Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Brazílie splnila úkol, Kolumbii porazila 2:1

Fortaleza – Fotbalisté Brazílie zvítězili nad výběrem Kolumbie 2:1 po rychlém gólu Thiaga Silvy ze 7. minuty. Druhý gól přidal ještě v 69. minutě další stoper David Luiz. Kolumbie korigovala výsledek penaltou Jamese Rodrígueze, který si tak šestým gólem upevnil vedení v tabulce střelců. Brazílii nyní čeká v semifinále Německo, které porazilo Francii 1:0.

Silva dává první gól Brazilců proti Kolumbii
zdroj: ČTK/AP autor: Fabrizio Bensch

Kolumbijci si po úvodním hvizdu nelámali hlavu s dlouhou rozehrávkou a hned poslali dlouhý míč na hranici šestnáctky. Tam ale hlídkovala žlutá obrana v čele se Silvou. Po Sánchezově zákroku se o tři minuty později postavil k míči Neymar, jenže střela z pětadvaceti metrů neměla ani razanci ani přesnost.

Sánchez byl i u další akce, ze které už se k jeho smůle vlnila síť. Neymar vybojoval roh, míč přeletěl hlavičkujícího Davida Luize a u vzdálenější tyče našel Thiaga Silvu. Ten se zakončením neměl problém, hlavně díky tomu, že si jej právě Sánchez moc dobře nepohlídal.

Kolumbijci si s odpovědí nechtěli dát na čas, zpoza velkého vápna vyzkoušel Césarovy reflexy pěknou tečovanou střelou Cuadrado. Brazilci využívali nepřesnosti přihrávek Pekermanova výběru a rychle se přesouvali na druhou stranu. A po dalším rohu mohli opět zvýšit, jenže Hulkovi vykopl balon Armero. Během několika vteřin si pak Ospina připsal dva důležité zákroky: nejprve zneškodnil nepříjemný míč Hulka a vzápětí zhatil i Oscarův pokus.

Rozpumpované publikum ve Fortaleze sledovalo parádní fotbal, v němž měli domácí jasně navrch. Nervózní Kolumbie se nemohla dostat do zakončení, takže byla moc ráda za faul na Ibarba deset minut před koncem první půle. Jenže slibnou standardku jí zhatili Brazilci, kteří bez mrknutí oka rozhodčího vyběhli dříve ze zdi a střelu tím zblokovali. Dotírající Brazilci se pak ještě snažili zvýšit skóre, ale ani Hulkův ani Neymarův pokus změnu nepřinesl.

Utkání Brazílie - Kolumbie
zdroj: Isifa

Úvod druhé pětačtyřicetiminutovky poznamenala kromě střídání Ramose za Ibarba hlavně desítkou faulů totálně rozkouskovaná hra. Nepočítaje pokusy Armera a Cuadrada do pokutového území nepřicházela pořádná akce a v podobě nepřesných přihrávek na kolumbijské straně museli diváci prožívat vyložené déjà vu.

Jenže Brazilci ubrali z plynu, což byla pro Kolumbii výzva, kterou chtěla využít. Rodríguez našel Guarína, který z voleje pálil na Césarovu branku, ale střela šla hodně mimo. Neujal se ani Rodríguezův následný centr, jenž skončil ve vápně v hloučku hráčů. A když už měl na kopačce Yepés srovnání, pomezní rozhodčí gól neuznal kvůli ofsajdu.

Nepřekvapivě se tedy slavilo na druhé polovině. Faulující Rodríguez totiž Brazilcům zařídil přímý kop, čehož David Luiz dosyta využil. Na jeho exkluzivní střelu ze třiceti metrů by Ospina neměl ani s navijákem. Kolumbie ale přece jen dostala nabídku utkání zdramatizovat. To když César podrazil Cuadrada, za což si vykoledoval jen žlutou kartu. Míč si vzal James Rodríguez a s nervózním rozběhem penaltu proměnil.

Kolumbie na to šlápla, hru jí však brzdily zbytečné ofsajdy. Scolarimu přidělal vrásky na čele Neymar, který po Zúňigově zákroku zůstal ležet na zemi a musel být vystřídán Henriquem. Po celou dobu takřka neviditelný Fred tak dostal jistotu, že utkání dohraje. Nastavených pět minut přineslo jen dlouhé nákopy a vědomí, že Kolumbie nepříznivý stav už nezvrátí. Historickým maximem jí tak byla účast ve čtvrtfinále.

Brazílie – Kolumbie 2:1 (1:0)

Branky: 7. Thiago Silva, 69. David Luiz  80. Rodríguez z pen. Rozhodčí: Velasco Carballo  Alonso Fernández, Yuste (všichni Šp.). ŽK: Thiago Silva, Júlio César  Rodríguez, Yepes. Diváci: 60 342.

Brazílie: Júlio César  Maicon, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo  Paulinho (86. Hernanes), Fernandinho  Oscar, Neymar (88. Henrique), Hulk (83. Ramires)  Fred. Trenér: Scolari.

Kolumbie: Ospina  Zúňiga, Zapata, Yepes, Armero  Aguilar, C. Sánchez  Cuadrado (80. Quintero), J. Rodríguez, Ibarbo (46. Ramos)  T. Gutiérrez (70. Bacca). Trenér: Pekerman.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články