Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Brazílii ovládl fotbal, protesty a stávky jdou pomalu stranou

Sao Paulo – V oslavy úvodního vítězství domácího celku nad Chorvatskem se změnily demonstrace a stávky, které hrozily ochromit fotbalový šampionát v Brazílii. Většina fanoušků prohlašuje, že si chce nyní užívat mistrovství, i když se stížnostmi demonstrantů souhlasí. Protesty v brazilských městech tak postupně slábnou, přesto policie místy rozháněla stovky nespokojenců.

Zápas Mexika s Kamerunem poznamenal liják
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Druhý den šampionátu už provázely jen menší demonstrace. Ve městě Salvador de Bahia, kde Nizozemsko pokořilo obhájce titulu Španělsko, se střetla asi stovka nespokojenců s policií, která rozehnala slzným plynem dav demonstrující proti vysokým finančním nákladům na šampionát a za více peněz na školství zdravotnictví či platy státních zaměstnanců. Skupina házela podle policie kameny na prodejnu automobilů a snažila se poškodit další vozidla zaparkovaná v jedné čtvrti. Policisté zadrželi 11 demonstrantů.

V Natalu mohutný déšť a stávka řidičů autobusů požadujících vyšší mzdy narušily v pátek dopravu diváků na stadion Arena das Dunas na zápas Mexika s Kamerunem. Některé komunikace a tunely byly zcela zaplaveny, a bránily tak v přístupu četných aut na parkoviště před stadionem. Řada diváků musela proto na utkání dojít v hustém dešti pěšky, kvůli srážkám bylo zrušeno i sledování zápasu na velkoplošných obrazovkách ve městě. Pro mnohé fanoušky ale den změnila v noční můru především stávka řidičů autobusů, které představují v Natalu jediný prostředek hromadné dopravy. Město muselo nasadit školní autobusy a dodávky, aby alespoň částečně nahradilo chybějící spoje.

V první den šampionátu se uskutečnily demonstrace v polovině z 12 hostitelských měst mistrovství. Některé ze čtvrtečních protestů, jichž se účastnily stovky lidí, provázelo rovněž násilí. Před rokem vyšel do ulic více než milion lidí a vůdci protestů na dobu mistrovství slibovali opakování masových akcí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články