Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dovalil: Zápas o třetí místo je nešťastný, hrát by se neměl

Praha - Trenér fotbalové reprezentace do 21 let Jakub Dovalil považuje zápas o třetí místo na světovém šampionátu za nešťastný. Podle kouče by se duel vůbec neměl hrát. Dovalil by raději uvítal, kdyby oba týmy poražené v semifinále dostaly rovnou bronz. "Když vypadnete těsně pod vrcholem, je to složité," uvedl. V letošním boji o třetí místo se na mistrovství světa střetne výběr domácí Brazílie a Nizozemska.

Jakub Dovalil
zdroj: ISIFA

"Bylo by lepší, kdyby to bylo tak, jak praktikuje UEFA, kdy se o třetí místo nehraje. Za mě by bylo nejlepší, kdyby oba týmy obdržely bronzovou medaili. Máte určitou aspiraci, která vás žene dopředu, máte určitý sen, ten se rozplyne a najednou se musíte motivovat. To je těžké," uvedl Dovalil v rozhovoru pro DVtv.cz.

Podle něj je situace složitější zejména pro Nizozemce. "Vypadli totiž po penaltách," řekl s tím, že ani Brazilci na tom nejsou zrovna nejlépe. "Vysoká prohra s Německem pro ně byl šok. Výsledek 7:1 vejde do historie, nikdo si to nedokázal představit, vzhledem k semifinále, ale třeba v Lize mistrů také padá hodně gólů," poukázal Dovalil.

Nemyslí si, že na prohře měla podíl absence Thiaga Silvy a Neymara. "Řekněme tak 20 procent. Jinak je ale Brazílie fotbalová velmoc, takže by si měla poradit i bez těchto hráčů. Brazilci jsou individuálně velmi dobře technicky a rychlostně vybavení. U mladých týmů ale mají rezervy v taktice," dodal.

Letošní světový šampionát se mu jinak líbí, hlavně fakt, že během turnaje padlo hodně gólů. "Je to slušné, týmy se snaží hrát ofenzivně. Jinak se to nese v duchu standardu. Rozhodčí dělají tradičně spoustu chyb. Tím, že jsou z různých koutů světa, i když pískají nejvyšší soutěže, je to složitější, než když to jsou sudí UEFA," myslí si Dovalil. "Mají jiný metr, pro FIFU to není lehké skloubit. Co pamatuju já, od roku 1990 se vždycky něco stalo. K fotbalu to ale patří."

Dovalil tipuje, že v nedělním finále mezi Německem a Argentinou zvítězí Jihoameričané. "Bude to 1:0. Brazilci z toho šťastní nebudou, ale ač Argentina nepředvádí nějaké oslňující výkony směrem dopředu, šampionátem šla v pohodě a ve finále je zaslouženě. Oproti minulosti má výbornou obranu. Za výkony bych to sice přál Němcům, ale hrou uspěje Argentina," řekl někdejší asistent Michala Bílka u fotbalové reprezentace.

Zdroj
ČT sport, aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články