Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bulhaři jdou na Maltu bez fanoušků, "Kazach" Beránek vymýšlí, jak na Německo

Praha – "Českou" kvalifikační skupinu B čeká krom střetnutí Česka s Dánskem jediné utkání. Bulhaři, kteří mají na svém kontě o bod více než český tým, hostí v Sofii Maltu. Proti outsiderovi se však budou muset obejít bez podpory fanoušků. O poznání náročnější soupeř čeká na českého trenéra Miroslava Beránka, který bude na lavičce Kazachstánu čelit německému favoritovi. Nejvíce emocí ale budí střetnutí Chorvatska se Srbskem, první od rozpadu Jugoslávie.

Bastian Schweinsteiger
zdroj: ISIFA

Dosud Bulhaři jednou vyhráli, třikrát remizovali a v tabulce jsou druzí o bod před českým výběrem, který má ale utkání k dobru. Nyní Bulharsko pyká za rasistické pokřiky fanoušků a Maltu tak hostí před prázdným hledištěm. "Ačkoliv jsou mí svěřenci profesionálové, tak nebude jednoduché zvládnout absenci dvanáctého hráče," uvedl kouč Ljuboslav Penev. Strategii prý nebude měnit ani proti Maltě, které se nepřisuzují velké šance. "Chci po svém týmu, aby byl agresivní v útoku i v obraně a tlačil soupeře v každé fázi zápasu," upozornil Penev.

Neporažené Německo se ve skupině C představí v Kazachstánu, který vede český trenér Miroslav Beránek. "Nebude to jednoduchý zápas. Kazaši se zatáhnou na vlastní polovinu jako házenkářský tým a bude opravdu těžké je překonat," předpokládal záložník Bastian Schweinsteiger. Beránkovo mužstvo získalo ze čtyř duelů jediný bod a má skóre 1:8.

Velkou pozornost poutá utkání Chorvatska se Srbskem, první fotbalový zápas těchto zemí od rozpadu Jugoslávie budou provázet přísná bezpečnostní opatření. V Záhřebu se bude raději hrát bez fanoušků hostujícího mužstva, totéž bude platit i pro odvetu.

O první místo se bude hrát ve skupině G, kde na sebe narazí dva desetibodové týmy Bosna a Hercegovina a Řecko. Lídr skupiny H Černá Hora by si i po zápase v Moldavsku rád udržel dvoubodový náskok před Anglií, která cestuje pro "povinné" vítězství do San Marina. Ve Varšavě se utkají hostitelé posledního evropského šampionátu Polsko a Ukrajina. Ta se v kvalifikaci zatím trápí a ze tří zápasů uhrála jen dvě remízy.

Chorvatský střelec Mario Mandžukič
zdroj: AP

Izrael se v Ramat Ganu střetne s Portugalskem o lepší pozici ve skupině F. Oba celky mají po čtyřech odehraných zápasech sedm bodů a ztrácejí pět na stoprocentní Rusko, které se v Severním Irsku představí až v sobotu. Portugalskému týmu okolo kapitána Cristiana Ronalda se v poslední době nedaří a čtyři utkání čeká na vítězství.

Izraelci vědí, že klíčem k úspěchu bude právě ubránění hvězdného útočníka Realu Madrid. "Se správnou taktikou a odhodláním dokážeme Ronalda zastavit. Jsme si jistí, že Portugalsko má slabiny, ze kterých musíme co nejvíce vytěžit," uvedl útočník Eden Ben Basat. Jeho země se na světový šampionát probojovala jen v roce 1970.

Druhý tým kvalifikace s čtyřmi výhrami Nizozemsko hostí v Amsterodamu ve skupině D Estonsko. Úřadující světoví a evropští šampioni ze Španělska přivítají v Gijónu Finsko. Tým z Pyrenejského ostrova v posledním šlágru skupiny I s Francií (1:1) přišel o sérii 24 vítězství v kvalifikaci ME či MS. Španělé si v úterý souboj s "Les Bleus" zopakují. 

Program pátečních zápasů kvalifikace MS:

Skupina A:
18:00 (Záhřeb) Chorvatsko - Srbsko,
20:45 (Skopje) Makedonie - Belgie,
21:00 (Glasgow) Skotsko - Wales.

Skupina B:
17:00 (Sofie) Bulharsko - Malta.

Skupina C:
19:00 (Astana) Kazachstán - Německo.
20:30 (Vídeň) Rakousko - Faerské ostrovy,
20:45 (Solna) Švédsko - Irsko.

Skupina D:
19:15 (Andorra La Vella) Andorra - Turecko,
20:30 (Amsterodam) Nizozemsko - Estonsko,
20:30 (Budapešť) Maďarsko - Rumunsko.

Skupina E:
18:00 (Lublaň) Slovinsko - Island,
19:00 (Oslo) Norsko - Albánie.

Skupina F:
13:45 (Ramat Gan) Izrael - Portugalsko,
19:15 (Lucemburk) Lucembursko - Ázerbájdžán,
20:45 (Belfast) Severní Irsko - Rusko.

Skupina G:
18:30 (Vaduz) Lichtenštejnsko - Lotyšsko,
19:45 (Zenica) Bosna a Hercegovina - Řecko,
20:10 (Žilina) Slovensko - Litva.

Skupina H:
19:30 (Kišiněv) Moldavsko - Černá Hora,
20:00 (Serravalle) San Marino - Anglie,
20:45 (Varšava) Polsko - Ukrajina.

Skupina I:
20:00 (Saint-Denis) Francie - Gruzie,
20:45 (Gijón) Španělsko - Finsko. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články