Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Brazílie přežila klinickou smrt. Přes Chile postupuje na penalty

Belo Horizonte – Do čtvrtfinále mistrovství světa postupuje Brazílie, s Chile však prožila neuvěřitelné drama. V utkání s velkým množstvím šancí sice Selecao nejdříve vedlo, poté však Chile díky Sánchezovi dokázalo srovnat. La Roja mohla v poslední minutě prodloužení dokonce rozhodnout o svém vítězství, Pinilla však nastřelil jen břevno. V zápase tedy rozhodly pokutové kopy a větší nervy prokázali domácí hráči, kteří penaltový rozstřel ovládli poměrem 3:2.

Brazilská radost
zdroj: AFP autor: FRANCOIS XAVIER MARIT

Brazílie oproti očekáváním vstoupila do utkání s první změnou v základní sestavě od počátku mistrovství. V jedenáctce se totiž objevil záložník Manchesteru City Fernandinho, který nahradil Paulinha. Trenér Chile Jorge Sampaoli také příliš překvapení v sestavě Chile nepřichystal. La Roja nastoupila se třemi stopery a do jedenáctky se vrátila klíčová postava týmu Arturo Vidal. Záložník Juventusu vynechal utkání s Nizozemskem, aby byl po zranění kolena do osmifinále stoprocentně fit.

Utkání začalo v mimořádně vysokém tempu, oba týmy napadaly rozehrávku svého soupeře a poté se ihned pokoušely o přečíslení. V páté minutě se k odraženému míči dostal Marcelo a odhodlal se ke střele, jeho pokus však skončil vedle Bravovy levé tyče. I Chilané se osmělili, z pětadvaceti metrů z voleje pálil Marcelo Diaz, ani jeho pokus však nemířil na bránu.

Chilská obrana se však postupně začala trápit kvůli mohutnému presinku ze strany brazilských forvardů. Ve třinácté minutě do pokutového území pronikl Hulk, jehož Isla zastavil jen s potížemi, a Brazilci reklamovali penaltu. Sudí Webb však nevyhodnotil zákrok jako nedovolený. Nedlouho nato se do vápna prokličkoval Neymar, prováhal však ideální moment ke střele.

Brazílie se dostávala k četným standardním situacím, které byly jednou z hlavních zbraní domácích i díky jejich výškové převaze. V sedmnácté minutě zahrával Neymar rohový kop, Thiago Silva prodloužil na zadní tyč, a ještě než se Luiz stačil dostat k míči, srazil si balon do vlastní sítě Gonzalo Jara.

Souhra Chile byla po obdrženém gólu značně nejistá a těžkopádná. Chilané měli po vyhraných soubojích ve středu pole k dispozici spoluhráče v ideálních pozicích pro rychlý sled narážeček a bleskový protiútok. Místo toho však mnohdy míč přenechávali obráncům a do té doby, než se odvážili překročit půlicí čáru, se již defenzivní blok Brazílie stačil zformovat.

Po půlhodině hry se však Chilané konečně na chvíli dostali do delší pasáže přihrávek na útočné třetině Brazílie. Poté, co se Vidalovi nepodařilo v akrobatické pozici zpracovat obtížný centr na zadní tyč, se Brazilci dostali u vlastního rohového praporku k autovému vhazování. Hulk si však míč nechal odskočit, dobíhající Vargas mu jej sebral a předal Alexisi Sánchezovi. Ten ideálně vnikl do prostoru mezi oběma stopery a placírkou zakončil ke vzdálenější tyči.

Brazilskou jedenáctkou však obdržený gól příliš neotřásl, naopak si v závěrečné čtvrthodinovce první půle vytvořila hned tři obrovské příležitosti. Neymarovu hlavičku stačil jen tečovat na rohový kop Silva. Alves úžasně vypálil z třiceti metrů pod břevno a Bravo jen s potížemi vyrážel do zámezí. Neymarův průnik bránili tři hráči, následný odražený míč nad prakticky prázdnou bránu poslal Fred. I Chile se ještě do konce prvního poločasu mohlo prosadit, Sánchez v pokutovém území skvěle prostrčil na Aránguize, ale jeho střelu zblokovala vracející se obrana domácích.

Druhý poločas rovněž počal zhurta, na větší příležitost se však čekalo až do 55. minuty. Hulk na kraji vápna obdržel centrovaný míč z poloviny hřiště a levou holení zakončil přesně k tyči. Opakované záběry však prokázaly, že si při zpracování míče pomohl rukou, a rozhodčí mu proto udělil žlutou kartu.

Brazílie už však postupem času nestačila presovat svého soupeře tak intenzivně jako v počátečních fázích utkání a Chile naopak získávalo čím dál větší sebejistotu. Tu dokumentovala obrovská příležitost červenomodrých – po vynikající kombinaci na jeden dotek mezi Islou a Vidalem se do střely položil Aránguiz, ale César prokázal své parádní reflexy.

Problémy s fyzičkou brazilských reprezentantů se projevovaly i v tom, že se Selecao velice stěží dostávalo do ofenzivy. Prakticky nulovou kreativitu vykazovala záloha, Neymar se postupně vytrácel z utkání a největší příležitosti tak přicházely po centrech ze stran či z hloubi hřiště. Ani Chile však již v poslední dvacetiminutovce druhé půle nebylo příliš aktivní a mělo velké problémy vypořádat se s odraženými míči a osobními souboji na své obranné třetině.

Jo, který po hodině hry vystřídal neefektivního Freda, mohl zakončit z první na vzdálenější tyči, balon však vůbec netrefil. Hlavička Neymara mířila jen doprostřed na dobře postaveného Brava. Ten si v poslední desetiminutovce připsal patrně nejlepší zákrok utkání. Hulk se na pomezí šestnáctky výborně protáhl mezi dvěma hráči a vystřelil k levé tyči, Bravo však jeho střelu dokázal fantasticky pokrýt.

Třicet minut prodloužení již nenabídlo nikterak závratnou podívanou. Brazílie sice oplývala optickou převahou a stále hrozila ze standardních situací, ani jeden tým si však již nevypracoval žádnou stoprocentní příležitost.

Chile dobře bránilo v bloku a vypichovalo nepřesné přihrávky, ale přestože se snažilo unikat do protiútoků, situace neřešilo dostatečně rychle a přesně. V poslední minutě prodloužení však přece jen mohlo rozhodnout. Nesmírně běhavý Sánchez si skvěle narazil s Pinillou, jeho pumelice však skončila pouze na břevně a míč se odrazil téměř na půlicí čáru. Následné přečíslení Brazílie již k ničemu nevedlo a v utkání tedy rozhodovaly penalty.

Brazílii před rozstřelem mohla strašit tři roky stará zkušenost z Copy Amériky, Selecao tehdy ze čtyř pokutových kopů neproměnilo ani jeden. Byli to však Chilané, konkrétně Pinilla a Sánchez, kteří neproměnili první dvě penalty po výborných zákrocích Julia Césara.

Nicméně Brazílii se také zcela nepodařilo využít nabídnuté šance, v druhém a čtvrtém kole zaváhali Willian a Hulk. Rozhodlo tedy páté kolo – a zde prokázal pevné nervy Neymar, naopak Gonzalo Jara nastřelil jen pravou tyč Césarovy brány. Parádní úvodní osmifinále tak opanovala Brazílie a postupuje mezi osm nejlepších. 

Brazílie – Chile 1:1 (1:1), na pen. 3:2

Branky: 18. vlastní Jara – 32. Sánchez. Rozhodčí: Webb – Mullarkey, Cann (všichni Angl.). ŽK: Hulk, Luiz Gustavo, Jo, Alves – Mena, F. Silva, Pinilla. Penaltu proměnili: Luiz, Marcelo, Neymar – Aránguiz, Díaz. Penaltu neproměnili: William, Hulk – Pinilla, Sánchez, Jara. Diváci: 57 714.

Brazílie: Júlio César – Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo – Luiz Gustavo, Fernandinho (72. Ramires) – Oscar (106. William), Neymar, Hulk – Fred (64. Jo). Trenér: Scolari.

Chile: Bravo – Medel (108. Rojas), F. Silva, Jara – Isla, Aránguiz, Díaz, Mena – Vidal (87. Pinilla) – Vargas (57. Gutiérrez), Sánchez. Trenér: Sampaoli.

Luiz Felipe Scolari (trenér Brazílie): "Podle očekávání to bylo velmi těžké a vyrovnané utkání. Chile hraje velmi dobře a organizovaně. Byli na nás dobře připraveni. Ale nakonec se nám povedlo postoupit. Hráči zítra dostanou volno a mohou odjet domů za svými rodinami. Pak se začneme připravovat na čtvrtfinále, ve kterém budeme hrát ještě lépe."

Jorge Sampaoli (trenér Chile): "Břevno v závěru prodloužení byla pro nás těžká rána, protože jsme byli velmi blízko postupu. Kdyby to šlo o pár centimetrů níž, byl by to historický okamžik pro naši zemi. Rozhodně se ale nemáme za co stydět. Ovšem morální vítězství se nepočítá." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články