Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Deus ex machina. Řekové zásluhou penalty v nastavení postupují

Fortaleza – Další velkou fotbalovou tragédii si na mistrovství světa prožili hráči Pobřeží slonoviny. V rozhodujícím utkání s Řeckem jim s ohledem na výsledek druhého zápasu ve skupině stačila k druhému místu remíza. Na gól Samarise ze závěru prvního poločasu ještě dokázal odpovědět z jediné povedené akce Afričanů Wilfried. Nakonec se ale po Samarasově proměněné penaltě v nastaveném čase radují z vítězství 2:1 a historického postupu Řekové, kteří se o čtvrtfinále utkají s Kostarikou.

Jorgos Samaras slaví vítězný gól do sítě Pobřeží slonoviny
zdroj: AP autor: Nataša Pisarenko

Úvod utkání nabídl podle očekávání opatrný fotbal, Řekové se věrni své taktice dopředu rozhodně netlačili a "Sloni" na jejich pevnou obranu dlouho nenacházeli účinný recept. Až v 9. minutě se prohnal po pravém křídle aktivní Gervinho, víc než roh však z této situace nevytěžil. Už o chvíli později museli Řekové udělat první změnu ve své falanze, kvůli svalovým potížím odstoupil Kone a na hřiště se podíval pozdější hrdina úvodního dějství Samaris.

V polovině prvního poločasu už měl řecký trenér Santos k dispozici pouze jediné střídání, problémy se zády neumožnily pokračovat v utkání brankáři Karnezisovi. Ten ještě před svým odchodem musel čelit příležitosti Yayi Tourého, který se probil až do pokutového území. Místo střely ale volil přihrávku na Drogbu, ten ovšem už z těžké pozice zakončit nedokázal.

Řekové se do blízkosti Barryho branky podívali pořádně až po půlhodině hry, ovšem hned to stálo za to. Levák Cholevas napřáhl zpoza vápna překvapivě svou slabší nohou a gólman "Slonů" plachtil vzduchem marně. Naštěstí pro něj zastavilo ránu řeckého beka břevno. Vzápětí zkoušel štěstí z přímého kopu Karagunis, mířil však pouze do míst, kde čekal připravený Barry.

Úvodní branku utkání však Afričané museli svému soupeři darovat prakticky sami. Tioté školácky chyboval při příjmu Aurierovy přihrávky, Samaras vyslal na zteč svého skorojmenovce Samarise a ten tváří v tvář Barrymu nezaváhal.

Utkání Řecko - Pobřeží slonoviny
zdroj: AP autor: Christophe Ena

Po přestávce "Sloni" zrychlili hru, tlak odpovídající jejich situaci a tedy potřebě vstřelit gól si ale nevynutili. Naopak Řekové mohli navýšit skóre, když Christodulopulos dostal od obránců dostatek času na zakončení, nedokázal ale trefit branku. O chvíli později poslal Barrymu svou výživnou vizitku Salpingidis, brankář Pobřeží slonoviny ale jeho utaženou střelu vyškrábl konečky prstů na roh.

Trenér Lamouchi následně stáhl ze hry nešťastníka Tiotého a posílil ofenzivu dalším útočníkem Wilfriedem. Ten se okamžitě zapojil do hry při rohovém kopu, který ovšem mohl Slonům možná definitivně srazit vaz. Řekové unikli do přečíslení, Torosidis dostal ideální pas do volného prostoru a akci musel zastavit jen za cenu žluté karty Kalou.

Právě Kalou poprvé alespoň vzdáleně ohrozil hájemství střídajícího gólmana Glykose, jeho technická střela si ovšem cestu mezi tři tyče nenašla. Řekové odpověděli velmi vydařenou pumelicí svého kapitána Karagunise, který se nerozpakoval a ze třiceti metrů orazítkoval horní tyč. Sloni museli otevírat hru čím dál víc a jejich soupeř toho s chutí využíval.

Další nebezpečný brejk hasil Dié opět jen žlutým faulem a z následného trestného kopu pálil těsně nad Christodulopulos. Udeřilo ovšem na druhé straně. Na začátku první opravdu povedené akce Slonů byl Dié, který uličkou vysunul Gervihna a jeho zpětnou přihrávku uklidil za Glykose s klidem velkého střelce Wilfried.

Bony Wilfried
zdroj: AP autor: Bernat Armangue

V závěru mohly strhnout vítězství na svou stranu oba celky. Nejdříve si Salpingidis zaběhl za obranu a jeho střílený centr proletěl vápnem Slonů, aniž by jej kdokoliv z hráčů zasáhl. V 90. minutě měl na kopačce rozhodnutí Yaya Touré, který zakončoval nepovedený brejk čtyřech proti dvěma pouze slabou střelou do brankáře.

Jak se trenérovi Lamouchimu vydařilo střídání Wilfrieda, o Siovi se to bohužel pro Afričany říci nedalo. Útočník Basileje v nastaveném čase zablokoval ve vápně nohu střílejícímu Samarasovi a celý zápas prakticky neviditelný forvard skotského Celtiku poslal z nařízené penalty Slony domů.

Jorgos Samaras: "Tenhle postup pro mě i pro celý tým strašně moc znamená. Doufám, že jsme udělali radost všem lidem v Řecku, kteří trpí finanční krizí. Myslím, že jsme kontrolovali zápas a nepustili soupeře do mnoha šancí. V posledních dvaceti minutách jsme si šli pro vítězství, byla z nás cítit energie. Jsme tým, to je všechno."

Kouč Pobřeží slonoviny Lamouchi bezprostředně po porážce rezignoval. "Po šampionátu mi vyprší stávající smlouva a nebudu jednat o prodloužení. Je to logické, když jsme neuspěli na mistrovství Afriky a vypadli jsme ze světového šampionátu. Zodpovědnost leží na mně," řekl Lamouchi.

"Přijeli jsme sem do Brazílie postoupit ze skupiny. Ještě nikdy předtím se nám to na MS nepodařilo a dnes jsme to dokázali ve velkém stylu. Gól měl přijít dřív. Bůh nám nakonec pomohl a všichni mu děkujeme," řekl kapitán Jorgos Karagunis, jeden ze dvou pamětníků vítězného Eura 2004.

Řecko - Pobřeží slonoviny 2:1 (1:0)

Branky: 42. Samaris, 90.+3 Samaras - 74. Bony. Rozhodčí: Vera - Lescano, Romero (všichni Ekv.). ŽK: Drogba, Kalou, Dié (všichni Pobř. sl.). Diváci: 59 095.

Řecko: Karnezis (24. Glykos) - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas - Maniatis, Karagunis (78. Gekas) - Salpingidis, Kone (12. Samaris), Christodulopulos - Samaras. Trenér: Santos.

Pobřeží slonoviny: Barry - Aurier, K. Touré, Bamba, Boka - Tioté (61. Bony), Dié - Kalou, Y. Touré, Gervinho (83. Sio) - Drogba (79. Diomandé). Trenér: Lamouchi.

Fernando Santos (trenér Řecka): "Myslím, že tohle vítězství přinese celému řeckému lidu velkou radost. Všichni Řekové by měli jít do ulic a slavit, je to historická událost. Ukázali jsme, co v nás je. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Dali jsme dva góly a měli další tři čtyři velké šance. Po našem prvním gólu měl zápas velké tempo, penalta byla v pořádku. Když slyším o naší defenzivní hře, musím se smát. Je to vtip. Ve fotbale útočíte i bráníte. My jsme dnes byli výborní v rychlých protiútocích, dostávali jsme se do šancí. Teď začneme přemýšlet o Kostarice. Budeme studovat jejich hru a budeme velmi obezřetní, protože postoupili z prvního místa ze skupiny smrti. Nesmíme soupeře podcenit."

Sabri Lamouchi (trenér Pobřeží slonoviny): "Pobřeží slonoviny je skvělý fotbalový národ. Jsem hluboce zklamaný, kvůli hráčům mě strašně mrzí, že jsme nepostoupili. Zasloužili jsme si mnohem víc než to, co se nám dnes večer stalo. Bylo to příliš kruté, i když Řekové si tohle vítězství zasloužili. Po té tvrdé práci a odříkání je každý z nás i každý z Pobřeží slonoviny velmi zklamaný."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články