Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Češi ukončili gólové sucho, Maltu porazili 3:1

Plzeň/Praha - Čeští fotbalisté zvládli svůj druhý podzimní zápas kvalifikace na mistrovství světa v Brazílii 2014. V plzeňské Doosan aréně porazili výběr Malty jasně 3:1. O protržení gólové impotence se zasadili hned tři hráči, brankář Hogg lovil míč ze sítě po střelách Thea Gebre Selassieho, Tomáše Pekharta a Jana Rezka. Výběr Michala Bílka tak bere důležité tři body, které jej posunuly na druhé místo tabulky B za Itálii a před třetí Bulharsko, s kterým Češi zakončí svou podzimní kvalifikační pouť v úterý.

Trenér Michal Bílek nasadil do utkání pozměněnou sestavu od posledního kvalifikačního utkání s Dánskem. Na plzeňský trávník naskočil do útoku vedle Tomáše Pekharta Jan Rezek. Na pozici pravého záložníka se postavil domácí František Rajtoral. Změny se udály i v obraně. Marka Suchého nahradil na stoperu Michal Kadlec, jehož místo na levém beku vyplnil David Limberský.

Češi vstoupili do utkání aktivněji. Neúplně zaplněná Doosan aréna skandovala při prvních výbojích do šestnáctky Malty, kam se po dobrých kombinacích probíjela obzvlášť dvojice Gebre Selassie – Rajtoral, kterou dobrými přihrávkami podporoval Jaroslav Plašil. Přesto však Češi nedokázali vyzrát na zhuštěnou obranu hostů, zčásti i kvůli tomu, že tragicky propadali v soubojích jeden na jednoho. Do první šance se dostali až ve třiadvacáté minutě, kdy Jiráček přesně vyslal Rezka za obranu Malty, ten však centr na Pekharta přetáhl.

Hosté se s výjimkou reprezentačního střelce Mifsuda do akcí příliš nedostávali. Na opačné straně však Češi zatápěli brankáři Andrewu Hoggovi. Do velké šance se dostal Petr Jiráček, míč však do sítě dopravil až v 35. minutě obránce Theo Gebre Selassie, který si naběhl na Limberského centr a protrhl více než 400minutovou střeleckou impotenci českého týmu. Malťany gól probudil. O tři minuty později se po kombinaci s nejlepším reprezentačním střelcem Michaelem Mifsudem dostal k ráně zpoza vápna obránce Roderick Briffa a vnějším nártem vymetl pavučiny levého rohu Čechovy brány.

ČR - Malta 3:1 (1:1)

Branky: 34. Gebre Selassie, 52. Pekhart, 67. Rezek - 38. Briffa. Rozhodčí: Salmanov - Hašimov, Abbasov (všichni Ázerb.). Bez ŽK. Diváci: 10.358.

Sestavy: ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Rajtoral (61. Petržela), Plašil, Hübschman, Jiráček (72. Darida) - Pekhart (82. Lafata), Rezek. Trenér: Bílek.
Malta: Hogg - Muscat, Agius, Dimech, Borg - Bajada (88. Azzopardi), Briffa, Sciberras, Herrera - Schembri (87. P. Fenech) - Mifsud. Trenér: Ghedin.

Druhý poločas začali lépe domácí, kteří aktivitu prvních minut stvrdili hned v 52. minutě gólem na 2:1. Hlavičkou se blýskl útočník Norimberku Tomáš Pekhart, který se trefil poprvé po šestnácti utkáních. Doosan arena si vyloženě oddechla, atmosféra se zlepšila a z ochozů se opět začalo ozývat "kdo neskáče, není Čech." Uvolnili se i hráči, kteří výrazně zlepšili kombinaci a přesnost přihrávek. V 68. minutě poslal Hübschmann delší míč na Jiráčka, ten jej z první sklepl na Plašila, který míč vrátil před prázdnou bránu Rezkovi. Záložník kyperské Famagusty neminul a krásnou akci završil střelou na dvoubrankový rozdíl.

Milan Petržela s Vladimírem Daridou, které do hry pustil po zhruba 70 minutách trenér Bílek, výrazně rozpohybovali český útok, který i po zajištění pohodlného brankového rozdílu Maltu jasně přehrával. Nároďák měl stále více ze hry, vysunutou obranou sbíral zárodky akcí soupeře a přesnými přihrávkami propojoval zálohu s útočníky. Pohledná hra fotbalistům vynesla dokonce mexickou vlnu a ovace vestoje.

Skóre nezměnila ani nařízená penalta, kterou ve třetí minutě nastavení s přehledem zneškodnil Petr Čech. Češi si tak po důležité výhře připisují tři body a kvalifikační podzim završí úterním utkáním s Bulharskem.

Statistiky utkání ČR - Malta
zdroj: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články