Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Brazilská prezidentka: Nedovolím, aby demonstrace zmařily šampionát

Sao Paulo – Slzným plynem zakročila brazilská policie proti demonstrujícím zaměstnancům metra v Sao Paulu, kteří stávkují za zvýšení platů. K nátlakové akci si pracovníci vybrali období těsně před mistrovstvím světa ve fotbale, do jehož zahájení zbývají tři dny. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová prohlásila, že nedovolí, aby násilné demonstrace šampionát zmařily. Hrozí totiž, že narušení provozu metra vážně zkomplikuje přístup fanoušků k fotbalovým zápasům.

Střety brazilské policie se stávkujícími zaměstnanci metra
zdroj: ČTK/AP autor: Nelson Antoine

Zaměstnanci metra dali najevo, že hodlají pokračovat ve stávce i přesto, že ji v neděli brazilský soud pro pracovní spory označil za protiprávní. S policií se dnes střetlo asi 300 demonstrantů.

Stávkující odboráři se v sobotu znovu nedohodli s městem na požadovaném zvýšení mezd. Žádají přilepšení o nejméně 12,2 procenta a v pátek odmítli nabídku na zvýšení mezd o 9,5 procenta. Šéf odborářů dopravního podniku navíc v sobotu pohrozil, že v případě neúspěchu jednání jsou odbory před šampionátem připraveny vyhlásit generální stávku.

Omezení provozu metra se už o víkendu projevilo mohutnými dopravními zácpami, při nichž se v ulicích tvořily mnohakilometrové kolony aut. 

Na všech pěti linkách dnes vyjelo minimum vozů, které částečně obsluhují jen centrální úseky svých tras. Zaměstnanci budou pokračovat ve stávce i přesto, že ji dnes brazilský soud pro pracovní spory označil za protiprávní. Tři dny před začátkem mistrovství světa tak hrozí, že zahajovací den šampionátu budou provázet těžké problémy. 

Zahajovací zápas šampionátu mezi Brazílií a Chorvatskem se odehraje na stadionu Arena Corinthians. Na stanici metra poblíž stadionu došlo v sobotu k potyčce mezi zaměstnanci metra a cestujícími.

Je nám líto, video expirovalo.
Události: V Sao Paulu panuje dopravní chaos
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články