou stranách.

Otevřít skóre mohl po půlhodině hry aktivní Musa, který se pokusil z trestného kopu překvapit Haghíghího, íránský gólman se ale vrátil ke své pravé tyči včas. Největší šanci nepříliš záživného prvního poločasu si ale trochu překvapivě vytvořili Íránci, Ghúčanedžhádově hlavičce však zabránil v cestě do sítě skvělý reflexivní zákrok Enyeamy. Nigerijci se dál snažili tvořit hru, jejich akce však většinou končily už špatnou rozehrávkou a sehraná íránská obrana je do blízkosti Haghíghího příliš nepouštěla.

Nemastná neslaná hra od obou celků pokračovala i po změně stran a z tribun se po hodině hry začal ozývat pískot nespokojených diváků. Po trestném kopu v 67. minutě zahrozil Ghúčanedžhád, střelu však neusměrnil mezi tyče. O něco nadějněji vypadala šance Íránu ze 77. minuty, kdy Dadžagá hlavou nezakončil přesně. V 83. minutě se na druhé straně neprosadil střídající Odemwingie, jeho tvrdá střela těsně minula branku. Ekvádorský sudí Vera však ještě předtím pískl Odemwingiemu hru rukou, kterou opakovaný záběr neprokázal.

Po gólových hodech předchozích dní se v Curitibě servírovala hodně dietní podívaná. Přesto mohli fotbalově nemohoucí Nigerijci nakonec vybojovat všechny body, střídající Ameobi ale v poslední minutě na Musův centr na zadní tyči nedosáhl. I přes závěrečný nápor úřadujícího afrického šampiona tak rozhodující branka nepadla. Írán tak poprvé v historii neprohrál svůj úvodní zápas na mistrovství světa.

"Musím své hráče pochválit, remízu si zasloužili. Nejdůležitější je, že je pro nás stále vše otevřené," uvedl íránský trenér Carlos Queiroz. "Moji hráči ukázali, že hrají zodpovědně, disciplinovaně a s emocemi. Remíza je v pořádku, ani jeden tým si nezasloužil vyhrát," dodal.

Írán - Nigérie 0:0

Rozhodčí: Vera - Lescano, Romero (všichni Ekv.). ŽK: Tajmúríján (Írán). Diváci: 39 081.

Írán: A. Haghíghí - Púládí, Montazerí, Sadeghí, Hosejní - Tajmúríján, Hajdárí (89. Šodžáí) - Hadžsáfí, Nekúnam, Dadžagá (78. Džahánbachš) - Ghúčanedžhád. Trenér: Queiroz.

Nigérie: Enyeama - Omeruo, Oboabona (29. Yobo), Oshaniwa, Ambrose - Mikel, Azeez (69. Odemwingie), Onazi - Musa, Emenike, Moses (52. Ameobi). Trenér: Keshi.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články