Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fotbal versus ramadán. Muslimové mají na světovém šampionátu výzvu navíc

Sao Paulo – Hráči praktikující islám stojí na probíhajícím světovém šampionátu před náročnou výzvou. Vyřazovací boje letošního MS se totiž kryjí s první polovinou postního měsíce ramadánu, který zakazuje muslimům během dne jíst i pít. A to bývá pro profesionální sportovce problém i v méně horkém a vlhkém klimatu, než je ten brazilský. Zejména Alžířanům a Nigerijcům, ale i některým hráčům z Německa, Švýcarska, Belgie nebo Francie tak může hrozit dehydratace.

Fotbalisté Alžírska při skupinové modlitbě po vstřelené brance
zdroj: AP autor: Sergei Grits

Pro dospělé zdravé muslimy je půst o ramadánu povinný, existují ale i výjimky, například pro těhotné ženy či osoby na cestách. Hráči vyznávající islám tak stojí před rozhodnutím, do jaké míry půst dodržovat. Například německý špílmachr Mesut Özil se již rozhodl. "Ramadán začíná v sobotu, ale já se nezúčastním, protože budu pracovat," řekl.

Alžírský kapitán Madjid Bougherra zase oznámil, že celý měsíční půst dodrží, jakkoli jediný prostor pro obohacení organismu a potřebné živiny a hydrataci je v noci. "Nejhorší je dehydratace, ale jinak to jde. Někteří posouvají ramadán na dobu po šampionátu, ale já to s ohledem na svou fyzickou kondici podstoupím."

Trenér Francouzů Didier Deschamps prý svým hráčům půst zakazovat nebude a podobně mluví Vahid Halilhodžič, který trénuje Alžířany. "Není to poprvé, co trénuju muslimský tým. Já sám jsem také muslim a vždycky jsem v tomhle hráčům dával volnost. Je to ale soukromá věc, a když se na to ptáte, ukazujete nedostatek respektu a etiky. Hráči se zařídí podle toho, jak to cítí," zareagoval podrážděně Bosňan Halilhodžič.

"Výsledkem rozsáhlé studie hráčů během půstu je, že přiměřené dodržování ramadánu nesnižuje fyzický výkon," ujišťuje však vrchní lékař fotbalové federace FIFA Jiří Dvořák. To je zřejmě v rozporu s názory některých odborníků na výživu, podle nichž je problémem zajištění dostatečného přísunu vody a udržení hladiny energie.

Právě alžírský tým má v Brazílii specialistu na sportovní medicínu Hakima Chalabiho, který se otázkou půstu fotbalistů dlouhodobě zabývá. "Je to delikátní otázka, protože dehydratací riskujete zranění. Ale na druhé straně jsou hráči, kteří mohou mít během ramadánu lepší výsledky – může to pro ně být duchovní a psychologická podpora. Takovým doporučujeme změnu stylu stravování a prodloužení odpolední siesty," uvedl.

Podle Emmy Gardnerové z organizace English Institute of Sport by pro muslimské hráče bylo nejlepší, kdyby nastoupili ve večerních zápasech, po utkání by si totiž hned mohli doplnit tekutiny. Někteří muslimští sportovci pak volí vyplachování úst vodou, aniž by tekutinu spolkli. Dehydratace může mít negativní dopad na výkon, už ztráta jednoho až dvou procent tělesných tekutin vede k problémům se soustředěním.

Zdroj
ČTK, idnes.cz, zpravy.rozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články