Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Povídání o kopané

Brazílie nebo Německo. Kdo postoupí do finále?

Brazílie a Německo se ve vzájemném utkání na mistrovství světa potkají teprve podruhé v historii. Oproti finálovému klání v roce 2002 jsou však obě země ve zcela odlišném rozpoložení. Brazílie zdaleka není jasným favoritem, a to přestože hraje v domácím prostředí. Německo zase obměnilo styl hry, jenž je k nepoznání od urputného projevu na MS v Japonsku a Jižní Koreji. Co se dá od utkání očekávat a kdo má podle odhadu redakce ctsport.cz lepší šanci na postup do finále?

Gólová radost Davida Luize
zdroj: ZUMA autor: Li Ga

Jak na Brazílii, tak na Německo před semifinále doléhá značný tlak. Přestože je německé fotbalové prostředí velmi spokojeno s pohledným kombinačním fotbalem, který Nationalmannschaft praktikuje, nevyhrálo žádný prestižní mezinárodní turnaj od Eura 1996. Brazílie zase domácí šampionát jednoduše musí vyhrát – zvláště kvůli tomu, aby zahnala chmurné a stále přítomné vzpomínky na zpackané domácí finále v roce 1950.

Tlak se promítá i na dosavadních výkonech obou týmů. Brazilské výkony hlavně na začátku šampionátu oproti loňskému Poháru FIFA vyzařovaly nervózní dojem, a ani ve vyřazovacích bojích nejsou příliš přesvědčivé. Německá reprezentace zase od osmifinále upustila od velmi otevřeného herního projevu v prvních dvou zápasech proti Portugalsku a Ghaně. Atraktivní zápasy sice možná Němcům přivedly další příznivce, defenziva však mnohdy hořela při protiútocích a centrech soupeřů. Zvláště čtvrtfinálový zápas proti Francii pak jako by reprezentoval téměř ideální fúzi mezi starým, efektivním a houževnatým, a novým, technicky velmi zdatným Německem.

Dobře známé potíže

Není to však pouze tíha očekávání, která zatím oba týmy drží zpět. Bolesti Brazílie i Německa jsou dobře známé. Selecau chybí špičkoví kreativní hráči ve vrcholné formě a zcela pak postrádá kvalitní hrotové útočníky. Německo zase neustále nemá jasno ve složení ideální defenzivní čtyřky. Přestože se linie Lahm – Boateng – Hummels – Höwedes v utkání s Francií jevila jako nejlepší možná, stále se neubránila zcela přesvědčivě četným nákopům za obranu. Jen s potížemi se také dostávala z nejhoršího při závarech ve vlastním vápně.

Dá se předpokládat, že oba týmy se budou co nejvíce snažit využít nedostatků svého soupeře. Brazílii bude kvůli kartám chybět kapitán Thiago Silva a kvůli zranění největší hvězda Neymar. Obojí je pro Selecao úder, který může psychikou týmu velmi zamávat. Thiaga Silvu ještě může nahradit další špičkový stoper Dante, stabilní člen sestavy Bayernu Mnichov. Ofenziva Brazílie, která byla doposud stavěna prakticky zcela okolo Neymara, by však po jeho ztrátě měla značně utrpět. Přestože Neymar ve vyřazovacích bojích nevstřelil ani jednu branku a mohlo se zdát, že jeho vliv na utkání slábne, byl u dvou ze tří branek Brazílie.

Německo by určitě mělo většinu zápasu kombinovat ve středu pole, co nejvíce držet míč a kontrolovat hru. Zpočátku sice lze očekávat agresivní napadání Brazílie, to by ovšem mělo v dalších minutách slábnout. Pokud Němci přežijí úvodní brazilskou smršť, mohli by svého soupeře postupně unavit a mít více možností, jak udeřit. Pokud by navíc výběr Luize Felipa Scolariho inkasoval v začátcích utkání, nelze vidět příliš způsobů, jak by mohl domácí tým překonat obranu soupeře jinak než ze standardních situací.

Sport
zdroj: ČT4

Život po Neymarovi

Neymarovo zranění však pro Brazílii nemusí být natolik skličující. Stylem hry je totiž Německo pro Selecao poměrně příhodným soupeřem, podobně jako Španělsko loni ve finále Poháru FIFA. Výběr Joachima Löwa bude méně vyčerpaný, více motivovaný a patrně i jistější v obraně než jeho jihoevropský protějšek. Brazílie nicméně těží z nezištné hry svých záložníků, kteří dokáží velmi dobře plnit taktické pokyny a skvěle napadají své soupeře v rozehrávce. Pokud Scolari do hry nasadí Williana, bude mít Oscar více ze hry ve svém oblíbeném středu zálohy. Selecao se navíc stále bude moci spolehnout na velmi rychlé křídelní hráče, kteří mohou nadělat Lahmovi a Höwedesovi množství problémů.

Scolari se také může rozhodnout postavit tři de facto defenzivní záložníky – Luize Gustava, Paulinha a Fernandinha. Jeho tým by pak efektivně zahustil střed pole, kudy jde valná většina německých útoků. Krajní beci totiž při německé ofenzivě zůstávají velmi často spíše u středové čáry než u soupeřovy brankové linie. V případě, že by se Lahm s Höwedesem vysunuli do nebezpečnějších prostorů, mohou zase Němci při ztrátě míče čelit velkému počtu přečíslení ze strany Brazílie.

V každém případě lze říci, že utkání nemá jednoznačného favorita. Přestože Německo má patrně lepší výchozí pozici, Brazílie nemusí být ztrátami natolik rozložena a stále má k dispozici velmi důstojný tým. Nelze příliš dobře předvídat průběh utkání, nebylo by však žádným překvapením, kdybychom se dočkali velmi opatrného herního projevu z obou stran. První gól kteréhokoliv týmu by pak nejspíš měl rozhodnout.

Šance na postup do finále podle ctsport.cz: Brazílie 45 % - Německo 55 %

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články